Hae
Jennyferin kotona

Ensimmäinen hammaslääkärikäynti. Etänä.

Tätä on olla 1 vuotias 2020-luvulla ja koronaviruksen aikakaudella. Hammaslääkäritkin on etänä. Ilmeisesti etävastaanotto johtui siitä, kun hammaslääkärit meni keväällä kiinni ja nyt sen seurauksena ovat ruuhkautuneet. Alakouluikäisten oikomishoidot menee vissiin kaiken edelle, ja muut saa odottaa. Myös etäaikojaan. Kyseessä oli yksivuotiaan ensimmäinen hammaslääkärikäynti, jonka hoidimme tänään puhelimitse, emmekä edes videolla. Millä mallilla on meidän hammashommat ja mitä uutta napattiin mukaan päivärutiineihin?

Noelin ensimmäinen hammaslääkäri yksi vuotiaana koettiin etänä

Noelin ensimmäinen hammaslääkärikäynti yksi vuotiaana koettiin etänä. Kuva: Pixabay

Milestone

Ehkä eniten tässä etähammaslääkärissä harmittaa se, että meillä on Junior milestone kortit, joissa on ”Ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä” -kortti. Olisi ollut ihana ikuistaa pikkuinen vuoden vanha Noel hammaslääkärin pakeilla, mutta ei, me hoidimme sen etänä. Toisaalta. Kehitys kehittyy, maailma digitalisoituu  ja se on nykyaikaa. Meidän milestone -korttiin tulee siis kuva Noelin ensimmäisestä hammaslääkäristä olohuoneessamme, josta hoidimme sen tänään kännykän ja bluetooth kuulokkeiden varassa.

Ajanvaraus

Kun lähes pari kuukautta sitten varasin Noelin ensimmäistä hammaslääkäri aikaa, minulta kysyttiin, voisinko hoitaa sen etänä, vai odottaisimmeko kutsua paikanpäälle kirjeenä postiluukusta ties koska, jossa olisi randomisti annettu aika, jota ei voisi muuttaa. Vaikka rakastankin perinteitä, olen 20 vuotta ICT-alalla digitalisoinnin parissa töitä tehnty äiti, joten etähammaslääkäri sopi hyvin ja kuulosti jopa mielenkiintoiselta. Samalla kysyttiin, haluaisinko sen videolla vai puhelimitse. Valitsin puhelimen, sillä Noel olisi siihen aikaa hereillä, enkä voisi kökkiä videon ääressä touhukkaan ja kiipeilevän taaperon kanssa.

Suun terveys ja hampaiden hoitaminen on merkittäviä terveystekoja

Suun terveys ja hampaiden hoitaminen on merkittäviä terveystekoja. Kuva: Pixabay

Hampaat

Puhelin soi muutaman minuutin yli sovitun ajankohdan. Alkuun kävimme läpi yleisesti meidän kuulumisia ja sitten siirryttiin hampaisiin. En ole varma, oliko puhelimessa ihan hammaslääkäri vai -hoitaja, mutta hän kyseli moni asioita ja minä vastailin. Noel on tehnyt hampaita urakalla ja enää puuttuu kulmahampaat ja taaimmaiset poskihampaat. Ensimmäiset hampaat tuli 7 kk iässä, sitten oli hieman taukoa ja vuoden iän tietämillä niitä on tullut taas urakalla. Hampaat on tullut aika iisisti. Mitään isompia kiukkuja ei ole ollut ja yöunet on häiriintynyt niiden takia vain kahdesti. Kaksi samaa aikaa puhjennutta poskihammasta aiheutti pariksi päiväksi 39 asteen kuumeen ja ensimmäiset etuhampaat toi mukanaan ”korvatulehduksen” ja ”kurkunpään tulehduksen”, jotka hävisi samantien, kun hampaat oli pihalla. Diagnoosit saatiin ihan lääkärissä, mutta äitinä sanon, että ei ne sellaisia ollut, vaan muita oireita hampaista. Jonkun verran on syömättömyyttä ja vatsaoireita, mutta ne kestää korkeintaan päivän.

Harjaus

Noel kiinnostui sähköhammasharjastani ollessaan 5 kk ikäinen. Meille tuli silloin tapa ja rutiini pestä aamuisin hampaat aina yhdessä. Noel puri ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista aina harjan toista päätä, jossa oli tarkoitukseen sopiva purupinta ikenille. Sittemmin hampaiden myötä hän on saanut niin ikää oman harjan, mutta harjapään pienellä tahna-annoksella. Suosittelivat tänään riisin kokoista määrää. Meillä on tähän asti ollut vähemmän. Niin ikään iltaharjaus suositellaan aloitettavan nyt. Olin aiemmin lukenut jostain, että toinen kerta päivään tulisi vasta myöhemmin, mutta se on hiljattain muuttunut. Otin neuvoista vaarin, ja tänään harjattiin hampaat myös iltapuuron jälkeen.

Noelille onneksi hampaiden harjaus on joka päivä positiivinen kokemus

Noelille onneksi hampaiden harjaus on joka päivä positiivinen kokemus. Kuva: Pixabay

Xylitolit

Meillä on ollut jo jonkin aikaa kaapissa xylitolipastilleja, mutta en oikein tiennyt, koska ne olisi hyvä aloittaa. Koska tämä hammaslääkäri oli tulossa, ajattelin, että selvitän asian siinä samalla. Jos en väärin ymmärtänyt, niin ne voisi aloittaa samantien, kun kiinteät alkaa. Me aloitimme (vasta) tänään puolikkaalla tabletilla lounaan jälkeen. Kasvatetaan määrää sitä mukaa, kun vatsaoireita ei ilmene niin, että aina jokaisen ruuan päälle menee lopulta 2 tablettia. Määrä on tosi hurja ja tuollaisia Hakkaraisiahan saa olla ostamassa jatkuvasti. Kaikki suositukset näiden merkeistä ja pakkauskoosta otetaan vastaan, kiitos. 

Imemiset

Tuttipullot meillä jäi yösyömisiä lukuunottamatta pois silloin, kun Noel alko istumaan, eli puolen vuoden iässä. Sittemmin hän on juonut nokkamukista maidon ruokailun yhteydessä ja ruokailun ulkopuolella vettä. Tätä pidettiin hyvänä asiana. Yösyömiset on jäänyt myös pois, joten tuttipulloa ei olla käytetty enää hetkeen lainkaan. Tutti on käytössä väsymisen tullessa ja nukkuessa. Tästä ei ole ollut aikomustakaan vielä loppua. Olen alusta asti silti tavallaan rajoittanut tutin syöntiä niin, että se ei olisi suussa turhaan ihan vaan siksi, että kiintyminen siihen ei olisi niin voimakasta ja eroon pääseminen sitten mahdollisesti helpompaa. Rajat tai ei, Noelia ei liiemmin ole tutti nukkumisen ulkopuolella kiinnostanutkaan. Olen ajatellut tutista luopumiseen kahden vuoden ikää ja se on ollut aika nappivalinta, sillä hammaslääkäri suosittelee samaa, viimeistään 2,5 v ikää, jolloin vältytään sen negatiivisilta vaikutuksilta hampaisiin.

Meidän hampaidenpesurutiini alkoi jo 5 kk iässä

Meidän hampaidenpesurutiini alkoi jo 5 kk iässä

Rutiinit ja rytmi

Säännöllisetä uni- ja ruokailurytmistä kysyttiin myös. Olen ollut onnekas Noelin kanssa se suhteen, sillä hän muodosti ne 3-4 kk iässä, eikä ole sittemmin niitä muuttanut. Nukkumaan hän käy klo 20. Herää 06 (kellojen käännön jälkeen edelleen useimmiten 05). Yöllä herätään kerran, vaihdetaan vaippa ja hörpätään nokkamukista vettä. 07 mennessä ollaan syöty aamupala. 08 Noel käy aamu-unille ja herää 9:30 mennessä. 10:30 – 11 aikaa syödään lounas. Päikkärit alkaa 12. Herää 15 mennessä ja syödään välipala. Iltaruoka on 17 ja iltapuuro 19-19:30 välillä.

Fiilis

Meidän ensimmäinen hammaslääkärikäynti etänä meni tosi hyvin. Minulle jäi tosi kiva ja hyvä fiilis. Vaikka minulla ei ole missään kohtaa ollutkaan minkäänlaista epävarmuutta tai huonoa fiilistä itsestäni äitinä, oli tosi kiva kuulla positiivista palautetta siitä, miten hienosti olen Noelin hammashommat hoitanut.

Lue myös: Viimeiset vauvan tarvikkeet kaapista ulos – Mitä jäi mieleen?

<3. Jennyfer

 

 

 

4 kommenttia

 1. Pikkupallero kirjoitti:

  Olipa hyvä että kirjoitit ekasta hammaslääkärikäynnistä.En vienyt lasta tammikuussa 1v tarkastukseen koska covid.Näyttää siltä etten missannut mitään 😀 oli nimittäin huono omatunto.tekstin perusteella meillä on homma hallussa jo!

 2. Petra kirjoitti:

  Jännä juttu tuo etätarkastus! Mekin asumme Helsingissä, mutta meillä oli 1-vuotishammastarkastus syyskuun lopussa ihan hammashoitolassa ja normaalisti sai varata puhelimitse sopivan ajan… Mutta voin kyllä kuvitella, että käytännöt elävät koko ajan näinä poikkeusaikona.

  Mutta eipä meidän tarkastuksessa paljon ollut eroa, ainoat fyysisen kontaktin edut olivat se, että hammashoitaja kokeili sormin lapsen hampaiden pinnan kuntoa ja antoi mukaan uuden hammasharjan. 😀

  • Jennyfer kirjoitti:

   Voiskohan tässä olla myös eroja kaupunginosien välillä… Asioiden osalta, jotka kävimme läpi, en tosiaan jäänyt kaipaamaan sitä fyysistä käyntiä, anoastaan sitä valokuvaa Noelin ekasta hammaslääkäristä 😀 Kiitos kun jaoit kokemuksesi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *