Hae
Jennyferin kotona

Noel harrastaa: Vauvauinti

Noel on harrastanut vauvauintia nyt hieman reilu 5 kk iässä jo reilut kaksi kuukautta, ja on jo ehtinyt edetäkin urallaan. Vauvauinti on harrastus, joka vaatii prosesseja ja aikaa, sillä yksi uinti kerta nappaa osakseen useamman tunnin ja vauvan kanssa, joka ei vielä seiso tai kävele, se vaatii tietynlaisia toimintamalleja. Tervetuloa Noelin vauvauintimaailmaan, joka on hänelle erityisen mieluisa harrastus.

Kun itse olin lapsi, kävin kyllä kavereiden kanssa uimahallissa ja kesäisin ihanassa ulkouimalassa, mutta en muista olleeni mitenkään erityisen innoissani siitä. Tai että oltas tehty sitä mitenkään erityisen paljon. Se oli kivaa tekemistä muiden leikkien joukossa. Sittemmin, joskus parikymppisenä, löysin uimisen harrastuksena ihan tosissaan. Opettelin uimaankin silleen ihan oikeesti, laittaen pään veden alle, ja siitä se homma lähti oikein kunnolla rokkaamaan. Jossain kohtaa kolmekymppisenä minulla oli uinnin kanssa jostain syystä taukoa, mutta pian löysin sen kuitenkin uudestaan, ja olenkin viihtynyt altaassa säännöllisen epäsäännöllisesti. Aiemmin koira ja nyttemmin Noel ovat tuoneet harrastukseeni omat rajoitteensa. Jos mitään rajoitteita ei olisi, kävisin varmasti uimassa useamman kerran viikossa. Aamuisin. Noin vuosi sitten olin aikuisten uintitekniikkakoulussa. Halusin oppia vapaauinnin taidon. Opinkin, en hyvin, mutta kuitenkin, ja kävin itseksenikin sitä muutamia kertoja treenaamassa, kunnes jouduin jättämään koko harrastuksen hetkeksi sikseen. Olin yks kaks yllättäen raskaana, ja menetin liikuntakykyni uintia myöten lähes kokonaan. En vieläkään tiedä, mistä se johtui, mutta kaikenlainen liikkuminen sattui läpi raskauden kauheasti alavatsaani. Nyt raskauden jälkeen olen päässyt muutamia kertoja uimahalliin viettämään omaa laatuaikaa ja uimaan ihan huippupitkiä aikoja. En niinkään laske matkoja. Ai että miten olen siitä nauttinutkaan. Rintauinti sujuu kuin rasvattu, ja onpa ne vaparinkin opit löytyneet mielensyövereistä. Näin ollen pohjustettuna, minulle oli itsestään selvää, että vauvani, joka uintitekniikkakurssillakin vatsassani mukana kulki, tulisi harrastamaan vauvauintia.

Noelin ensimmäiset uimahousut
Noelin ensimmäiset uimahousut

Ensimmäinen kylpy kotona

Ensimmäinen kylpy Noelin kanssa kotona jännitti tosi paljon. Oli tietysti mielenkiintoista nähdä, miten vauva siihen reagoi, mutta miten sitä osaa itse kylvettää niin, ettei hän luiskahda veteen, tai jotain sellaista. Nyt jälkeenpäin mietittynä, en oikein saa kiinni siitä, mikä se jännitys siinä lopulta olikaan. Olisi sekin pitänyt kirjoittaa silloin ylös blogiin, niin olisipa mahtava taas tässä kohtaa kurkata silloiset ajatukset ja fiilikset. Ja hymyillä niille. Ehkä jännittävää oli vain se, kun kaikki siinä on täysin uutta, vauvaa myöten. No joka tapauksessa se hetki oli suurmenestys. Noel nautti vedestä silminnähden. Silmät olivat niin kirkkaana, kuin muutaman päivän ikäisellä vauvalla vaan voi olla. Ja jos hän vain olisi osannut silloin käyttää ääntään, hän olisi kiljunut riemusta. Sittemmin hän on niin tehnytkin. Oli selvää, että tämä lapsi rakasti vettä, ja vauvauinti todella olisi harrastuksemme.

Noel nauttii kylvystä 3 kk iässä
Noel nauttii kylvystä 3 kk iässä

Aloittaminen

Vauvauinnin voi aloittaa 3 kk ikäisenä. Olin nähnyt neuvolan seinässä mainoksen eräästä yksityisestä vauvauintipaikasta. Noelin lähestyessä 3 kk ikää, aloin pitämään heidän nettisivuilla uintipaikkaa silmällä. Halusin meidät mukaan heti, kun se vain olisi mahdollista. Sopiva kurssi Minikultakaloissa alkoi 12 päivää ennen Noelin täyttäessä sen maagisen kolme kuukautta. Järjestelmä ei päästänyt minua tästä syystä ilmoittautumisessa eteenpäin, joten otin luurin käteen ja soitin. Pyysin erityislupaa aloittaa uinti kaksitoistapäivää aiemmin ennen kolmen kuukauden iän täyttymistä. Saimme luvan, sillä Noelilla oli painoa vaadittava 5 kg määrä. Olin innoissani, ja odotin ensimmäistä kertaa kovasti. Tiesin, että tästä tulisi niin mahtavaa!

Prosessit haltuun

Noelin ensimmäiset uimahousut, jotka Mummo ja Ukki halusivat sponssata, saimme ostettua kätevästi uintipaikasta. Ne ovat todella suloiset ja kätevät käyttää integroidun vaipan ansiosta, joten mitään erillisiä uintivaippoja tms. ei tarvita. Pöksyt vaan jalkaan ja menoksi. En taaskaan muista kunnolla ensimmäisen kerran fiiliksiä, kiitos vauvavuoden väsymyksen ja sen, etten heti ole saanut kirjoitettua mitään ylös, mutta ainakin prosessit meillä oli ihan hukassa, miten siellä kahden aikuisen ja yhden vauvan kannattaisi toimia. Toimiva prosessi löytyi kuitenkin jo kotimatkalla, ja sillä tyylillä olemme saaneet homman toimimaan sujuvasti. Sittemmin olen törmännyt pukuhuoneessa uusiin vauvauimareihin, jotka eivät tiedä, miten kannattaisi toimia, joten tästäpä saa kopioida vauvauintiin sopivan toimintamallin, kun mukana on kaksi aikuista, esimerkissä mies ja nainen:

1. Mies jää riisumaan vauvaa hoitopöydälle sillä aikaa, kun nainen käy peseytymässä

2. Nainen ottaa vauvan peseytymisensä jälkeen ja vie vuorostaan vauvan suihkuun, jolloin myös mies pääsee peseytymään

3. Nainen pukee suihkun jälkeen vauvalle uimahousut

4. Kaikki kolme ovat suunnilleen samaa aikaa altaan reunalla odottamassa uintivuoroaan. Uimahousuissa oleva vauva pidetään pyyhkeen sisällä lämpöisenä

5. Uidaan 30 min ohjatusti ja noustaan altaasta

6. Nainen ottaa vauvan ja vauvan pyyhkeen, sekä suuntaa vauvan kanssa pesulle, jolloin mies käy pesemässä ja pukemassa itsensä

7. Nainen ojentaa pestyn vauvan pyyhkeen sisässä pukeutuneelle miehelle, joka aloittaa vauvan pukemisen

8. Nainen käy peseytymässä ja pukeutumassa

9. Tarvittaessa syötetään vauva

10. Kaikille puetaan ulkovaatteet ja lähdetään kotiin

Vauvan tärkeimmät uintivarusteet: vedenpitävä pussukka, uimahousut, vaippa, mukavaa ja lämmintä päälle pantavaa, huppupyyhe, harso
Vauvan tärkeimmät uintivarusteet: vedenpitävä pussukka, uimahousut, vaippa, mukavaa ja lämmintä päälle pantavaa, huppupyyhe, harso

Aikaa palaa

Kaikkineen 30 minuutin vauvauinti ottaa aikaa 2,5 – 3 tuntia. Ensin pakkaat kotona kaikki kamat uintia varten, joka käsittää uimahousut ja -puvut, pyyhkeet, pesuaineet ja vaihtovaatteet. Omaa juomapulloa ei kannata unohtaa. Jos uintivuoro on ilta-aikaan, kannattaa vauvalle varata yöpuku mukaan ja pukea hänet suoraan siihen. Näin välttyy yhdeltä ylimääräiseltä vaatteiden vaihdolta kotona. Ja vaippa, se on tärkeä muistaa pakata mukaan myöskin. Sitten matkaan. Meille se kestää keskimäärin 15-20 minuuttia liikenteestä riippuen. Uintipaikalla kannttaa olla paikalla n. puolituntia ennen uinnin alkua, jotta kaikkien riisuuntumiset ja peseytymiset ehtii tehdä rauhassa ja kunnolla. Sitten on se itse 30 min uintivuoro. Sen jälkeen samat asiat, mutta toisin päin. Pese, pue, mahdollinen syöttö, ulkovaatteet ja kotimatka. Kotona purat vielä kassit, ripustat sisältöä kuivumaan tai laitat pesukoneeseen pyörimään ja puhdistumaa kloorivedestä. Meillä vauvauinti on yhden arki-illan rupeama, josta nautitaan suunnattoman paljon.

Uimakamat kulkee kätevästi vedenpitävissä pusseissa
Uimakamat kulkee kätevästi vedenpitävissä pusseissa

Ensimmäiset kerrat

Alkuun Noel, kuten vauvat yleensä, väsähti parina ensimmäisenä kertana jo 15 min uinnin jälkeen, mutta oikeastaan siitä eteenpäin hän on jaksanut koko puolituntisen erittäin hyvin. Väsymys ilmeni erityisesti niin, että hän ei oikein meinannut jaksaa kannatella päätä veden pinnan yläpuolella. Tämä pääasia toi myös muutenkin alkuun haastetta uintiin, sillä pään kannattelu ei kestona ollut vielä niin voimakasta, etteikö sitä olisi joutunut itse tukemaan puolituntisen aikana. Joissain uintiasennoissa se oli hieman haasteellista. Vauvan käsittely altaassa tuntui ensin jotenkin tosi kömpelöltä. Sitä ehkä alitajuisesti pelkäsi, entä jos vauva lipsahtaa upoksiin ja sukkeluksiin. Ja siitä päästäänkin sujuvasti ensimmäiseen sukellukseen, joka tuli jo toisella uintikerralla. Se oli minusta aivan kamalaa työntää oma lapsi veden alle! Mutta jestas miten taidokas tuollainen pienen pieni uimarivauva onkaan. Niin vaan ne refleksit pelaa ja Noel ei ole missään vaiheessa ollut koko sukelluksesta moksiskaan. Päin vastoin. Hän on aina altaassa todella fiiliksissä. Hän hymyilee ja jokeltelee, tehdään siellä sitten mitä vaan. Sukellus on kuitenkin aina keskeisessä roolissa, niin ikään todella kivat uimalaulut ja monenmoiset tekniikat. Noelin iän ja jämäköitymisen myötä hänen käsittelystä altaassa on tullut entistä helpompaa ja sukelluttamiseen jo tottunut itsekin. Pääsimme siirtymään seuraavaan, Kultakalat ryhmään Noelin ollessa neljä päivää vajaa 5 kk ikäinen, ja tässä ryhmässä voimme uida yksi vuotiaaksi saakka.

Väsynyt Noel uinnin jälkeen
Väsynyt Noel uinnin jälkeen

Ja lisää prosesseja

Ja koska tästä näyttää tulevan vauvauinnin pienoiskäsikirja, kerron vielä yhdenlaisen, niin ikään käytännössä testatun prosessin, miten kannattaa toimia, jos vauvan kanssa on uinnissa kahdestaan:

1. Riisu itsesi kokonaan ja vauvaa vain sen verran, että jätät hänet kevyissä vaatteissa turvakaukaloon, jossa otat hänet mukaan suihkun puolelle. Jos vauva on vähemmissä vaatteissa, hänelle voi tulla odotellessa kylmä

2. Peseydy itse sillä aikaa, kun vauva makoilee tyytyväisenä turvakaukalossa pesuhuoneen meininkiä katsellen

3. Pue uimapuku päälle ja palaa vauvan kanssa pukuhuoneeseen riisumaan vauva

4. Palaa pesuhuoneeseen pesemään vauva

5. Palaa pukuhuoneeseen pukemaan vauvalle uimahousut jalkaan (hoitopöytä on pukkarissa)

6. Siirry altaalle odottamaan vuoroa vauva pyyhkeeseen käärittynä, jotta hän ei palele

7. Uidaan 30 min ohjatusti ja noustaan altaasta

8. Mene vauvan kanssa suihkuun, riisu molempien uima-asu

9. Laita vauvan ympärille pyyhe ja laske hänet turvakaukaloon siksi aikaa, kun kuivaat itsesi

10. Pue itsesi vauvan odotellessa turvakaukalossa

11. Pue vauva

12. Tarvittaessa syötä

13. Pue ulkovaatteet molemmille ja lähde kotimatkalle

Noel menossa äidin kanssa uimaan
Noel menossa äidin kanssa uimaan

Antoisaa kaikille

Noel nauttii tästä harrastuksestaan todella paljon ja hän on aina silminnähden iloinen, kun hän näkee, että saavumme altaalle. Hän tuntee jo paikan. Minulle tämä uinti, siitä huolimatta, että siinä on paljon työvaiheita ja se vie aikaa, on Noelin kanssa todella todella antoisaa. Etenkin tässä hieman isompien, Kultakalojen ryhmässä, teemme jo erilaisilla välineillä sellaisia juttuja, että vauvan kanssa altaassa on todella hauskaa. Niin kuin mikä tahansa muukin kehitys vauvan tässä iässä on huimaa, niin myös altaasssa, ja erittäin palkitsevaa.

<3. Jennyfer

2 kommenttia

  1. pohataksipohjalta kirjoitti:

    Iso kiitos tästä postauksesta! Mä haluan ehdottomasti vauvauintiin syksyllä kun vauva on sen ikäinen. Juuri tuota olen miettinyt kun yksin olen että miten se onnistuu vauvan kanssa mutta ilmeisesti oikein mainiosti =) Pitää pistää tämä postaus muistiin niin voi sitä virkistää sitten kun aika on oikea!

  2. jenni kirjoitti:

    Kyllä tossa oli vähän liikaa eestaas juoksua 😅 kyllä sen vauvan kanssa pärjää ihan ilman miestäkin. Ei mitään pukuhuone-pesu -juoksuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *