Hae
Jennyfer

Bioroskis – Näin vältät hajut, nesteet ja hajonneet pussit

Käsi ylös, kuinka moni luistaa biojätteen kierrätyksestä hajuhaittojen, pitkin astioita tai lattioita valuvien nesteiden, tai hajoavien pussien takia? Itselläni kaikki nämä kolme olivat aikoinaan syitä sille, että biojäte lensi sekajätteeseen vaikkakin sydäntä kirpaisten. Silloin muu kierrätys oli vielä lapsen kengissä ja sekajäteastia täyttyi useimmiten, joten sen vei nopeasti myös ulos, jolloin hajuhaittoja ei päässyt syntymään. Myös muut roskat pussissa imivät mahdolliset nesteet itseensä, jolloin sitä ei valunut pussin pohjasta pitkin kämppää ja käytäviä. Nykyään, jos vaipparoskaa ei tulisi, sekajäte on varmasti yksi hitaimmin täyttyvistä astioista. Muovi on ykkönen ja pahvi kakkonen. Myös bioroskis on saanut lapsen kanssa ihan uuden merkityksen. Lähes puolitoista vuotta sitten Zero waste -kirja tarjosi lohdullisen idean, joka on ollut käytössä nyt kaksi vuotta. Puhun siis kokemuksen syvällä rintaäänellä. Näin vältät hajut, nesteet ja hajonneet pussit.

Bioroskis. Siihen sisältyy muutamia haittoja.

Bioroskis. Siihen sisältyy muutamia haittoja.

Niitä haittoja

Kaikki vähääkään biojätettä kierrättäneet tietää, vaikka se astia olisi kuinka kannellinen, niin sen avatessa se dunkku on jotain aivan kamalaa. Itselläni sitä biojätettä on tullut kautta aikain kuitenkin sen verran vähän, että päivittäin ei ole ollut mieltä pussia ulos kiikuttaa. Ja pusseista puheenollen, ne on tosi herkkiä hajoamaan, joten olen sittemmin siirtynyt paperisiin. Ja kenellepä biojätettä kierrättävälle olisi vieras se, miten paljon siitä biojätteestä irtoaa nestettä. Olipa se pussi sitten ”muovia” tai paperia, niin läpi tulee että heilahtaa. Astia lilluu vedessä ja se on tiskattava jokaisen pussin vaihdon yhteydessä. Aika inhottavaa ja työlästä.

Bioroskis sisältää mm. taaperolta jäänyttä ruokaa, kosteuspyyhkeitä, talouspaperia, teepusseja, kasvisten syömäkelvottomia osia.

Bioroskis sisältää mm. taaperolta jäänyttä ruokaa, kosteuspyyhkeitä, talouspaperia, teepusseja, kasvisten syömäkelvottomia osia.

Tämä ratkaisu pitäisi palkita

Paras kierrätysidea ikinä on laittaa bioroskis pakkaseen. Pääset samantien kaikista biojätteen kierrättämiseen liittyvistä ongelmista. Ainakin niistä, mitä minä tunnistan. Aikaisemmin pakkasessani oli biojätteelle erillinen rasia, mutta paperipusseihin siirryttyäni siellä on vain se paperipussi. Miten helppoa se on nappaa siitä vaikka rattaiden alakoriin mukaan ja tiputtaa astiaan lähtiessä ulos. Pakastettu biojätepussi sisältöineen kestää myös huoneenlämmössä hyvän aikaa, ennen kuin alkaa sulamistaan aiheuttamaan neste- tai hajuhaittoja. Minun bioroskis sisältää tosi paljon teepusseja, joten se nestehaitta itselläni oli ihan todellinen.

Paras kierrätyskeksintö ikinä!

Paras kierrätyskeksintö ikinä!

Ojasta allikkoon?

Aluksi mietin, että menenkö idean kanssa ojasta allikkoon, sillä pakkasen oven avaaminen ja biojätteen jäädyttäminen kuluttaa ylimääräistä energiaa. Täytyy todeta, vaikka ovea avaa useamman kerran päivässä, mutta ei sitä jätettä niin paljon tule, että esim. sähkölaskussa olisi minkäänlaista piikkiä. Itse uskon siihen, että biojätteen pakastaminen on pienempi paha kuin biojätteen kierrättämättä jättäminen.

Lue myös: Kirjajumala: Zero Waste – Jäähyväiset jätteille

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *