Hae
Jennyferin kotona

Hoitohenkilökunnan asenne teki huonon äidin

Meillä kävi niin ikävästi, että Noel sairastui kovaan flunssaan ja teki vielä samaa aikaa hampaitakin uuden vuoden viikonloppun, eikä päästy aloittamaan päiväkotia maanantaina, kuten töihin lähdettyäni piti. Harmittaa tosi paljon, että meidän päiväkotiura tyssäsi neljän päivän harjoitteluun, ja nyt olemme olleet reilun viikon pois. Noel pääsi vasta tänään, yli viikon tauon jälkeen päiväkotiin takaisin. Tuntuu hieman pahalta, sillä nyt emme voi palata takaisi enää millään pehmeellä laskulla, sillä olen töissä. Sen sijaaan, että me olisimme maanantaina aloittaneet päiväkodin, olimme ensin iltapäivällä lääkärissä, ja yöllä tiistain puolella sairaalassa lasten päivystyksessä. Päivystyksen hoitohenkilökunnan asenne asiaamme kohtaan sai minut tuntemaan itseni huonoksi äidiksi, joka ei kykene edes lapsensa flunssaa hoitamaan. Olen yhden ainoan kerran aiemmin tuntenut itseni huonoksi äidiksi ja sekin oli pari päivää Noelin synnyttyä, kun rintani oli niin rikki, että hän imi niistä verta ja oksensi. Mitä ne tyypit sitten sano tai teki, että huono äiti -fiilikset nousi pintaan? Katsotaanpas.

Hoitohenkilökunnan asenne teki huonon äidin

Hoitohenkilökunnan asenne teki huonon äidin

Näin se alkoi…

Noel nukkui tosi huonosti jo to-pe välisen yön. Kun pe aamuna vein hänet viimeiselle päiväkotiharjoittelupäivälle sanoin, että Noel on nukkunut tosi vähän ja on todella väsynyt. Kun iltapäivällä hain Noelia välipalan jälkeen kotiin, hoitajat sanoivat, että Noel on ollut todella kiukkuinen (on todella harvinaista hänelle), että olisko hampaita tulossa. Ajattelin, että kaikki on vaan päiväkotiuiran aloituksen väsymystä. Pe-la yö meni vielä huonommin, enkä nukkunut itse juuri enää ollenkaan. Aamupuurolla huomasin, että Noelin nenä alkoi vuotamaan ja sitten hän jo aivastelikin. Aamupäivällä huomasin oireet, jotka viittasivat hampaiden puhkeamiseen. Yhdisitin nuhan hampaisiin, sillä Noelilla se on ollut tyypillistä aiemminkin hampaiden teon yhteydessä. Päivän aikana nuha ja hammashommat äityi melko pahoiksi. La-su yö meni niin ikään lähes valvoessa todella tukkoisen lapsen kanssa. Olin laittanut nenään useamman kerran Physiomeriä ja koittanut imeä nenäfriidalla sitä puhtaaksi. Toimepiteistä ei oikein tuntunut olevan apua. Su-ma yönä ei taaskaan juuri tukkoisuudelta ja hammaskiukulta nukuttu. Sen lisäksi tuli ihan kamala yskä. Noel oli kolme päivää hengittänyt suun kautta ja se varmasti ärsytti kurkkua jo itsessään. Käytiin iltapäivällä lääkärissä ja saatiin avaavaa astmalääkettä hillitsemään yskää.

Hampaita, nuhaa ja yskää kerralla

Hampaita, nuhaa ja yskää kerralla

Ei pysty nukkumaan…

Ma iltana tehtiin jo tutuksi käyneet toimepiteet: Physiomer, nenäfriida ja uutena astmalääke, jonka ottaminen ei sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä babyhalerin pitäminen 2×15 sek väkisin niskapersotteella ei ollut minulle se ensimmäinen vaihtoehto. Saatiin babyhalerista kyllä ihan hauska ja kiva juttu, mutta maltti siihen oli vain liian lyhyt. Pari henkäystä meni kuitenkin, joten parempi sekin kun ei mitään. Noel kävi nukkumaan klo 20 aikaa ja jo ennen kymmentä oli hereillä. Nukkumisesta ei tullut yskän ja tukkoisen nenän takia yhtään mitään. Suun kautta hengittäminen ärsytti yskää niin, että homma oli pelkkää yskimistä. Ongelman ydin oli siis tukossa oleva nenä. Puolen yön aikaa päätin soittaa päivystykseen, että lähtisimme hakemaan sieltä apua. En saa mitenkään kotikonstein lapseni hengitystä kulkemaan niin, että edes hän voisi nukkua. Itsestäni viis. Oli jo neljäs yö, kun valvon. Olin nukkunut korkeintaan 3,5 tuntia yössä ja senkin pätkissä. Oikeesti olin niin väsynyt, että apua oli pakko saada, jotta minäkin saan nukuttua. Mutta tärkeintä oli tietysti lapsi, että hänen olo saadaan paremmaksi ja happi kunnolla kulkemaan.

Lopulta oli pakko ottaa päivystykseen yhteyttä

Lopulta oli pakko ottaa päivystykseen yhteyttä

Höyrytysyritystä…

Kerroin puhelimessa olevalle päivystyshenkilölle asian ja tilanteen, hän esitti myös joitain lisäkysymyksiä. Kerroin tarvitsevani apua, sillä en saa kotikonstein ja yksin lapseni nenää auki, jotta hän pysyisi hengittämään yskättä ja nukkumaan. Toinen henkilö olisi ehkä saattanut jeesata tilannetta sillä tavalla, että nenäfriidalla olisi ehkä saanut isomman imutehon, kun toinen henkilö olisi pitänyt lasta ja päätä paikallaan toisen imiessä räkää pihalle. Olin aivan tuhannen loppu ja väsynyt neljäntenä yönä, kun tämä henkilö pamauttaa: ”Niin mikä se sun ongelma sillä nyt oikeen on?” Väänsin rautakangesta: en saa lapseni hengitysteitä auki ja niin edelleen. Hän ohjasi meidät höyryhengittelemään kylpyhuoneeseen niin, että suihku valuu tulikuumaa vettä ja höyrystyttää kylpyhuonetta. Vanha keino, jota en ollut jostain syystä tullut ajatelleeksi. Pistetään piikkiin väsymys.

Mentiin yhden jälkeen yöllä Noelin kanssa kekkuloimaan kylppäriin. Taapero olisi tietysti halunnut vesileikkeihin, mutta selitäpä 1 v 3 kk ikäiselle, miksi se nyt ei ole mahdollista. Oltiin siellä kuitenkin 15-20 minuuttia, eikä huone höyrystynyt millään. Meillä on hyvä ilmanvaihto ja toisekseen aika pieni lämminvesivaraaja, joten siitä kyllä loppuu kuuma vesi ennen kuin höyryä saadaan aikaan, jos saadaan, ja kenenkään hengitystiet on auki. Minua itketti. Se vähättelevä ilkeällä äänensävyllä tullut kommentti ja se, ettei tyyppi yhtään ymmärtänyt mistä on kyse, sai todella väsyneen olon tosi huonoksi. Miten mä en onnistu avaamaan lapseni nenää, miten huono ja surkea oon…

Väärällä äänenpainoilla sanotut väärät sanat saivat tuntemaan itseni huonoksi äidiksi

Väärällä äänenpainoilla sanotut väärät sanat saivat tuntemaan itseni huonoksi äidiksi

Päivystykseen

Klo 01:50 päätin että nyt riittää. En soittanut mihinkään, vaan lähdin ajamaan sairaalaan lasten päivystykseen. Samat litaniat oireista taas siellä ja vastaukset kysymyksiin, ootteko tehnyt sitä tätä tota… joo, joo, joo… Lapseni nenä on ja pysyy täysin tukossa ja hengittäminen suun kautta aiheuttaa jatkuvaa yskimistä. Me tarvitaan apua. Minulle edelleen selitetään ja selvitetään sitä, miten pitää laitaa liuosta nenään ja imeä… Minä yritän sen tuhannetta kertaa selittää, että niin teen, olen tehnyt neljä päivää ja yötä, mutta ei auta, en saa tuloksia aikaan. Tarvitsen apua. Ottaa päähän niin rankasti, miten hemmetin vaikeeta avun saanti on. Edelleen päivystyksessä istuessa meille tyrkytetään kotihoito-ohjeita. Niitä, joita olen jo neljä päivää tuloksitta tehnyt. Aivan kuin epäiltäisiin, että ne ole edes yrittänyt. Voi luoja että olen. Lopulta meidät otetaan sisälle ja Noelin nenä päätetään imeä puhtaaksi. Meitä on toimenpiteessä yhteensä kolme henkilö, kuusi kättä. Yksi pitää kiinni, yksi laittaa ruutalla liuosta ja yksi imee tehokkaalla imurilla. Tadaa! Tuskin meni edes minuuttia, kun nenä oli auki! Olin niin onnellinen, kun en kuullut lapsen hengitystä, mutta hän hengitti. Helposti. Nenän kautta.

Ongelma helpotti sairaalassa alle minuutissa

Ongelma helpotti sairaalassa alle minuutissa

muista sitten imeä…

Lääkäri ottaa meidät vielä yöllä vastaan. ”Näen, että olette käyneet jo päivällä lääkärissä ja nyt te olette täällä”. Tuli melkein rikollinen olo, ihan kun ei oltais saatu olla. Minulle selitetään ratakiskosta vääntäen, mikä tämän kaltaisissa ongelmissa auttaa: liuosta nenään ja imetään. Selitän jo kolmatta kertaa, että niin olen tehnyt, mutta ei auttanut. Tarvittiin tehokkaammat imurit, jotta tukos saatiin liikkeelle. Lähtiessämme huoneesta, hän kertoo vielä painokksaasti, että ainut ja tehokkain keino näissä tilanteissa on sitten imeä nenää puhtaaksi. Minkä ihmeen takia minua ei uskota, että niin olen tehnyt… Vielä, kun aulassa puetaan päälle, hoitaja tulee selvittämään, että ainut keino on imeä räkää ja sitä rataa. Suoraan sanottuna vituttaa jo ja rankasti. Minulle välittyi selvästi viesti, ettei tämän kaltaisissa ongelmissa ole soveliasta käydä hakemassa apua, ainakaan ei pitäisi mennä toiste, ja että olen ihan paska mutsi, kun en selvinnyt moisesta nuhasta kotona.

Onneksi mentiin päivystykseen, vaikka kuinka hoitajien asenne ottikin päähän, sillä paranemisprosessi lähti liikkeelle saman tien

Onneksi mentiin päivystykseen, vaikka kuinka hoitajien asenne ottikin päähän, sillä paranemisprosessi lähti liikkeelle saman tien

Kukaan ei enää koskaan…

Miksi minulle ei voitu vain ystävällisesti sanoa, että tulkaa tänne, katsotaan yhdessä tilanne ja me autamme teitä? Miksi hoitoon pääseminen ja avun saaminen on niin vaikeaa? Miksi pitää käydä helvetinmoinen kädenvääntö, selvitys ja selitys siitä, miksi tarvitaan apua? Maksan palkastani iso siivun verorahoja, jolla totakin palvelua pyöritetään ja maksan vielä jonkun mokoman käynnistämme lisää. Vaikka koko kohtaamamme hoitohenkilökunta sai hetkellisesti tuntemaan oloni tosi huonoksi ja surkeaksi, etten pärjännyt lapseni nuhan kanssa kotona itse, niin olen kyllä niin tyytyväinen, että sinne menimme. Se oli oikein ja ainoa vaihtoehto, vaikka minulle selvästi muuta yritettiin selvittää. Noel nukkui loppuyön rauhallisesti yskimättä, nenä on pysynyt nyt myös kotikonstein yötä pävää auki ja parantuminen alkoi saman tien. Kahtena edellisenä yönä ja eilen päiväunilla Noel ei yskinyt enää lainkaan, eikä nenäkään ole enää vuotanut. Äidin vaisto. En anna sen pettää ikinä ja kukaan ulkopuolinen ei tee minusta enää koskaan ikinä huonoa äitiä.

Lue myös: Ensimmäinen työ- ja hoitopäivä – Hermo ihan loppu

Nähdään Instagramissa!

<3. Jennyfer

 

10 kommenttia

 1. Ellu kirjoitti:

  Yksi sana: Yksityinen.

  Me mentiin suoraan yksityiselle ja saatiin Ventolinea, joka auttoi hengittämiseen. Toki aiheutti tykytystä eli ei sitä ihan joka flunssaan halua ottaa, mutta kuitenkin. Lääkäri epäili olevan Rs-virusta (koronatesti oli negatiivinen) ja sanoi, että isommatkin lapset on joutuneet sairaalahoitoon tämän takia.

  Toinen niksi mikä huomattiin hyväksi oli se, että kylmässä lapsen oli helpompi hengittää eli kun odotettiin lääkkeen vaikutusta, mentiin toppavaatteissa parvekkeelle.

  Mutta siis ihan turhaa syylistämistä noiden tyyppien taholta.

  • Jennyfer kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi <3 Me käytiin sillon päivällä yksityisellä, kun meillä on vakuutus. Yöllä oli kuitenin ainut vaihtoehto kunnallinen sairaalan päivystys… Me käytiin kanssa ulkona rattailla ja pulkalla, kun kuumetta ei ollut ja huomasin, että räkä lähti siellä kunnolla liikkeelle.

 2. Anna kirjoitti:

  Suosittelen Babyvac-nenäimuria, meillä ainakaan nenäfridasta ei ollut juurikaan apua.

 3. Emppu kirjoitti:

  Nenäfriida kannattaa vaihtaa imuriin päähän liitettävään Baby-Vac nenäimuriin. Kuulostaa pelottavalta, muttei satu ollenkaan ja on tehossaan ihan eri luokkaa kun suun kanssa imettävät puhdistajat. Löytyy varmaan joka apteekista. Toivottavasti pian helpottaa!

  • Jennyfer kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi <3 Tehokkaampi räkäimuri menee hankintaan 🙂

 4. AM kirjoitti:

  Kyllä raivostuttaa lukea tällaista. Jotkut ovat vaan niin elämäänsä ja työhönsä kyllästyneitä ja se näkyy. Toivon mukaan laitoit palautetta tästä.

  Olet hyvä äiti ja äidin vaisto ei petä ikinä! Kivaa viikonloppua ja tsemppiä seuraavaan päiväkoti- ja työviikkoon ❤️

 5. Outi kirjoitti:

  Voi ei, tulipa kauhea olo teidän puolesta <3 Monta yötä valvoneena tuollainen kohtelu on pahinta, mitä pienen lapsen vanhemmat voivat saada. Meillä esikoisella on infektioastma ja pienetkin flunssat menevät aina hyvin pahoiksi. Meille eräs lääkäri suositteli ostamaan apteekista nenäfriidan tilalle baby-vac-nenäimurin, joka siis yhdistetään imuriin ja sillä tavoin nenän saa imeytyä puhtaaksi paljon paremmin, kuin nenäfriidalla. Suosittelen hakemaan sellaisen vastaisuuden varalle, on pelastanut meillä monta yötä ja on helppo käyttää yksinkin, vaikka aluksi aiheuttaa kyllä vastustusta. Itse olen mennyt lattialla istumaan ja ottanut lapsen tiukkaan syliotteeseen ja tavoitellut samalla. Nyt menee jo hyvin, kun hän on itse oppinut huomaamaan, miten paljon nenän aukaisu helpottaa hengitystä.

  • Jennyfer kirjoitti:

   Kiitos kommentista <3 Tehokkaampi räkäimuri menee hankintaan, niin ei tarvitse jatkossa häiritä hoitohenkilökuntaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *