Hae
Jennyferin kotona

Ruukkuruusu

Minulla on yksi kasvi, jota en ole vielä esitellyt tai maininnut ollenkaan. Tai oikeastaan olen, äitienpäiväpostauksen yhteydessä (löytyy täältä), sillä sain sen vanhemmiltani ensimmäisen äitienpäivän lahjaksi. En kuitenkaan ole tuonut sitä esille varsinaisissa kasvipostauksissani, koska olen kokoajan kuvitellut sen olevan vain hetken ilo. Se kukki äitienpäivänä kauniisti ja hoidin sit tietysti kastelemalla sekä leikkaamalla ajallaan kuihtuneet kukinnat pois. Se ei näyttänyt luuhistumisen merkkejä, joten jatkoin sen hoitamista siinä, missä muidenkin huonekasvien. Edelleen odotin sen olevan vain lyhytaikainen ilo, mutta nyt kun se mokoma alkoi kukkimaan uudestaan, ajattelin tuoda hänet päivänvaloon.

Ruukkuruusu kukkii toistamiseen

 

Tämä valkeakukkainen ruukkuruusu on minulle tietystikin todella rakas, sillä se muistuttaa minua ensimmäisestä äitienpäivästäni. Ruususta on tullut minulle niin rakas, että olen ottanut sen hengissä pysymisestä lähes elämäntehtävän. No en nyt sentään, mutta olen opiskellut sen hoitamista ja siitä on mahdollista saada monivuotinen perheenjäsen. Se on kasvanut valtavasti pituutta nyt kesän aikana. Lehdet ovat olleet vehreät ja vihreät, vaikkakin kukinta oli hetken kadoksissa. Olisin mahdollisesti saanut ruusun kukkimaan paremmin, jos olisin tajunnut leikata sen alas edellisen kukinnan päätyttyä. Koska olen vasta aloittelija näiden kasvien parissa, olen tietysti iloinen, että olen pärjännyt sen kanssa näinkin pitkälle ja se on saanut pari uutta kukkasta aikaan. Jokaisella ruusun värillä on muuten oma merkityksensä. Valkoista pidetään puhtauden ja viattomuuden symbolina.
Ruukkuruusu

 

Ruukkuruusu
Ruukkuruusu viihtyy hyvin parvekeella, terassilla ja puutarhassa, mutta minun ruusuni on ollut ja viihtynyt äärimmäisen hyvin kettiössä. Meillä on kyllä parveke lasituksineen, mutta se on niin kuuma paikka, ettei sinne ole kukkasilla ja kasveilla asiaa. En myöskään istuttanut ruusua uuteen isompaan astiaan, sillä käytännössä vain odotin sen kuihtumista, kuten kukilla on käsissäni tapana tehdä. Nyt kun olen huomannut sen pärjäävä pidempään, olen alkanut pohtimaan sen uudelleen istuttamista. Käytännössä se pitäisi tehdä keväällä, mutta en tiedä, olisiko siitä haittaa nyt talvea kohti mentäessä, sillä myös kastelulannoittaminen, jos olisin sitäkin tajunnut tehdä kerran viikossa, suositellaan lopetettavan nyt heinäkuun aikana.
Ruukkuruusu
Joshaluaisin saada ruukkuruusuni menestymään talven yli, pitäisi se siirtää lehtien varistuttua viileään ja pimeään, n. -1 – +5 asteeseen. Taloyhtiössämme on kyllä kylmäkellari, joka voisi olla otollinen paikka ainakin pimeyden suhteen, mutta sen lämpötilaa en tiedä muuten, kuin että kylmä siellä on. Toisaalta sen mestan ovessa on niin järisyttävä lukkosysteemi, että en edes oikeesti uskalla mennä sinne sisälle. Toinen vinkki jonka löysin, oli parveke, jossa kasvin voisi suojata liialta kylmyydeltä esim. styroksilla. Tästä tulikin mieleen styroksinen kylmälaukku. Sen sisällä olisi pimeää ja styroksi olisi kyllä hyvä lämmön eriste, mutta mihin asti? Meillä on kuitenkin ollut lähivuosina talvia, kun lämpötila huitelee 30 asteessa ja ylikin. Toisaalta äkkiä katsottuna halvimmillaan styroxinen kylmälaukku näyttäisi maksavan 6,50 e, joten sellaisen hinta ei olisi este kokeilemiselle. Taas toisaalta haen kasvieni hoidolta helppoutta, joten kaikki tällainen erityisiä järjestelyjä vaativat systeemi ei ole minulle luontaista tai mieleeni. Mutta olenko valmis taistelemaan tämän ruusun puolesa? Mene ja tiedä. Vaikka ruukkuruusuille ei yleensä anneta talvehtimistakuuta, tässä kuitenkin muistilista, jos ruukkuruususta koitaa saada pitkäaikaisen ystävän:
Ruukkuruusu

 

Ruukkuruusu
1.Istuta ruukkuruusu isompaan astiaan.
2. Pidä kosteus tasaisena, mutta huolehdi, ettei juuret lillu vedessä. Lehtien kellastuminen on yksi merkki liikakastelusta. Ruukkuruusuni on ollut todella janooinen tyyppi ja olen saanut kastella sitä mielestäni jopa runsaasti.
3. Anna ruusulle pajon valoa, mutta ei paahdetta
4. Leikkaa kuivahtaneet kukat pois
5. Lannoita kastelukerroilla n. kerran viikossa
6. Kun lehdet on varissut, siirrä ruukkuruusu pimeään -1 – +5 asteen lämpötilaan
7. Ota kasvi maalis-huhtikuussa valoon
8. Leikkaa latvusta
9. Vaihda multa
10. Kun silmuja alkaa kehittyä, aloitetaan hoitaminen kastelulla, lannoituksella ja lämpötilan lisäämisellä
Ruukkuruusu
<3.Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *