Hae
Jennyferin kotona

Noel 5 kk – Hulinoiden ja päikkäreiden kuukausi

Kirjoitan Noelin 5 kk kuulumiset vasta nyt, vaikka pikkumies täytti sen jo 10. päivä, sillä odotan tietystikin aina neuvolan strategiset mitat kuulumisiin mukaan. Meidän 14. päivä ollut neuvola-aika siirtyi vielä viikolla eteenpäin, sillä terkkari oli sairastunut ja uusi annettu aika osui minun papakoeaikani päälle, jolloin se siirtyi edelleen. Neuvola-ajan siirtäminen oli papa-aikaa helpompaa, joten lopulta pääsimme neuvolan viisikuukautiskäynnille vasta 21. päivä. Minkälainen on viisikuukautinen Noel ja mitä mahtuu jälleen kuukauden mittaiselle matkalle kohti tätä ikää? 

Klisee tai ei, mutta en pysty ymmärtämään, mitä vauhtia aika oikeesti rientää eteenpäin. Viisi kuukautta sitten synnytin ja vieläkin, kun uusien äitituttujen kanssa kerromme synnytystarinoitamme, tuntuu, että se tapahtui vasta eilen. Toisekseen, on aivan uskomatonta, mitä kaikkea ihmislapsi voikaan oppia ja miten nopeasti kehittyä vaivaisen viiden kuukauden aikana. Aika. Se saa niin eri käsityksen riippuen siitä, mistä vinkkelistä sitä katsoo. Mutta se jos mikä on varmaa, lapsen kanssa se lentää.

Noel 5 kk 10.2.2020
Noel 5 kk 10.2.2020

Ruokajuttuja

Aloitimme kiinteiden ruokien maistelun Noelin täyttäessä 4 kk ja se ei ollut alkuun todellakaan mikään suurmenstys. Voit lukea niistä ajoista täältä. Sittemmin vain jatkoimme sinnikkäästi maistelua, ja kun mukaan tuli erittäin mieluisia makuja, kuten bataatti ja maissi, alkoi lyyti kirjoittamaan. Viiden kuukauden ikään tultaessa olemme laajentaneet kiinteiden repertuaaria hedelmä- ja marjasoseisiin, joista suurin suosikki on ollut mustikka-banaani. Myös puurot tulivat 5 kk iässä mukaan ja ne vasta Noelin lempparia onkin. Lisäksi olemme alkaneet maistelemaan lihapitoisia ruokia. Nekin maistuu erittäin hyvin. Noel syö jo viisi kertaa päivässä kiinteitä + maidot päälle: aamupuuro, lounas, välipala, päivällinen ja iltapuuro. Kiinteiden määrät ovat vielä pieniä, parin teelusikan kokoisia annoksia lukuunottamatta iltapuuroa, jota Noel saa syödä aina niin paljon, kun vain jaksaa ja haluaa. Maitoa menee aina kiinteiden päälle 180-200 ml. Sitä menee edelleen myös öisin 2-3 kertaa. Ainakaan vielä ei siis ole näkyvissä sitä, että kiinteiden määrät olisi alkaneet vaikuttamaan yösyöttöjen pois jäämiseen, vaikka sitä iltapuuroa menee usein jo aikamoinen annos. Vaikka me teemme ohjeista huolimatta kiinteiden syömisen väärin päin suhteessa maitoon, jonka vielä pitää olla se pääasiallinen energian lähde, ei se ole vaikuttanut miellä maitomäärän vähenemiseen, vaan päin vastoin. Hieman kiinteiden aloittamisen jälkeen Noel jopa kasvatti maidon määrää 20-40 ml / annos. Ruokahalu on siis erittäin hyvä ja rytmit sen kanssa kohdallaan.

Usein hymyilevä suloisuus
Usein hymyilevä suloisuus

Hulinayöt

Yöt ovat olleet menneen kuukauden aikana aina rankkoja, ja olen niistä hulinoista paristi jo kirjoitellutkin. Tämä äiti on välillä aivan jumalattoman väsynyt pomppiessaan sen sata kertaa yössä sängystä ylös milloin minkäkin asian takia. Itse yösyötöt ovat aivan peace of cake, mutta se kaikki muu hulinointi, etenkin aamuöisin, alkaa käymään kunnon päälle. Millon tippuu tutti, millon ollaan jossain asennossa, eikä päästä pois, ja millon on mitäkin levottomuutta ja koska harjoitellaan äänen käyttöä. Nämä hulinoinnit onneksi hieman rauhoittuvat, mitä pidemmälle 5 kk ikää tultiin, mutta heti neuvolakäynnin ja siellä saatujen rokotusten jälkeen, on taas pari yötä mennyt valvoessa. Noel ei itke. Hänen hulinointi on nyt rokotuksista johtuvaa kitinää lukuunottamatta kaikenlaista muuta metelöintiä ja ähinää. Vaikka se sängystä kerta toisensa jälkeen nouseminen on paikoittaan raskasta ja hetkellisesti jopa ärsyttävää, olen kiitollinen, että Noel nukkuu omassa sängyssään. Uskon, että näin minä nukun, ne pätkät kun nukun, paljon sikeämmin. Lisäksi jo poikaani tuntien, hänen omaan sänkyyn siirtäminen myöhemmin olisi varmasti tuskien taival. Noel on todella paljon sylissä hereillä ollessaan, joten läheisyydestä hän ei jää paitsi. Vaikka hän viihtyy lattialla lelujenkin kanssa, rakastaa hän kiehnätä, hupsutella ja hassutella vielä paljon enemmän sylissä.

Aivan kun hän laskisi sormillaan viisi
Aivan kun hän laskisi sormillaan viisi

Fyysisyys

Noel on fyysisesti todella kehittynyt ja hänen vahvat jalat on huomioitu jo monella neuvolakäynnillä. Hän on kropaltaan todella voimakas jämäkkä. Kääntymiset tapahtui jo aikaisessa vaiheessa, neljän kuukauden iästä lähtien hän on kammennut itseään istumaan ja samoihin aikoihin alkanut hakeutumaan jalkojen varaan. Konttausasennon hakeminen on ollut työnalla viimeiaikoina ja sen seuraukset kirjoittelenkin sitten 6 kk kuulumisten yhteydessä. Mutta eteenpäin olisi jo kova tahto mennä. Noel pyörii niin selällään kuin vatsallaankin ympäri, kuin kellon viisari. Myös käsien käyttö on vahvistunut ja hän tarttuu esineisiin jo todella voimakkaasti. Lisäksi hän on löytänyt omat jalkansa ja varpaissa ollaan kiinni yhtenään. Ihan uskomatonta, miten notkea tuollainen ihmislapsi onkaan.

Me nauramme Noelin kanssa useita kertoja päivässä
Me nauramme Noelin kanssa useita kertoja päivässä

Unet

Yöunirytmi, jonka Noel löysi 3 kk iässä, pitää edelleen. Hän käy yöunille klo 20:00 ja herää aamulla 06:00. Tuossa välissä hän syö 3 kertaa. Tämä yöunirytmi on erittäin passeli ja saa siinä minun puolesta pysyäkin. Päiväunet sen sijaan olivat sen tuhannen sekaisin, kunnes niihinkin alkoi löytymään älyä kohti 5 kk ikää tultaessa. Noel nukkuu aamu-unet klo 8:00 lähtien niiden kestäen 1 – 1,5 tuntia, mutta nyt ne ovat lyhentyneet enää 45 minuuttiin. Uskon näiden unien jäävän pikkuhiljaa lyhyemmiksi ja lyhyemmiksi, kunnes jäävät kokonaan pois. Ensimmäiset pitkät päiväunet, joiden rytmin hän löysi lähellä 5 kk ikää, Noel nukkuu klo 10:30 – 13:00. Sen jälkeen loppupäivä menee vielä miten sattuu klo 20:00 iltaunille käyntiin saakka. 13-17 väliin mahtuu yhdet unet, yleensä tunnin mittaiset ja 17-20 välillekin osuu usein, mutta ei ihan aina, pienet 30-45 min torkut. On tässä jo tolkkua ja järkeä, ja kuten neuvolassakin sanottiin, puolen vuoden ikää kohti tultaessa, nämä alkaa usein löytymään. Olen elänyt näiden unien osalta täysin Noelin ehdoilla. Hän on saanut itse ilman minkäänlaista ohjaustani löytää hänen tarpeisiinsa sopivat uniajat. Koen tosi vieraaksi ajatuksen siitä, että olisin lähtenyt hakemalla hakemaan meille jonkinlaista rytmiä ja uniaikoja. On ollu helppo mukautua itse Noelin aikatauluihin,  vaikka siinä kohtaa, kun päikkärit olivat tuhannessa pienessä erässä pitkin päivää, se satunnaisesti saattoi hieman mieltä syödäkin. Sillon kuitenkin aina muistutin itselleni, mikä on tärkeintä nyt. Noel, eikä esim. blogi tai tiskit.

Niin ihanan pienistä niin hämillään
Niin ihanan pienistä niin hämillään

Harrastukset

Kirjoittelinkin hiljattain Noelin vauvauintiharrastuksesta ja siitä voit lukea täältä. Olemme käyneet kohta 3 kuukautta joka viikko uimassa ja se on todella nautinnollinen harrastus meille kaikille. Aloitimme myös tammikuussa muskarin, mutta sen kanssa on nyt käynyt niin ikävästi, että Noel löysi ensimmäisen kerran jälkeen päiväunirytminsä juuri siihen aikaan, joten meidän on todennäköisesti vaan luovutettava ja jätettävä se tällä erää sikseen. Jos vertaan Noelia uimassa ja muskarissa, niin kyllä uinti on hänen juttunsa. Se harmittaisi jättää todella paljon välistä, mutta nyt tuo muskari ei (muuta kuin menetetyn kausimaksun osalta) niinkään. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä meillä on Ensilapsikerho, jossa olemme käyneet siitä lähtien, kun Noel oli päivää vaille 3 viikon ikäinen. Silloin hänestä otettiin myös ensimmäinen kerhokuva. Kerron tästä harrastuksestamme erikseen tarkemmin, mutta olemme siellä aina maananaisin puolentoistatunnin ajan. Kerho ei ole vain Noelin juttu, vaan minulle tärkeä henkireikä, josta olen saanut uusia ystäviä ja tuttavia.

Rakas
Rakas

Nuha

Viiden kuukauden ikään mennessä Noel on ehtinyt sairastamaan kaksi samanlaista nuhaa. Molemmista olemme käyneet varmuuden vuoksi lääkärissä, sillä etenkin tässä jälkimmäisessä oli kovaa yskää ja ensmmäisessä Noel oli vain vähän päälle parin kuukauden ikäinen. Kuumetta ei ole noussut kummallakaan kerralla, vaan kyseessä on ollut ihan tavallinen ylähengitystieinfektio. Me olemme ottaneet Noelille vakuutuksen jo raskausaikana ja jo näillä kahdella pienellä yksityislääkärikäynnillä olen ollut kiitollinen sen olemassa olosta.

Miten paljon lapsi voikaan kehittyä 5 kuukaudessa
Miten paljon lapsi voikaan kehittyä 5 kuukaudessa

Mitat

Ai niin ja ne mitat, joita tähän posauksen odotin. 11 päivää 5 kk synttäreiden jälkeen ne olivat 8315 g ja 67,4 cm. Vaatteet ovat jo hetken olleet ja ovat yhä 74 senttiset.

<3. Jennyfer

Yksi kommentti

  1. Nimetön kirjoitti:

    Meillä taas olen kuulauden iästä lähtien ohjannut vauvaa kevyesti kohti haluamaani päiväunirytmiä. Toki se on jo muutaman kerran myös vaihtunut vauvan tarpeiden mukaan, kuten iltaunet ovat itsestään lyhentyneet tunnista puoleen tuntiin ja se tuntuu riittävän vauvalle tällä hetkellä.

    Ja tottakai vauvan kasvaessa hän jaksaa olla hereillä vähän pidempiä pätkiä.

    Meilläkin tunnutaan heräävän jo kuudelta, mutta siitä taas olen sitä mieltä ettei se sovi itselleni. Oma luontainen kelloni on niin vahvasti herättämässä vasta seitsemältä, joten kovasti yritän saada vauvan unet riittämään sinne asti. Tällä hetkellä huonolla menestyksellä, koska hän alkaa hulinoimaan jo puoli kuudelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *