Hae
Jennyfer

Kansallismuseossa – Vanha, tyhjä ja mitäänsanomaton olo

Kun mietin, mitä kirjoittaisin, ennen kuin sain sanaakaan ruudulle, kävi päässäni melkoinen ajatusten mylläkkä ja tulin lopputulokseen, että ehkä mä vaan olen vanha. Kansallismuseon esihistoriallista näyttelyä lukuunottamatta esillä oli paljon 90-luvun asioita ja tapahtumia, joita minä tietystikin kasarilapsena muistan. Ne eivät tunnu kaukaisilta asioilta, saati sellaisilta, joihin odottaisi törmäävän museossa. Ehkä jossain kohtaa elämää vaan tulee se käänne, että kaikki vanha ja entisaika ei enää tarkoitakaan aikaa ennen minua. On jännä ajatella, että kaikille jo kahden kymmenen vuoden ajan  2000-luvulla syntyneille 90-luku kuitenkin sitä tarkoittaa ja olen itse osa sitä 90-luvun entisaikaa ja historiaa. Tästä jos mistä tulee sellainen olo, että olen elänyt jo aika kauan ja nähnyt aika paljon.

Kansallismuseossa
Mammutit Töölössä

Tajunnan laajennusta

Minun odotukseni museolle kuin museolle ovat ne, että haluaisin nähdä ja olen kiinnostunut ajasta ennen minua. Fakta on kuitenkin se, mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän törmään museoissa asioihin, joita olen ollut itse näkemässä, elämässä ja kokemassa. Olen osa entisaikaa ja historiaa. Muinaisjäänne. Toisaalta se on myös rikkaus. Kuinka paljon voinkaan myöhemmin laajentaa Noelin käsitystä asioista ajasta ennen häntä, vaikka sitten siitä 90-luvusta kertomalla, miten maailma makasi, elettiin ja oltiin. Se ei edelleenkään tunnu kaukaiselta, saati siltä, että törmäisin siihen museossa. Mutta onhan sen alusta jo 30 vuotta.
Kansallismuseon esihistoriallinen näyttely

Kansallismuseon esihistoriallinen näyttely

Kansallismuseon esihistoriallinen näyttely

Lama, äitiyspakkaukset ja löylykauhat

Historia tarkoitaa mennyttä ja sehän on jo myös eilinen. Joka hetki luomme kansakuntamme kulttuuria ja historiaa, ja myöhemmin tämäkin hetki näkyy tavalla tai toisella museossa. Katselen ympärilleni ja mietin, mikä elämässäni on sellaista, joka mahdollisesti päätyy Kansallismuseoon. Ainakin sellainen on poikkeuksellinen mennyt koronakevät, sillä esillä oli tällä hetkellä voimakkaasti myös 90-luvun lama seinälle hejastettuine itsemurha- ja toimeentulotukitilastoineen sekä kuvineen. Siellä oli myös vitriiniin levitettynä vuoden 1993 äitiyspakkaus, josta meilläkin on vuoden 2019 mallista vielä joitakin tuotteita käytössä. Se jos mikä on hieno suomalainen etuoikeus. Itse olisin kuitenkin mieluummin nähnyt sen kaikista ensimmäisen äitiyspakkauksen vuodelta 1949. Yhdelle seinälle oli koottu valtava määrä löylykauhoja ihan näihin vuosikymmeniin asti. Sen asian kanssa olen samaa mieltä, että sauna jos mikä on suomalaisuutta, mutta tämän kaltainen löylykauhakokoelma ei minulle ihan auennut, vaikka itse tehty löylykauha lienee koulutöiden perinteisimpiä. 
Vuoden 1993 äitiyspakkaus

Mielikuva kansakunnastamme

Pidin todella paljon esihistoriallisesta näyttelystä, sillä siellä esiteltiin paljon entisajan työkaluja, koruja ja solkia, jotka viehättävät silmääni. Sen sijaan muut museon näyttelyiden osa-alueet eivät puhutelleet minua oikein millään tavalla johtuen ehkä juurikin siitä, että ne olivat aikakaudeltaan jotenkin liian lähellä. Voi olla, että kymmenen vuoden päästä katselisin 90-lukua ihan toisin silmin, haltioitunein ja historiallisin. Tiedä häntä. Mutta jos minun pitäisi nyt tämän käyntini ja näkemäni perusteella tehdä jokin päätelmä ja mielikuva kansakunnastamme, olisi se aika tyhjä ja mitään sanomaton. Pesäpallo oli mainittu kansallislajina, mutta missä olivat Kirvesniemet ja hiihto? Ymmärrän, että urheilumuseot ovat sitten erikseen, mutta kovin jäi olemattomaksi näyttely hiihdon osalta, jota itse pidän merkittävänä kansallislajina. Annan myöhemmin Kansallismuseolle toisen mahdollisuuden tehdä minuun vaikutus, mutta odotan, että Noel on sen ikäinen, että hän saa jotain irti siellä esillä olevista asioista. Jos kokemus on itselleni sama, niin voin ainakin sitten brassailla kokemillani asoilla. 
Entisajan verkonpainot

Muumit

Kovasti kuitenkin odotan Kansallismuseoon elokuussa avautuvaa  Muumien Rohkeus, rakkaus ja vapaus 75-v näyttelyä, johon suuntaamme ensitilassa. 
Muumihahmot Kansallismuseossa

Muumihahmot Kansallismuseossa
<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *