Hae
Jennyferin kotona
Kaupallinen yhteistyö

Yllättävä testitulos – Minulla on anemia

Kaupallinen yhteistyö: Puhti
*Sisältää mainoslinkkejä

Äitiysvapaiden päätyttyä ja töihin paluun koittaessa minua alkoi kiinnostamaan, missä kunnossa olen uuden elämän alkuun, joka tulee varmasti vaatimaan veronsa. Halusin varmistua siitä, että voin hyvin ja kaikki on kunnossa, jotta jaksan hyvin arjessa niin töissä kuin kotonakin. Minulla ei varsinaisesti ollut mitään sellaisia oireita, jotka ajoivat minut *naisten laajan Puhti terveystarkastuksen pariin, vaan olin yleisesti kiinnostunut terveydestäni ja voinnistani. Toki 1 v 3 kk ikäisen touhukkaan taaperon äitinä ja edelleen kerran yössä heräävänä pian 41 vuotiaana naisena koen joka päivä olevani jonkun verran väsynyt, mutta pidän sitä elämäntilanteeseen nähden täysin normaalina. Olen kuitenkin aikaansaava ja energinen, joskin jotain outoa on kyllä ilmassa ollut… Kävin viime viikon perjantaina *Puhdin kautta verikokeissa ja jo lauantai-iltana kauhistuin muutamaa punaisella olevaa tulosta, joista kaikki ei heti kertonut minulle mitään, mistä on kyse. Aloin oitis selvittämään asiaa ja ilmeni, että minulla on anemia.

Puhti laaja naisten terveystarkastus oli pätevä juttu

Puhti laaja naisten terveystarkastus oli pätevä juttu

Punasolut

En ollut ikinä aiemmin törmännyt erytrosyytteihin, mutta punasoluihin kylläkin, joita se tarkottaa. Olin varma, että minulla on jokin vakava sairaus, kun erytrosyytit eivät olleet kohdallaan, mutta pian Puhdin sivuilta selvisi, että tämä liittyy hemoglobiiniin ja mieleni rauhoittui sen osalta ja jatkoin lukemista. Matala punasolujen määrä on merkki anemiasta. Haluan huomauttaa, että raudan puutetta voi olla ilman anemiaa. Anemian oireina on yleensä väsymystä, ruumiillisen suorituskyvyn heikkenemistä, huimauksen tunnetta ja hengenahdistusta. Minua on huimannut jo pitkään etenkin silloin, kun olen rattaiden kanssa lenkillä. Välistä tuntuu, että kävelen ja työnnän niitä ihan vinossa. En huomaa huimausta koskaan muuten. Olen ajatellut sen johtuvan jumissa olevista hartioista tai asennosta työntää rattaita, mutta ehkä ei sittenkään… Huomaan myöskin hengästyväni, jos puhun vähääkään nopeammin tai pidempään. Mainitsin myös muuttokuormaa kantaessani jalkojeni hassun heikosta lihasvoimasta. Anemian tarkempi syy tulee aina selvittää lisätutkimuksilla ja kohdallani siihen on todellinen tarve. Anemian yleisin syy on raudan puute, mutta en täytä niitä kriteerejä, jotka yleisemmin siihen johtavat: 

  • kuukautisvuotoni ei ole runsasta, sitä hädin tuskin edes on
  • B12 vitamiinin ja foolihapon puute ei nekään ole syyllisiä, sillä näistä samoista verikokeista kävi ilmi, että ne arvot ovat vallan hyvällä mallilla
  • Suolistovuoto… no, minulla on se colitis ulcerosa, mutta suolistoni ei ole vuotanut verta sitten raskauden ja sen osalta olen sairaalassa jatkuvassa seurannassa edelleen
B12 ja folaatti kohdallaan

B12 ja folaatti kohdallaan

Hemoglobiini

Myös hemoglobiini on matala ja punaisella. Tulos on 113 viitearvojen alarajan ollessa 117. Raskausaikana hemoglobiinini oli alimmillaan 101, mutta sain sen nousemaan rautalisällä jopa tulokseen 121, eli parempaan, kuin mitä se on nyt 1 v 3 kk raskauden jälkeen.

Ferritiini

Siitä huolimatta, että punasolujen määrä ja hemoglobiini ovat punaisella, ei rautavarstoni olekaan tyhjä, mikä hieman hämmästyttää yhtälössä itseäni. Raskaana ratavarstoni tyhjeni lähes täysin lukeman ollessa alimmillaan vain 6. Nyt se on jopa viitearvojen sisällä ollen 36,2. Rautavarantoni ovat siis nousseet reilussa vuodessa, vaikka hemoglobiini huitelee punasolujen kanssa punaisella anemian puolella.

Rautavarsto on noussut reilussa vuodessa lukemasta 6 ihan mukavasti

Rautavarsto on noussut reilussa vuodessa lukemasta 6 ihan mukavasti

Mitäs nyt?

Ensitöikseni menin tietystikin apteekkiin ja hain saman rautalisän käyttöön, jota söin läpi raskauden. Vatsani kesti sen hyvin ja sain sillä jopa raskaana ollessa hemoglobiinini nousemaan. Tuoteselosteessa sanottiin, että anemiassa tätä rautalisää tulisi syödä 2-3 kpl päivässä 4-5 kk ajan, jonka jälkeen vielä viikkoja pienemmällä määrällä. Laitoin kalenteriini merkinnän, että kesäkuun alkupuolella asia tarkastellaan verestäni uudestaan. Tulen myöskin varaamaan ajan lääkäriin, sillä minä en täytä niitä peruskriteerejä, joilla matalan hemoglobiinin ja punasolujen määrän selittää. Lisäksi, kun katsoin listaa ruoista, jotka sisältävät rautaa, kuuluvat ne lähes poikkeuksetta ruokavaliooni. Olipa onni, että olin utelias voinnistani! 

Puhdin kautta terveydentilan selvittäminen oli helppoa ja nopeaa

Puhdin kautta terveydentilan selvittäminen oli helppoa ja nopeaa

P.S. Puhti on myös oivallinen joululahja läheiselle. Tilaa lahjakortti vaikka *täältä.

Lähteet: puhti.fi

<3. Jennyfer

Kaupallinen yhteistyö: Puhti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *