Hae
Jennyfer

6 x huonekasvikirja

Jos olen myöhäisherännyt huonekasveihin niin myöhään heräsin myös siihen, että niistä on olemassa aivan ihanaa kirjallisuutta. Kun eräänä iltana hoksasin ne kirjat, varasin kirjastosta heti kuusi, jotka ensimmäisenä osuivat kiinnostavina eteeni. Jo parin päivän päästä sohvannurkassa odotti nippu lukemista. Elämä Noelin 10 kk kanssa on kuitenkin melko täyttä ja hektistä, joten en oikein ehtinyt niitä kotona lukemaan. Vähän vain selailla. Päikkäriaikaan priorisoin tehtävälistalle aina jotain muuta, ja iltaisin olen ollut niin väsynyt, että lukemisesta ei ole tullut yhtään mitään. Se on itselleni se vihon viimeinen unen tuoja. Nyt lähes viikon mökillä olon aikana sain luettua kaikki kuusi kirjaa, sillä paikalla oli innokkaita hoitajia, kun mummon ja ukin lisäksi isomummo ja isovaari pyörähti kesävieraana. 

Tämänkaltaisia huonekasvikirjoja ehtii hyvin lukea lyhyessäkin ajassa useita, sillä ne sisältävät enemmän kuvia kuin tekstiä. Kirjasta riippuen en edes lukenut ihan kaikkea, sillä jokainen kasvi ja sen hoitaminen ei minua kiinnosta. Keskityin vain niihin itselleni mieluisiin, kuten tyräkkeihin ja kaktuksiin. Tämän kaltaisessa kirjallisuudessa niitä kuvia tuleekin olla enemmän, sillä vanha viisaus on se, että ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Juuri kirjoissa olevien kauniiden kuvien perusteella puhelimeni muistion viherkasvilistalle päätyi monta uutta ihanaa yksilöä, jotka sisustusideoineen ovat tulevaisuuden haaveenani. Esteenä kaiken kasvillisuuden hankkimiselle on nykyinen koti ja Noel, jonka pienten käsien ulottuville en kasvejani voi vielä asettaa, vaikka ”ei” sanaa on alettu jo ymmärtämään ja tottelemaan hienosti.
Tässä kuusi erilaista huonekasvikirjaa, omat suosikkini ja kommenttini, olkaa hyvät:
xxx
120 huonekasvia – Vihersisustajan parhaat vinkit
Minna Mercke Schmidt
Kustannus-Mäkelä Oy 2019
120 huonekasvia -kirja
”Kaikki voivat saada vihrän peukalon! Haluaisitko kotiin lisää vihereyttä, mutta et tiedä, mitkä olisivat sinulle sopivia huonekasveja? Kenties kotonasi on jo valtava kasviviidakko, mutta et ole ihan varma kaikkien kasviesi nimistä ja hoitotarpeita. Tässä kirjassa esitellään kuvin ja selkein hoito-ohjein yli 120 huonekasvia. Mukana on niin viherkasveja, kukkivia kasveja kuin mehikasveja ja kaktuksiakin – kattava otanta tämän hetken suosituimmista trendikasveista ja tutuista perinteisistä huonekasveista. Lisäksi saat runsaasti vinkkejä siitä, miten sisustat kasveilla, mitkä kasvit puhdistavat sisäilmaa tehokkaimmin, millaiset kasvuolot huonekasvit tarvitsevat, miten huonekasveja lisätään sekä miten kasvitaudeista ja muista kiusankappaleista päästään eroon.” 
120 huonekasvia -kirja

120 huonekasvia -kirja
Kirja on kuvitettu todella kauniisti ja se on selkeä ja helppolukuinen. Kasveista on kerrottu lyhyesti, mutta kattavasti tietoja niin koosta, valontarpeesta, kastelusta, kukinnasta, lannoituksesta, kasvualustasta kuin lisäystavastakin. Kirja on kuvitettu niin, että kasvien lisäksi siitä saa vinkkejä niiden sisustukseen ja erilaisiin ruukkuihin. Kirja sopii hyvin aloittelijalle, mutta kuvituksen puolesta antaa vähintäänkin silmäniloa myös jo viherpeukalon omaaville. 
xxx
Huonekasvien henkiinjäämisopas – Vinkkejä hortonomisesti heikkotaitoisille
Veronica Peerlens
Gummerus 2017
Huonekasvien henkiinjäämisopas -kirja
”Onko kasveillasi taipumus kuihtua heti, kun vilkaiset niihin päin? Huonekasvien henkiinjäämisopas pelastaa tilanteen. Miksi anopinkieli nuupahtaa ahkerasta kastelusta huolimatta? Miksi lyyraviikunan lehdet varisevat? Mihin kiiltojukka kannataisi sijoittaa? Miten kasvisi pysyisivät hengissä ja voisivat hyvin? Huonekasvien henkiinjäämisoppaan avulla luot ympärillesi kukoistavan keitaan täynnä tyytyväisiä kasveja.” 

Huonekasvien henkiinjäämisopas -kirja

Huonekasvien henkiinjäämisopas -kirja


Erittäin kiva kirja niille, joilla ei ole luontaista taipumusta saada kasvejaan menestymään. Kirja on kuvitukseltaan veikeä ja värikäs. Kirja on visuaalisesti miellyttävä, selkeä ja helppolukuinen. Se sisältään kasvien hoidon perusteet hankinnasta, ruukuista, kastelusta, paikasta, hoidosta, lannoituksesta, mullan vaihdosta kasvitauteihin ja tuholaisten torjuntaan. Kirjassa on kaikkiaan 119 kasvin henkiinjäämisohjeet. Oivallinen teos aloittelijoille ja niille, joilla on vaikeuksia esim. jonkin yksittäisen kasvin menestymisen kanssa. 
xxx
Kaktukset ja muut mehikasvit
Emma Sibley
Karisto 2019
Kaktukset ja muut mehikasvit -kirja
”Kaktukset ja mehikasvit ovat täydellisiä kasvilemmikkejä – ne ovat helppohoitoisia ja sopivat hyvin laiskemmallekin puutarhurille. Näiden takuuvarmojen kasvien hoitoon tarvitset vain muutamia neuvoja. Tämän käytännöllisen oppaan avulla saat huonekasvisi viihtymään. Mukana 60 erilaista kaktustaj a mehikasvia. Hauskat kuvat kertovat kunkin kasvin erityisluonteesta. Asiantuntevia neuvoja kasvien hoitoon sekä vinkkejä leikkaamiseen ja lisäykseen.” 
Kaktukset ja muut mehikasvit -kirja

Kaktukset ja muut mehikasvit -kirja
Hauska ja selkeä teos ihastuttavalla ulkoasullaan. Yhdellä aukeamalla on esitelty aina yksi kasvi, joka helpottaa lukemista. Erittäin selkeät symbolit valosta, kastelusta, ruukusta, kukinnasta ja kunkin kasvin erityispiirteistä. Vaikka kaktusten ja muiden mehikasvien hoitaminen on minunkin mielestä helppoa ja yksinkertaista, tarjoaa tämä kirja vähintäänkin vinkkejä uusista lajeista. Mukava perusteos kaktuksista ja mehikasveista kiinnostuneille.
xxx
Green Home Book – Inspiraatiota, helppoja hoito-ohjeita ja kauniita vihreitä koteja
Susanna Vento, Riikka Kantinkoski
Cozy Publishing Helsinki 2016
Green Home Book -kirja
”Viherää. Se on tämän kirjan väri. Opus on täynnä viherkasveja, jotka kukoistavat ja saavat himoitsemaan omaankin kotiin lisää viherää. Mutta miten niitä kasveja sitten hoidetaan? Ei hulta, kirja esittelee yli 50 tyylikästä viherkasvia ja tarjoaa niille helpot ja kompaktit hoito-ohjeet.
Koteja. Tämän kirjan viherkasvit asuvat mitä hurmaavimmissa paikoissa. Selaa ja inspiroidu kauniista tiloista, kekseliäistä sisustusratkaisuista ja hyvästä tunnelmasta. Kirjan sivuilla pääset kurkistamaan yli 30:een persoonalliseen kotiin.”

Green Home Book -kirja

Green Home Book -kirja

Green Home Book -kirja

Green Home Book -kirja

Green Home Book -kirja

Green Home Book -kirja


Kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Se on visuaalisesti erittäin kaunis. Kauniit ja selkeät symbolit kasvien hoitamisen osalta helpottavat lukemista. Itse en kuitenkaan osaa pitää kirjaa kasvien hoito-oppaana, vaan ihan puhtaasti silmänilona kauniine sisustuskuvineen, joista saa oivallisia vinkkejä itsellekin. Kuvat vievät huomion tekstiltä, joka on melko pientä luettavaa. Sen kanssa lienee menty tyylikkyys edellä. Jos haluat katsella kauniita kuvia viherkasvien sisustuksesta ja hakea itsellesi sen osalta inspirtaatiota, on tämä teos silloin omiaan. 
xxx
Vehreä koti – Opas onnellisten huonekasvien hoitoon
Lauren Camilleri, Sophia Kaplan
Karisto 2020
Vehreä koti -kirja
”Vehreä koti on jokaisen orastavan viherpeukalon unelmakirja! Se tarjoaa kattavat ja helposti seurattavat hoito-ohjeet sadalle huonekaville. Teos esittelee niin palmut, mehikasvit, kaktukset kuin ilmakasvitkin. Kirjan sivuilta löydät myös vihersisustuksen salat ja parhaat niksit, joilla saat kasvisi kukoistamaan. Luo otolliset olosuhteet kaikille huonekasveillesi, valitse lemmikkitaloudelle sopivat vehreät kumppanit ja sommittele komeimmat esillepanot. Nyt et voi epäonnistua!”

Vehreä koti -kirja

Vehreä koti -kirja

Vehreä koti -kirja

Vehreä koti -kirja


Tämä kirja on 254 sivuinen jättiläinen, joka kertoo kattavasti kasvien hoidosta niin kastelun, valon, lämpötilan, lisäämisen, istutusastiat, mullanvaihdon, ongelmat kuin vihersisustuksenkin. Kasvistosta esitellään lehtikasvit, mehikasvit ja kaktukset sekä muut kasvit erikoisuuksineen. Tämä kirja on suosikkini. Erittäin kivan lisän sivulle tekee viherpeukaloiden esittelyt, jossa useat henkilöt kertovat rakkaasta vehreästä harrastuksestaan, joille se toisille on myös työ. Kuvat näiden henkilöiden kodeista ja työtiloista tekevät kirjaan miellyttävän lisän. Kirjan kuvitus on muutenkin onnistunut ja hoito-ohjeet on esitetty kunkin lajin kohdalla erittäin selkeästi ja helppolukuisesti. 
xxx
Viherä valtaa kodin – Sisusta huonekasveilla
Caro Langton ja Rose Ray
Gummerus 2017
Viherä valtaa kodin -kirja
”Tutustu parhaisiin tapoihin sekä sisustaa viherkasveilla että saada kasvit menestymään! Isobritannialaiset muotoilijat ja kasvisuunnittelijat Caro Langton ja Rose Ray johdattavat sinut kauniiden mehikasvien, ilmakasvien, kaktusten ja trooppisten kasvien maailmaan. Opit sekä hoitamaan että jakamaan näitä kestäviä, mainioita lajikkeita, ja saat samaalla aivan uusia, vehreitä näkökulmia kotisi sisustukseen. Ennen pitkää saatkin huomata viherän vallanneen kotisi!”

Viherä valtaa kodin -kirja

Viherä valtaa kodin -kirja

Viherä valtaa kodin -kirja

Viherä valtaa kodin -kirja

Viherä valtaa kodin -kirja


Tämä 222 sivuinen opus on toinen suosikkini. Kirja on monipuolinen teos, jossa kasvien hoito-ohjeet ja sisustusideat ovat sopivassa suhteessa ja tasapainossa niin, että itse hyödynsin kirjata ne molemmat puolet. Kirja on visuaalisesti kaunis ja helppo lukuinen. Istuinpa taannoin tämän kirjan kanssa kahvilassa ja eräs toinen asiakas tuli kysymään, mitä niin kaunista luenkaan. Kirja sopii niin aloittelijoille kuin kauniista sisustuskuvista viehättyville ja instipraatiota hakeville viherpeukaoillekin. 
xxx
<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *