Hae
Jennyfer

Kotiin vai kadulle? Neljä yötä muuttoon

Hesaria ja Ilta-Sanomia myöten kiinnostaneet muutto-ongelmamme saivat lisää koomisia piirteitä, vaikka ehdimmekin jo riemuita asian hoituessa toisessa pankissa sähköisesti kriittisen kuittaamattomuustodistuksen osalta. Niin ei sitten käynytkään. Sielläkään. Postin lakko on aiheuttanut meille ihan jumalattomasti duunia ja päänvaivaa yhden ainoan paperilappusen saamisen osalta, joka on ainut tie uuteen kotiimme kadulle joutumisen sijasta. Missä mennään nyt ja onko ratkaisu löytynyt? Jatko-osa tapahtumiin, olkaa hyvät. 

Toisen asunnon tulee olla tyhjä lauantaina 30.11. ja toisen sunnuntaina 1.12. Uuden asunnon hallintaoikeus siirtyy meille niin ikään sunnuntaina 1.12. Koska kaikki tämä viikonloppuna, olemme sopineet saavamme avaimet uuteen asuntoomme välitysfirmasta perjantaina 29.11. vuokravakuuden kuittaamattomuustodistusta vastaan. Ja kuten tämä jo kuuluisa tarina kertoo, ongelma on Postin lakosta johtuen juurikin tuo avaimiin oikeuttava vuokravakuuden panttauksen kuittaamattomuustodistus, jota meillä ei yhdestä pankista ollut mahdollisuutta saada kuin postitse, joka nyt ei kulje.

Jätesäkit ovat vallanneet asunnon. Lähtö on edessa jokatapauksessa.
Jätesäkit ovat vallanneet asunnon. Lähtö on edessa jokatapauksessa.

Asia ratkesi. Tai ei sittenkään…

Tuleva avomieheni, ”Oskarin” isä selvitti asiaa toisesta pankista, minkälaisin keinoin voisimme saada heiltä tämän kuittaamattomuustodistuksen ja kävi ilmi, että heillä tämä kaikki hoituu hienosti sähköisesti verkkopankin kautta. Rahojen siirto ensimmäisestä pankista tähän toiseen pankkiin ja vuokravakuustilin avaaminen rahoineen tulille ja muutaman klikkauksen päästä asia oli jo vireillä niin, että ”jo” 3-4 pankkipäivän päästä meillä pitäisi olla verkkopankissa tulostettavissa tämä arvokas kuittaamattomuustodistus. Koska asia pistettiin vireille perjantaina, eikä viikonloppuna (tietenkään) tapahtuisi mitään ja aikaa ei ollut päivääkään hukattavaksi, sovimme, että ”Oskarin” isä soittaisi pankkiin heti tämän viikon maanantaiaamuna ja varmistaisi, että meillä todella on ennen tämän viikon perjantaita verkkopankista tulostettavissa tämä kuittaamattomuustodistus avaimia varten. Vastaus oli tyrmäävä. Ei ole! Homma oli tässä isossa pankkikonsernissa mennyt vireille Etelä-Savon konttoriin, johon aikoinaan vuonna 1 ja 2 tulevalle avomiehelleni on avattu tili. Että sinne meni ja pamahti, tarkoittaen sitä, että nyt sen kuittaamattomuustodistuksen leimaisi ja allekirjoittaisi joku siellä Etelä-Savossa, ja niin ikään edelleen postittaisi sen meille. Mutta kun se postitus ei nyt ollut se vaihtoehto, koska Postin lakko ja kusti ei polje. Me todella tarvitsemme sen paperin perjantaiksi, jotta emme lauantaista eteenpäin oikeesti asu vauvan kanssa kadulla. Asunnonvälitysfirma ei ota vastaan kuittaamattomuustodistusta, joka ei ole alkuperäinen pankin leimoin ja allekirjoituksin varustettu versio. Tästä syystä mikään sähköinen toimitus sille verkkopankkiimme ei ollut vaihtoehto, koska silloin kyseessä olisi kopio. Eli, näin ollen sillä paperilla ei ollut edes mahdollisuuksia palautua tulostettavaksemme verkkopankkiin sellaisena, kun välitysfirma sen vaatii.

Myös muuttolaatikot alkaa pikkuhiljaa täyttymään
Myös muuttolaatikot alkaa pikkuhiljaa täyttymään

Miten kaikki lopulta ratkesi

Kun me olemme Helsingissä ja rahat vuokravakuustileineen, panttauksineen ja kuittaamattomuustodistuksineen vireillä Etelä-Savossa, ratkaistiin tilanne niin, että ”Oskarin” isälle varattiin vielä maanantai-illaksi seitsemän aikaa aika yhteen pankin pääkaupunkiseudun konttoreista. Tällä konttorikäynnillä hänelle avattiin asiakkuus tämän saman pankkikonsernin pääkaupunkiseudun konttoriin, siirrettiin rahat Etelä-Savon konttorista tällä käynnillä avatulle tilille, ja simsalapim! Hän sai käteen kuittaamattomuustodistuksen ihan oikeelta pankkivirkailijalta, ihan oikeessa pankkikonttorissa ja kaikkine tarvittavine allekirjoituksineen ja leimoineen. Nyt jännitti enää se, onko paperi vieläkään pätevä, sillä uuden asunnon vuokrasopimus on meidän molempien nimissä, mutta nyt tämä tili ja panttaus vain ”Oskarin” isän… Ja koska kuittaamattomuustodistuksesta puuttuu näin ollen allekirjoitukseni, olisiko minulla enää mahdollisuuksia hakea avaimia tätä paperia vastaan, sillä ”Oskarin” isälle se olisi hankalaa.
Lähetimme kuittaamattomuustodistuksesta sähköpostilla välitysfirmalle kuvan ja kysyimme, onko se nyt sellainen, jota vastaan saamme perjantaina avaimet ja saanko minä ne hakea, vaikka tämä vakuus ei nyt nimissäni olekaan. Saimme kuittauksen, että asia on kunnossa ja avaimet luovutetaan minulle tulevana perjantaina. Asia ratkesi neljä päivää ennen h-hetkeä ja voin kertoa, että on ihan pikkusen huojentunut olo.

Poikkeusolojen toimintamallit

Luokittelen tämän Postin lakon Force Majeure tilanteeksi ja olen hämmentynyt siitä, että tämän kokoluokan yrityksillä, joiden kanssa me olemme nyt asioineet, ei ole nähdäkseni minkäänlaisia toimintamalleja saati inhimillisyyttä tämänkaltaisten poikkeustilanteiden varalle vaikka koenkin, että molemmat pankit kyllä teki oikeesti hienoa duunia koittaakseen auttaa meitä ja löytää ratkaisuja. Olisiko pankit kuitenkin voineet käyttää vaikka jotain kuriiripalvelua paperin toimittamiseksi meille? Hinta olisi tietysti tullut kyseeseen, mutta olisimme varmasti voineet maksaa siitä osamme. Olisiko välitysfirma voinut ehdottaa meille jotain toista vuokravakuudenmaksumallia? Ymmärrän, että he edustavat asunnon omistajaa, heiltähän he rahansa saa. Mutta ihan yhtälailla me asunnon vuokraajina olemme heidän asiakkaitaan. Onneksi meillä on digitalisaatio. Ehkä se jonain päivänä ulottuu myös vuokra-asuntomarkkinoille.

Lue myös: 

Juttu hesarissa
Juttu Ilta-Sanomissa
Edellinen postaus aiheesta: Vauvan kanssa kadulle asumaan

<3. Jennyfer

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Jokseenkin huvittavaa, että syytät asiasta Postin lakkoa. Joo, se on epäsuora syy tälle. Todellinen syys on kuitenkin välitysfirma, joka on toiminut täysin käsittämättömällä tavalla ja aiheuttanut teille turhaa vaivaa. En jättäisi asiaa tähän, vaan ottaisin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen. Olisin ottanut jo heti, kun ryhtyivät vaatimaan paperia, jota ei voi saada. En myöskään enää koskaan asioisi ko. firman kanssa ja tekisin muillekin selväksi, ettei kannata. Kiinnostaisi tietää firman nimi, jotta voisi itsekin välttää sitä. Myöskään pankki ei tuossa saa puhtaita papereita. Itse olen Nordean asiakas ja kuittaamattomuustodistuksen on aina saanut suoraan konttorista käteen ilman kikkailuja. Harkitsisin myös pankin vaihtoa tuollaisen sotkun jälkeen. Todella epäammattimaista toimintaa sekä välitysfirmalta että pankilta.

 2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Varsinaisesti en syytä Postin lakkoa, se on vain syy, joka meille on annettu. Pankeissa ovat oikeesti olleet ystävällisiä ja auttavaisia sekä myös sitä mieltä, että asunnonvälitysfirma on se, josta pitäisi nyt löytyä joku toinen malli toimia. Itse olen samaa mieltä, että se on taho, joka tässä olisi voinut meitä oikeesti auttaa toimintamalliaan muuttamalla. Ymmärrän kyllä pankkien väeä. Vähäisistä konttoreista on viety aikapaljon oikeuksia pois tehdä mitään asioita. Kävipä itsellänikin mielessä, että jos ikinä koskaan tulevaisuudessa vuokra-asuntoon vielä päädyn, oli se sitten miten unelmakämppä tahansa, niin en ehkä vuokraa, jos kyseessä on tämä välittäjä. Tällä kokemuksella en myöskään antaisi omaa asuntoani heidän välitettäväkseen. Jostain syystä tein periaatepäätöksen, että en tuo yritysten nimiä julki, vaikka sitten hesarin jutussa toisen pankeista mainitsinkin. Vähän ehkä jäi kaduttamaan, etten kertonut siinä välittäjän nimeä, mutta menkööt nyt näin.

 3. Nimetön kirjoitti:

  Vastuuseen kyseinen firma, ovat sen toiminnallaan itse ansainneet. Minä ja moni muukin varmasti haluaisi välttää kyseisen firman palveluita!

 4. Nimetön kirjoitti:

  Jo on kuin Venäjällä, tarvitaan leima? Siellä kun tarvitaan leima joka paikkaan �� Eikös nykyään pystytä sähköisesti allekirjoittamaan dokumentteja? Ihan käsitämätöntä touhua!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *