Hae
Jennyfer

Kotimuskari lapselle – Näin helposti se käy

Aloitin Noelin kanssa muskarin tammikuussa hänen ollessa noin neljän kuukauden ikäinen. Miten vähän siitä tuntuukaan olevan aikaa ja miten pikkuinen tuo nyt jo reilu vuoden ikäinen sinisilmä silloin olikaan. Kun viime vuoden joulukuussa oli aika ilmoittautua muskariin ja maksaa se, meillä ei ollut kovinkaan säännöllistä päiväunirytmiä. Tiedostin varausta ja maksua tehdessä, että se rytmi saattaa tulla, hetkenä minä hyvänsä, ja osua juuri siihen aamun ajankohtaan, kun pitäisi musisoida. Ja niin siinä kävi. Heti kolmannella kerralla Noel nukkui koko 45 minuuttisen vaunukopassa heräämättä kertaakaan muiden leikkiessä ja laulaessa ympärillä. Siitä hetkestä eteenpäin meidän aamupäikkärit oli muskarin kanssa päällekäin ja me jätimme muskarin kesken. No, siitä hetken päästä tuli korona, joka jätti sen muskarin kaikilta muiltakin kesken. Koska itse olen sillä tavalla musikaalinen ihminen, että olen soittanut kosketinsoittimia alle kouluikäisestä lähtien (en nyt viimevuosia aikuisiällä) ja laulanut lapsikuorossa monta vuotta, halusin tietysti tarjota Noelillekin musiikillisia elämyksiä heti pienestä pitäen. Halusin myös itse kokea muskarin äitiyslomani aikana. Se oli fyysisesti muuten aika rankkaa! Vaikka julkiset musiikkihommat jäi kesken, halusin tarjota Noelille edes jonkinlaista musiikillista kasvatusta. Näin lyhyesti sanottuna meillä alkoi Youtuben tahdittama kotimuskari.

Noel 4 kk muskarissa

Noel 4 kk muskarissa

Mistä ne musiikit sitten tulee?

Olin jo raskausaikana ajankuluksi (koska sehän on pitkälti pelkkää odottamista) rakennellut Spotifyn soittolistaa lastenlauluista, jotka oli suurimmaksi osaksi niitä nostalgisia omasta lapsuudestani. En oikeesti tunne yhtään tämän päivän lasten musiikkimaailmaa, mitä niiden nostalgisten lisäksi leikitään ja lauletaan. En ainakaan usko piiri pieni pyörii, hämähämähäkki ja sen sellaisten kadonneen mihinkään. Mutta mitä on tullut rinnalle? Opin sen varmasti Noelin päiväkodin myötä. Hevisaurus on tietysti tosi jees minustakin, mutta se lienee iskee paremmin lähempänä kouluikää. Niinpä me kuunneltiin Noelin kanssa tätä Spotifyn soittolistaani, mutta jotenkin muutaman kuukauden ikäisen huomio ei kiinnittynyt siihen pelkään kaiuttimista tulevaan musiikkiin ja äidin, ei enää niin kuoronkauniiseen lauluääneen. Piti keksiä muuta, sillä en oikein enää muistanut tai osannut näiden laulujen leikkejäkään. Jotekin se hämähäkki sitä verkkoaan kutoi ja niin edelleen. En muista, mistä moisen keksin, sillä en ole ollut oikein ikinä kyseisen palvelun käyttäjä, mutta voisin sanoa, että elämäni ensimmäistä kertaa löysin Youtuben. Hain lastenlauluja, ja mitä löysinkään!

Karhunpoika sairastaa

Karhunpoika sairastaa

Piiripienipyörii

Piiripienipyörii

Kolme varista

Kolme varista

SuomenLastenLauluja

Laitoin välittömästi tilaukseen kanavan nimeltä SuomenLastenLauluja. Se sisältää paljon näitä nostalgisia lastenlauluja omasta lapsuudestani, joten ehkä ne ovat vielä niitä, joita tämänkin päivän lapsoset rakastaa ja laulaa. Koska palvelu on Youtube, niin idea musiikin lisäksi on tietysti se, että näissä kaikissa lauluissa on samalla konseptilla toteutettu video. Itse tykkään niistä tosi paljon. Ne on riittävän yksinkertaisia ihan pienempienkin seurata. Ja jos itse mielit laulaa luritella mukana, niin homman kruunaa kunnon karaoke meininki, sillä videoiden alareunassa juoksee sanat. En ensin oikein meinannut itse ymmärtää logiikkaa, jolla nämä videot on tuotettu, mutta kun päivänä eräänä oikein otin asiakseni perehtyä asiaan, niin kanavalla on yli 80 kappaletta ehkä keskimäärin n. 20 minuutin videopaketteja, joissa siis tulee useampi musiikkivideo, mitä klikattava video ensin antaa ymmärtää. Näitä ”paketteja” kannattaa käydä läpi sillä ne sisältää paljon eri videoita, mutta osin myös samoja.

Hämähämähäkki

Hämähämähäkki

Heinäheinäsirkka

Heinäheinäsirkka

Sinisinikello

Sinisinikello

Kotimuskari telkasta

Noel ei vielä 1 v 1 kk ikäisenä ole kovinkaan kiinnostunut telkkarista, vaikka lasten ohjelmia saisi kyllä katsoa, mutta näitä musiikkivideoita hän kyllä tykkää kovasti seurata. Yksi hänen ihan lemppareita on ”leijona mä metsästän, leijonaa mä metsästän” Meidän kotimuskari tulee aina telkkarin Youtube sovelluksen kautta, sillä tietokoneen ja tabletin ruudulta pienet kädet onnistuvat sohimaan musiikkivideot kokoajan pois. Tällainen kotimuskari, vaikka joka päivä, on tosi kivaa ja ilmaista (nettiyhteys on kuitenkin)  yhteistä aikaa lapsen kanssa sylitellä, laulaa, tanssia, ihmetellä ja katsella.

Pääolkapääpeppupolvetvarpaatpolvetvarpaat

Pääolkapääpeppupolvetvarpaatpolvetvarpaat

Leijonaa mä metsässtän

Leijonaa mä metsässtän

Jänis istui maassa

Jänis istui maassa

Soittimista lisää iloa

Noel tykkäsi muskarissa, sen mitä siellä ehti olla hereillä, tosi paljon rytmikapuloista, marakasseista ja triangelista. Olin aikeissa osta ne kotiinkin, mutta tätä kirjoittaessa huomaan, että meiltä puuttuu kapulat ja triangeli. Noelille erityisen mieluisa rumpu löytyy kyllä, jonka hän sai isovanhemmilta 1/2 vuotis lahjaksi, sekä puinen marakassi, joka tuli mukana yhdessä babyshower lahjapakkauksessa. Emme kuitenkaan ole käyttäneet kotimuskarissa mitään soittimia, joten se onnistuu vallan hyvin ilman niitäkin. Sitä voi kuitenkin helposti jatkojalostaa niin, että ottaa soittimet menoon mukaan.

6 kk lahjaksi saatu rumpu on Noelin suosikkeja

6 kk lahjaksi saatu rumpu on Noelin suosikkeja

Ja jos linkki meni teksti seassa ohi, niin kotimuskari musavideot löydät täältä.

<3. Jennyfer

 

2 kommenttia

  1. Anna kirjoitti:

    Jos korona taas rajoittaa hatrastuksia niin kannattaa seurata MLLn sivuja (myös Facebookissa), heillä oli useita live muskareita viikoittain. Samoin seurakunnat (ainakin Espoo) piti livemuskareita. Varmasti on myös muita toimijoita ja sitten tietenkin vielä kaupalliset muskarit joita myös on tarjolla etänä.

    • Jennyfer kirjoitti:

      Tohon MLL muskariin törmäsinkin keväällä, mutta taisi silloin olla viikottain joku videotallenne jossain, kun korona oli pahimmillaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *