Hae
Jennyfer

Vauvanhoito oman atooppisen ihon kanssa

Olen kärsinyt atooppisesta ihosta enemmän tai vähemmän koko elämäni ajan. Vauvana, murrosiässä ja nuorena aikuisena oireet ovat olleet eri kohdassa kehoa. Nyt vauvan myötä sain yläasteaikaiset oireet takaisin, jotka aikoinaan johti jopa vapautukseen tiskauksesta köksäntuntien aikana. Viiden kuukauden ikäisen vauvan kanssa oireiden hoito tuntuu täysin mahdottomalta. 

Minulla on ihan vauvasta asti ollut ongelmia ihoni kanssa. Aikuisiällä se on ollut huomattavasti parempi, kuin mitä se on ollut ihan lapsena ja aikuisuuden kynnyksellä. Vuonna 1934 syntynyt vaarini, Noelin isovaari, vielä tänä päivänäkin, 40 vuoden jälkeen muistelee, kuinka minun ollessa ihan pieni ja siellä hoidossa, herätin heidät mummon kanssa yöllä raapimalla itseäni, ja kuinka vaari on sitten yön tunteina silittänyt ja rasvannut ihoani, koska se raapiminen ei tietenkään ollut suotavaa. Ihoni on ollut syntymästä asti atooppinen, tosi ihottumainen, kuiva ja kutiseva. Onneksi suurimmaksi osaksi tämä kaikki ihottuma on ollut muualla, kun kasvoissa, mutta ei sekään ole ongelmitta selvinnyt. Joskus murrosiässä posket oli ajoittain täynnä punaisia kuivia laikkuja. Ei sekään ollut mukavaa, vaikka ihoni kuivuutta finneittä olen selvinnytkin.

Atooppinen ihoni oireilee vauvanhiodon myötä
Atooppinen ihoni oireilee vauvanhiodon myötä

Vapautus tiskaamisesta

Joskus nuorena taipeet sekä käsissä, että jaloissa oli tosi pahana. Vaikka aina sanotaan, että aurinko on atooppiselle iholle hyvästä, niin minä olen reagoinut siihen päinvastoin. Kesäisin ei ollut mitään asiaa paljastaa sääriä tai kyynärtaipeita. Nyt, kun ne ovat olleet kesäisin ihottumattomat, on aurinko ollut haitaton. Yläasteella köksän tunneilla sain vapautuksen tiskaamisesta, sillä käsien liottaminen tiskivedessä sai sormeni välit halkeamaan ja hirveelle ihottumalle.

Lähes jokainen sormenväli on tässä kunnossa
Lähes jokainen sormenväli on tässä kunnossa

Lotraamista yhtenään

Nyt sama ”köksäntunti-ilmiö” on käynyt vauvanhoidon kanssa. Sormien väli ovat kauheessa kunnossa. Käsiä tulee pestyä enemmän kun ikinä. Sen lisäksi käytän joissain tilanteissa, kuten vaipan vaihdon jälkeen käsidesiä. Sitten on tuttipullojen tiskaamista kerrasta kahteen päivässä. Noelin viikottainen uintivuoro. Oma satunnainen uimassa käynti ja tietysti päivittäinen peseytyminen, niin minun kuin Noelin. Ja omat vessassa käynnit. Toki Noelin isä auttaa näissä vedenlutraushommissa niin paljon kuin mahdollista, mutta minulle jää väkisinkin se suurin osa, sillä hän on päivät töissä, ja minä hoidan suurimmaksi osaksi tästä syystä myös yövuoron. Vedellä ja pesuaineilla lutraus ajoittuu vuorokaudessa kohdallani vähintään 20 h ajanjaksolle.

Onneksi tämä ei ole tarttuvaa
Onneksi tämä ei ole tarttuvaa

Olemattomat ratkaisut

En mitenkään pysty hoitamaan nyt 5 kk ikäistä Noelia mitkään kumikäsineet, puuvillahanskat tai lääkerasvat käsissä. Parasta lääkettä on se, että kädet saavat olla mahdollisimman vähän kosketuksissa veden kanssa, ja rasvaan niitä useita kertoja päivässä sellaisella voiteella, josta ei voi olla mitään haittaa vauvalle. Mutta huonompi yhtälö. Jo pelkästään käsienpesua ei voi jättää välistä ja jo pelkästään sitä tapahtuu sellaisella intensiteetillä, että mikäpä ihmeen rasva käsissä edes pysyisi. Pääasia, että vauva voi hyvin ja minun kädet lienee paranee sitten, kun hän osaa huolehtia itse itsestään. Onneksi siihen on siitä näkökulmasta katsottuna vielä paljon matkaa ja aikaa.

Käteni ovat ajoittain todella kipeät
Käteni ovat ajoittain todella kipeät

<3. Jennyfer

P.S. Seuraa blogia ja elämäämme myös Instagramissa jennyfer_1980

Yksi kommentti

  1. Char kirjoitti:

    Hei, minullakin on atooppinen iho, ja aikoinaan käteni näyttivät hyvin samanlaisilta. Oli myös ylimääräisenä bonuksena vesikelloja.. Ihotautilääkäri määräsi Locobase-perusvoidetta. Minulla se auttoi, ja auttaa. – Ajattelin vinkata, jos et ole vielä kokeillut.

    Kiitos kivasta blogista, ja terkkuja Noelille! ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *