Hae
Jennyfer

Minun ruutuaikani – Huvi vai hyöty edellä?

Huomasin joskus, että puhelimeni sisältää ”Ruutuaika” -sovelluksen ja jonkun päivityksen yhteydessä laite jopa ehdotti minulle sen käyttöönottoa. Sivuutin koko jutun, sillä ei minua ruutuaikani kiinnostanut, sillä tiesin, että en ole millään huonolla tavalla koukussa puhelimeen, tablettiin tai läppäriin. Huonolla tavalla tarkoitan sitä, että selaisin niitä tyhjän ajan panttina tai muuten vaan vailla minkäänlaista tavoitetta tai päämäärää. Tai että kokoajan reagoisin johonkin kilkatukseen tai kalkatukseen. Minun puhelimestani kuuluu ääni vain tulevasta puhelusta, muuten se on täysin hiljaa. Sitten uteliaisuuteni heräsi. Olen pitänyt itseäni järkikäyttäjänä, eli kun käsissäni on jokin kolmesta laitteestani, teen sen kanssa oikeita ja tarpeellisia asioita. Katsotaan tarkemmin, mitä.

Ruutuaika mittaa käyttöäni kolmen eri laitteen kesken (Kuva: Pixabay)
Ruutuaika mittaa käyttöäni kolmen eri laitteen kesken (Kuva: Pixabay)

Puhelin

Mielestäni nykyään ihan väärä nimitys koko laitteelle. Kaikista vähiten sitä varmaan käytetään nykyään puhumiseen. Ainakin omalla kohdallani on näin. Älylaite kuulostaa mielestäni jotenkin liian pitkältä ja hankalalta, kankealta, joten kännykkä lienee kaikista paras ja kuvaavin nimenä, mutta on slangia, joten elektroniikkaliikkeetkin näyttäisi vielä käyttävän sanaa puhelin, joten olkoon se sitten puhelin.  En ehkä tulisi toimeen ilman sitä. Tai ainakin hyvin moni asia menisi todella paljon hankalammaksi. En tarkoita tällä sitä, että olen niin koukussa, etten voisi luopua, vaan sitä, että olen jo kauan aikaa sitten siirtynyt käyttämään monia asioita ja palveluita puhelimen sovellusten varassa. Puhelin on alkujaankin tarkoitettu yhteydenpitoon ihmisten välillä ja minulle se on edelleen ensisijaisesti myöskin sitä.

 • Eniten käytän Whats appia, jolla pidän yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin. Nykyään myös vanhempiini Noelin kanssa usein videopuheluin, koska korona.
 • Pari ystävää viestittelee ainoastaan Messengerin takaa, muuten olisin valmis luopumaan koko softasta.
 • Sähköpostit luen pääosin puhelimella, mutta kirjoitan ja vastaan yleensä aina tietokoneella.
 • Perinteisellä sms viestillä tulee käytännössä vain jotain mainoksia, muistutuksia, tiedotteita ja sen sellaista. En käytä sitä viestimiseen kenenkään ihmisen kanssa. 
 • Puheluja soitan harvakseltaan. 
Yhteydenpidon lisäksi teen puhelimella paljon pakollisia ja hyödyllisiä asioita. Kännykkäsovellukset ovat usein paljon ketterämpiä ja näppärämpiä, kuin moni verkkosivusto.
 • Suurin osa kirjeistäni, joita tulee todella vähän, tulee Oma posti sovellukseen sähköisenä. 
 • Pankkiasiat hoidan pääosin kännykän sovelluksella, sillä laskut tulevat pääosin verkkopankkiin ja niiden maksaminen on kännykkäsovelluksen kautta (sormenjälkitunnistuksella) paljon nopeampaa ja helpompaa, kun tietokoneella.
 • Blogin analytiikkaa käyn niin ikään läpi puhelimessa olevalla Analytics softalla muutama kerran viikossa.
 • Selainta käytän lähinnä nopean tiedon etsintään, sillä en tykkää lukea puhelimen ruudulta mitään isompaa tai enempää.
 • Kalenterissani on tätä nykyä todella vähän tapahtumia, mutta sen pääsääntöinen käyttö tapahtuu puhelimella. Olen ainoastaan sähköisen kalenterin varassa.
 • Muistiinpanot -sovellusta hyödynnän kauppalappuihin ja Muistutuksiin kirjaan mm. kaikenlaista hankittavaa ja to do.. listan.
 • Sää, sen katson applikaatiosta joka päivä, sillä meillä ei ole lämpömittaria.
 • Terveys -sovelluksessa pidän yllä tietoa kuukautisistani.
 • Karttaa käytän, jos olen ajamassa entuudestaan tuntemattomaan paikkaan tai haluan tarkastella muuten jonkin sijaintia.
 • Auton tankkaan vain mobiiliapin kautta.
 • Sillon kun en ole julkisilla liikenteessä rattaiden kanssa ( =matkustus ilmaista), niin ostan lipun käynnykkäsovelluksella.
 • Maksan mahdolliset parkkimaksut kännykkäsovellusten kautta.
Tottakai minulla on puhelimella myös huvikäyttöä. 
 • Facebookia ja Instagramia en selaa edes päivittäin, vain kerran-pari viikossa, ja silloinkin tosi lyhyen aikaa. Olen tosi huono päivittämään niihin myöskään sisältöä. Myös blogin instatilin osalta ylläpito on takkuavaa. Minua ei ilmeisestikään kiinnosta näissä kanavissa oleva sisältö, vaikka toki kauniit kuvat ovat ilo myös minun silmälleni.
 • Veikkauksen sovellusta käytän kerran-pari viikossa, kun pelaan lottoa.
 • Äänikirja-appia käytän nykyään enää vain vaunulenkeillä, sillä Noelin myötä sen käyttö kotona on vähentynyt, jossa ennen häntä kuuntelin ahkerasti kirjoja niin siivotessa kuin nukkumaan käydessäkin. Vauvan myötä kuulokkeiden käyttö on vähentynyt, eikä muun perheen tarvitse kuunnella minun kirjojani kodin muista kaiuttimista.
 • Kamera ja kuvagalleria on päivittäisessä käytössä useita kertoja. Kuvaan Noelia paljon, niin videolle kuin still kuvillekin.
 • Jos olen ostamassa tai myymässä jotain Torista, teen sen pääosin puhelimen applikaation kautta
 • Spotify minulla on ollut jo ainakin 11 vuotta ja kuuntelen sillä edelleen musiikkia ahkerasti.
Kun teen laitetillani jotain, minulla on aina kuuma tee vierelläni (Kuva: Pixabay)
Kun teen laitetillani jotain, minulla on aina kuuma tee vierelläni (Kuva: Pixabay)

Tabletti

Oli hetki, kun olin varma, että pystyn elämään ilman tablettia ja tekemään kaiken tarvittavan puhelimen ja tietokoneen varassa, mutta olin väärässä. On asioita, joita en tee millään laitteella niin mielelläni, kuin tabletilla. 
 • Hesarin näköislehti. Nimenomaan näköislehti. Yksikään aamu ei ala ilman tätä, eikä sen lukeminen onnistu sujuvasti millään muulla laitteella, kuin tabletilla.
 • Spotify. Pistän usein musiikit soimaan kotona tabletin kautta säästääkseni puhelimen akkua paikkoihin, jossa sen lataaminen ei onnistu, kuten ulkoilu + äänikirjat.
 • Radiot. Tällä softalla kuuntelen kotona radiokanavia, tosin harvakseltaan, sillä inhoan niistä tulevia mainoksia ja tunnista toiseen samoja renkutuksia.
 • Oikotie. Tällä hetkellä seuraan melko tiiviisti ja tarkkaan myytävien asuntojen tarjontaa alueellamme, käytössä päivittäin.
 • Pinterest. Käytän ainoastaan tabletilla, kun surffailen sisustuskuvien ja -ideoiden äärellä. Käytän melko harvoin tällä hetkellä.
Minun puhelin on päivässä pitkiä aikoja pöydällä koskematta (Kuva: Pixabay)
Minun puhelin on päivässä pitkiä aikoja pöydällä koskematta (Kuva: Pixabay)

Tietokone

En mitenkään pystyisi heittäytymään vain ja ainoastaan puhelimen ja tabletin varaan, vaikka tiedän asioiden onnistuvan vain ja ainoastaan niillä, kuten tämän blogin kirjoittaminen. Ensinnäkin, minulle on tärkeää kirjoittaa oikeella näppäimistöllä ja kymmensormijärjestelmällä, ja olenkin siinä melkoisen hyvä. Toisekseen kaipaan isompaa ruutua, kun katselen ja käsittelen kuvia. Lisäksi käytän jonkun verran taulukkolaskentaohjelmaa, jonka käyttö ilman hiirtä on todella vaikeaa. Käytössä on myös tekstinkäsittelyohjelma, jolla teen erilaisia kirjoittamiseen liittyviä asioita. Lisäksi kirjoitan tietokoneella lähes tulkoon kaikki sähköpostini, koska näppäimistö ja kymmensormijärjestelmä. Niinikään kaikki verkkokauppaostokseni hoidan mieluiten tietokoneella, joita teen harvoin.
Joskus kaipaan perinteistä kynää ja paperia kirjoituskaveriksi (Kuva: Pixabay)
Joskus kaipaan perinteistä kynää ja paperia kirjoituskaveriksi (Kuva: Pixabay)

Mikä on totuus

Yllä on kuvattuna oma mielikuvani siitä, mitä ja kuinka paljon milläkin laitteella teen. Mikä on totuus? Mitä Ruutuaika sovellus paljastaa käytöstäni? Sovellus laskee yhteen kaikilla kolmella laitteella käyttämäni ajan. 
 • Kolmen edellisen viikon ruutuajan keskiarvo on noin 5 tuntia päivässä. Kuulostaa ihan älyttömän paljolta, sillä koen, että minulla ei tosiaankaan ole aikaa roikkua minkään ruudun ääressä aina edes tarvittavaa ja pakollista määrää. Lukema sisältää mm. musiikin ja äänikirjojen kuuntelut, jolloin en varsinaisesti ole ruudun äärellä, vaikka laitteilta sovellusta käytänkin. Teen helposti päivässä parin tunnin lenkin, joka tuo jo itsessään pari tuntia musiikin tai äänikirjan kuuntelua. Kuuntelemme myös Noelin kanssa lastenlauluja muun leikin lomassa, jolloin en ole ruudun äärellä, mutta sekin huomioidaan ruutuajaksi. Hesari ottaa aamuisin päivästä, uutisista ja jutuista riippuen tunnista puoleentoista. Lukemiseen ja tiedonhakuun meneekin viikossa kaikista eniten aikaa. 
 • Sosiaalinen viestintä nappaa viikossa keskimäärin 5 tuntia. Tämä on käytännössä Whats appilla tapahtuvaa viestintää, josta nykyisin videopuhelut vanhemmilleni kestää äkkiä jopa tunnin, joita on muutama viikossa.
 • Kamera, kuvagalleria ja Oikotie ovat myös ahkerasti viikoittaisessa käytössä.
 • Blogitekstien tekeminen nappaa muutaman tunnin viikottain, joskus enemmän, joskus vähemmän, sillä toiset tekstit syntyvät nopeammin, kuin toiset
 • Loput ruutuaikatunnit jakautuu kaikenlaisen sälän kesken, kuten pankkipalvelut.
 • Totuus ruutuajasta on kuitenkin vielä kerrottua pienempi, sillä olen huomannut, että minulla jää monesti tietokone auki, vaikka en tekisi sillä enää mitään, ja samoin on tabletin kanssa.
Kynän ja paperin aikakaudella ei ruutuajoista ollut tietoakaan (Kuva: Pixabay)
Kynän ja paperin aikakaudella ei ruutuajoista ollut tietoakaan (Kuva: Pixabay)

Yhteenveto

Yhteenvetona voisin todeta, että ruutuaika päivätasolla kuulostaa kamalan isolta, mutta iso osa siitä on myöskin aikaa, kun en ole ruudun ääressä, vaikka käytänkin sovellusta joltain laitteeltani. Käytetty ruutuaika on kuitenkin kaikinpuolin järkevää, sillä lukeminen, äänikirjojen kuuntelu ja tiedonhaku nappaa huomattavan osan ajastani. En ole millään tavalla huolissani ruutujen äärellä viettämästäni ajasta, sillä en katso telkkaria ollenkaan, eikä minulla ole laitteillani mitään siihen liittyviä palveluja. En myöskään roiku erilaisissa somekanavissa. Lukemista lukuunottamatta, tuotan sisältöä mieluiten itse. Minulla ei ole jatkuvasti jokin laite käsissäni ja kameraa sekä videopuheluita lukuunottamatta vältän kaiken käyttöä Noelin hereillä ja läsnäollessa. Haluan olla läsnä hänelle. Totta on kuitenkin se, että kun Noel ei ole hereillä, olen käytännössä jonkun laitteen kimpussa. Aamupäiväunilla luen, iltapäiväunilla kirjoitan itse ja hänen yöunille mentyä usein vielä viimeistelen jotakin. Lukeminen ja kirjoittamien on rakkaita harrastuksiani, ja se näkyy myös ruutuajassa. 

Tyypillinen ruutuaikapäivä:

1,5 h hesaria
1,5 h äänikirjaa
1 h musiikkia
1 h videopuhelu + muutamia viestejä
<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *