Hae
Jennyferin kotona

Minkälainen on meidän hoitolaukku ja mitä sieltä löytyy?

Heti alkuun pitää korjata otsikkoa sen verran, että minulla ei ole hoitolaukkua, vaan reppu. Kaksikymmentä litrainen Varustelekan Särmä rynnäkköreppu. Tämä rynnäkköreppu -nimisen repun ja vauvan kanssa liikenteeseen lähteminen huvitti alkuun itseänikin, mutta hei, en tiedä parempaa! Inhoan ihan kaikenlaisia laukkuja ja kasseja. Olen 100% reppuihminen. En tiedä mitään ärsyttävämpää kuin se, että kantamus on toispuoleinen. Laukkujen kanssa joutuu aina kävelemään vinossa, jotta se laukku pysyisi olalla. Kamalaa. Ja juuri se on minulla laukkujen kanssa yksi iso ongelma, ne ei pysy mun olalla, vaikka mikään pieniharteinen ihminen en olekaan. Kokoajan saa olla nostamassa, nykimässä ja korjaamassa. Laukkua kantaessa sitä ei ole sillä tavalla käsiltään vapaa liikkumaan, kuin repun kanssa. Jos kantaisin laukkua ja vauvaa samaa aikaa, olen varma, että jompi kumpi tippuisi ensin.

Reppu on paras hoitolaukku ikinä
Reppu on paras hoitolaukku ikinä

Vannoutunut repun kantaja

Reppu. Oli kyseessä sitten rynnäkkö tai ei, se pysyy tukevasti selässä. Paino jakautuu tasaisesti koko keholle. Voi kävellä suorassa. Eikä se tipu tai valu. Yhden lapsen äitinä en vieläkään ymmärrä sitä, miksi ylipäätään on tehty asiaan vihkiytyneitä erillisiä hoitolaukkuja. Näen sellaisen turhuutena ja uuden äidin rahastuksena. Mielestäni hoitolaukuksi käy mikä tahansa kassi tai reppu, kunhan se toimii ja on mukava itselle. Yleisesti ottaen hoitolaukkuja ja -reppuja kai kuljetetaan vaunujen ja rattaiden alaosassa tai aisan ympärillä. Niin minäkin teen, paitsi silloin, kun rattaiden alaosan valtaa kauppakassi, tai rattaat on jätettävä johonkin julkiselle paikalle issekseen. Silloin heitän repun selkään, enkä onneksi mitään kassia olalle.

Minä vannon Särmä Rynnäkkörepun nimeen
Minä vannon Särmä Rynnäkkörepun nimeen

Hoitoreppu kulkee usein rattaiden alakorissa
Hoitoreppu kulkee usein rattaiden alakorissa

Töissä, retkillä, synnytyksessä…

Tämä sama rynnäkköreppu toimi myös synnytyskassina (sisällön löydät täältä) ja ennen äitiyslomalle jäämistä minun työreppuna. Viikonloppuisin se kulki mukana päiväretkillä metsissä. Jännä nähdä, mihin virkaan se astuu, kun tammikuussa lähden hoitovapaalta töihin ja Noel päiväkotiin. Tuleeko siitä Noelin tarha- vai minun työreppu. Ehkä pitää ostaa toinen. Molemmille oma. Tästä repusta on siis moneksi, ja sitä voi myös laajentaa ympäri reppua olevien ”nauhakujien” avulla, joihin voi kiinnittää eri kokoisia lisätaskuja. Päiväretkiä lukuunottamatta olen pärjännyt vielä ilman niitä, sillä repussa on päätaskun lisäksi kaksi pienempää ulkotaskua ja päätaskun sisällä kolme erilaista ja erikokoista taskua. Kivasti ”lokeroita” tällaiselle järjestelmälliselle tyypille, kuin minä, jonka repussakin kaikki kulkee omilla paikoillaan.

Hoitoreppu kulkee vaivattomasti selässä
Hoitoreppu kulkee vaivattomasti selässä

Perusvarustus

Hoitorepussani oikeastaan mikään ei kulje irrallaan, vaan kaikki tavarat on pussitettu. Joskus kuulin, että siitä tietää tulleensa vanhaksi, kun asioita alkaa pussittamaan. Aloin tekemään sitä joskus päälle parikymppisenä, sillä minulla oli aina hirveä duuni löytää sitä, mitä tarvitsin. Kun asiat ovat omissa pusseissaan ja lokeroissaan, ne löytyvät paljon helpommin. Hoitorepussani kulkee aina kolme pussia:

 • vaipanvaihtoon liittyville asioille
 • ruokailuun liittyville asioille
 • minun meikkipussini

Näiden lisäksi siellä on aina:

 • rahapussi
 • kestokassi
 • aurinko- ja silmälasipussukka
 • termosastia
Hoitorepun pussukat
Hoitorepun pussukat

Kun näitä pusseja lähdetään räjäyttämään auki, löytyy vaipanvaihtoon liittyvästä pussukasta seuraavaa: 

 • 4 vaippaa
 • kosteuspyyhkeitä, joilla pyyhitään niin ruuan jälkeen yläpää, kuin vaipanvaihdossa alapää
 • roskapusseja vaipoille, eri käteviä, jos ei ole roskista, mihin laittaa vaippa tai kylässä, ettei haisevaa vaippaa tarvitse laittaa kenenkään roskikseen sellaisenaan
 • käsidesi, jolla kädet saa puhdistettua missä ja milloin vaan ennen ja jälkeen vaipanvaihdon sekä ruokailun
 • varatutti, sillä tuttinauhasta huolimatta meillä on tutti tippunut kadulle ja julkisten paikkojen lattialle
 • vaihtovaatteet, joita tarvitaan erittäin harvoin, mutta just sillon kun ne ei ole mukana, se vaippa falskaa
 • kaksi harsoa, joista valkoista käytetään ruokailussa ja kirjavaa pyyhkeenä alapään pesuhommissa
 • kokoontaittuva hoitoalusta, joka on ihan must ja ykkönen, sillä julkisten tilojen hoitopöydät ovat niin roisissa kunnossa, etten sellaiselle laskisi vauvaani hoidettavaksi kuuna päivänä ilman omaa alustaa, joka toimii erinomaisesti myös kylässä, jossa vaipan voi huoletta vaihtaa matolla tai sängyllä
Vaipanvaihtopussukan sisältö
Vaipanvaihtopussukan sisältöRuokailuun liittyvä pussukka, joka on maailman kätevimmän kokoinen kylmälaukku, sisältää seuraavaa: 

 • kylmäkalle, joka pitää maidon ja tarvittaessa ruuan kylmänä, kunnes tulee tarve lämmitellä
 • pullollinen maitoa
 • ruokatakki, siis hihallinen ruokalappu
 • hedelmäsose
 • ruokaa
 • lautanen
 • lusikka
Näiden kaikkien asioiden ei tietenkään tarvitsisi kulkea kylmälaukussa, mutta on sieltä tarpeen tullen helposti otettavissa samasta paikasta. Noelin kasvaessa ja kiinteiden aloittamisen jälkeen kylmälaukun sisältö kasvoi huomattavasti, eikä pelkkä maito ja kylmäkalle enää riitä. Ruokailuvälineiden osalta haaveilen sellaisista silikonisista versioista, jotka pehmeyttään helpottaisivat jonkun verran kylmälaukun ja repun pakkaamista. Mukana kulkeva termosastia kuuluu myös tähän kategoriaan. Siellä kulkee aina mukana juuri ennen lähtöä keitettyä vettä, jolla saan maidon ja ruuan lämpimäksi koska haluan, missä ja milloin vaan. 

Ruokailupussukka on kylmälaukku
Ruokailupussukka on kylmälaukku

Extrat

Mukana kulkee poikkeuksetta myös
 • minun termosmuki, jossa on aina kuumaa teetä
 • kaksi lelua, jotka niin ikään ovat tulleet kantamuksiin lisää Noelin iän myötä
 • Noelin aurinkolasit, jotka hommasin hiljattain siirtyessä vaunuista rattaisiin

Nämä tarvikkeet eivät varsinaisesti kulje hoitorepussa, vaan käsien ulottuvilla rattaiden aisaan kiinnitetyssä juomatelineessä, jossa on taskuja ja lokeroita. Halusin nostaa nämä kuitenkin esille, sillä jos tätä telinettä ei olisi, kulkisi nämä repussa. Ja itseasiassa kulkeekin, jos joudun jättämään rattaat johonkin ilman vahtivaa silmää. Extrojen extrana mainitsen vielä 

 • läppärin
 • tabletin
 • lehden

Nämä eivät kulje hoitorepussa mukana aina, mutta satunnaisesti, jos suuntaan esim. päiväuniaikaan kahvilaan, ja haluan lukea tai kirjoittaa. 

Nämäkin olisivat hoitorepussa ilman aisassa kulkevaa juomatelinepussukkaa
Nämäkin olisivat hoitorepussa ilman aisassa kulkevaa juomatelinepussukkaa

Sisustuslehti, tabletti ja läppäri kulkee mukana satunnaisesti
Sisustuslehti, tabletti ja läppäri kulkee mukana satunnaisesti

Yhteenveto

Hoitolaukkuna rynnäkköreppuni on täydellinen. En vaihtaisi sitä mihinkään. Vauvan kasvaessa mukana kuljetettava tavaramäärä sen kun lisääntyy. Tulee leluja, ruokia ja astioita. Missä kohtaa hoitolaukusta päästään eroon? Sitä minä en tiedä. Toisaalta, minulla kulkee reppu aina mukana, sillä se on minun käsilaukkuni. Kuten nytkin. Hoitorepussa kulkee myös minun henkilökohtaiset tavarani. Kun repussa on mukana perussetti, se painaa 4,3 kiloa. Jos mukaan tarttuu kaikki extrat, painaa se enimmillään 7,3 kiloa. Tavaroita on 20-26 kappaleen välillä, kun esim. kaikki vaipat lasken yhdeksi, enkä huomioi pussukoita tai erillisiä meikkejäni. Minä en ole koskaan jutellut kenenkään toisen äidin kanssa hoitokassien sisällöstä, enkä edes netistä tutkinut, mitä muut niissä kantavat, joten minulla ei ole mitään käsitystä siitä, miten persoonallinen tai persoonaton sisältömme on. Se on rakennettu alusta asti meidän tarpeidemme mukaan, eikä mukana kulje juurikaan ylimääräistä. Tietystikään joka kerta ei tarvitse kaikkea, mutta aina jotakin. Käytäntö ja kokemus on muokannut repun näköisekseen. Kun jotain alkuun unohtaa, sen kyllä muistaa jatkossa. Minun kompastuskiveni oli vaihtovaatteet, mutta parin vahingon jälkeen, en unohda niitä enää ikinä. Jutusta puuttuvat kotiavaimet ja puhelin, sillä ne kulkevat takkini taskussa. Kesää kohti mentäessä, kun taskut vähenevät, päätyvät nekin todennäköisesti reppuun. 

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *