Hae
Jennyfer

Vauvavuoden valokuvat – 10 vinkkiä järjestykseen

Puuhhhh ja huhhuh! Vauvavuoden valokuvat. Noin 4500 kuvaa. Olen tehnyt ihan älyttömän duunin Noelin ensimmäisen vuoden kuvien kanssa. Vauvan synnyttyä sitä vaan kuvasi, kuvasi, kuvasi ja kuvasi. Kun vauva kasvoi, sitä vaan kuvasi, kuvasi, kuvasi ja kuvasi. Kaiken tämän urakan keskellä ole niiiiiiin onnellinen, että olen kuvannut, kuvannut, kuvannut ja kuvannut, sillä ilman näitä kuvia en mitenkään pääsisi takaisin mm. niihin ensihetkien tuoksuihin, tunnelmiin, ilmeisiin ja tunteisiin. Miltä se vastasyntyneen lämmin iho omaa vasten tuntuikaan <3. Ja ne kaikki ilmeet, mitä kamera on taltioinut, kun pikkuriikkistä vatsaa kipristää <3.

Vauvavuoden valokuvat. Niin ihana pitää perinteisiä kuvia käsissä

Vauvavuoden valokuvat. Niin ihana pitää perinteisiä kuvia käsissä

Puhelimella kuvaaminen

Kuvaan käytännössä enää vain puhelimella sen helppouden takia. Toki se tarkoittaa sitä, että olen joutunut tinkimään jonkun verran kuvien laadusta etenkin, jos on vähänkään hämärää, mutta olen pystynyt hyväksymään satunnaisen epätarkkuuden. Helpoksi puhelimella kuvaamisen tekee se, että laite on käytännössä kokoajan saatavilla ja kulkee jatkuvasti mukana. Puhelimen galleriasta kuvat tallentuvat automaattisesti pilveen, ja sen avulla ne ovat koko ajan käytettävissäni myös tabletilla kuin läppärilläkin. Vaikka galleriasta pysyy pläräämään kuvia vuosittain, kuukausittain ja viikottain, ei se ainakaan palvele minua, jonka lapsi on syntynyt keskellä kuukautta. Yhden kuukauden aikana Noel ehtii olla esim. sekä 1 kk että 2 kk ja alle vuoden ikäisenä sillä todellakin on merkitystä. Kun kuvia halusi katsoa iän mukaan kuukausittain, jotain oli tehtävä. Projektia kasvatti myös se, että kuvien katsominen ei ollutkaan kivaa ruudulta, vaan lopulta ne piti saada käsiin hypisteltäviksi ihan perinteisinä kuvina.

Vauvavuoden valokuvat. Huomattavasti ihanampaa katsottavaa perinteisinä kuvina, kuin ruudulta

Vauvavuoden valokuvat. Huomattavasti ihanampaa katsottavaa perinteisinä kuvina, kuin ruudulta

Vauvavuoden valokuvat järjestykseen ja kuviksi

Järjestelmällisenä ihmisenä sain mielenrauhan, kun loin sähköisen albumin jokaiselle kuukaudelle tyyliin 1 kk, 2 kk, 3 kk, 4 kk ja niin edelleen. Sen lisäksi loin omat albumit tärkeille ja merkittäville tapahtumille, kuten odotus, syntymä, ristiäiset ja niin edelleen. Sen jälkeen siirsin kuvat kyseisiin albumeihin. Ai että miten helppoa kuvia on nyt selata ja katsoakaan. Puhumattakaan niiden teettämisestä, sillä minulle ei riittänyt se, että tuijotan kuvia miltään näytöltä, vaan halusin ne käsiini hypisteltäväksi. Niinpä teetin jokaisesta ensimmäisen vuoden kuukaudesta kuvat ja se oli aika työlästä puuhaa selata ja ladata järjestelmään ne ihanimmat, kauneimmat ja tunnelmaltaan parhaimmat. Myös ne hämärimmät ja rakeisimmat, jos kuvassa muuten on jotain aivan ihanaa. Kuvat ovat kuukausien mukaan rasioissa, joihin olen tulostannut tarrat, mitkä kuvat kukin laatikko sisältää. Miten ihanaa niitä on nyt katsellakaan! 

Kuvat ovat järjestyksessä rasioissa iän mukaan

Kuvat ovat järjestyksessä rasioissa iän mukaan

Kuvat auttavat muistamaan

Huomasin ihan niitä ensimmäisten kuukausien kuvia käydessäni läpi ja valitessa niitä kehitykseen, etten muistaisi montaakaan ihana asiaa, hetkeä, ilmettä tai tunnetta, jos en olisi ottanut niistä kuvia. Esimerkiksi kun avasin yhden vaunulenkkikuvan viime syksyltä Noelin ollessa 1 kk ikäinen, muistin kaikki tunteet ja tunnelman, mitä siinä hetkessä koin. Haistoin jopa sen syksyn kuulaan raikkauden. Kuvat kertovat niin paljon enemmän. Muistan jopa, mitä silloin siinä hetkessä kuvateessa ajattelin. Kuvien avulla muistan jotkut hetket ja tapahtumat paremmin kuin eilisen päivän. Enkä mitenkään voi tajuta, että enimmillään niistä on jo kokonainen vuosi aikaa. Läpikäydessä kuvia, ne herättivät minussa myös vaikeita tunteita. Kuinka iso ikävä minulla tulee edelleen siihen ihanaan yksiöön, jossa Noelin kanssa asuimme kaksin. Jos haluat fiilistellä mukana, pöäset katsomaan 31,5 neliön iki-ihnanaa mennyttä kotiamme postauksen lopussa olevista linkeistä. Miten paljon kaipaankaan siihen viime syksyn tunnelmaan.

Lopuksi…

10 vinkkiä kuvien järjestämiseen
  1. Kuvaa paljon
  2. Varmuuskopioi kuvat pilveen
  3. Järjestä kuvat albumeihin iän mukaan, kuten ensimmäisen vuoden osalta kuukausittain
  4. Teetä merkityksellisimmät kuvat aidoiksi valokuviksi ja pidä ne iän mukaan järjestyksessä rasioissa tai albumeissa
  5. Laita kuvat esille juhlissa, kuten syntymäpäivillä
  6. Teetä seinälle kollaasi itselle kaikista merkityksellisimmäistä kuvista, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikisa kauneimpia. Tunne ja tunnelma on tärkeä
  7. Teetä kuvia kuukausittain, pääset helpommalla
  8. Järjestä viikottain sähköisiin albumeihin
  9. Kirjoita kuvan taakse ikä, tapahtumapaikka ja mitä kuvassa tapahtuu, kenen kanssa ollaan jne.
  10. Kuvaa vielä vähän lisää
Kirjoita kuvan taakse ikä ja missä kuva on otettu tai mitä siinä tapahtuu

Kirjoita kuvan taakse ikä ja missä kuva on otettu tai mitä siinä tapahtuu

Seuraa Noelin ja minun elämää myös instassa jennyfer_blogi. Joka päivän päätteeksi kuva ja kooste tapahtumista!

<3. Jennyfer

31,5 neliötä: Pohjapiirustus

31,5 neliötä: Eteinen

31,5 neliötä: Kylpyhuone

31,5 neliötä: Parveke

31,5 neliötä: Huone

31,5 neliötä: Keittiö

31,5 neliötä: Alkovi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *