Hae
Jennyfer

Vauvan kanssa kadulle asumaan?

Kirjoittelin hiljattain, että me olemme muuttamassa. Muutto yhteen ”Oskarin” isän kanssa on odotettu tapahtuma, eikä siihen ole enää kuin 10 yötä aikaa. Matkaan on tullut hieman haasteita, eikä vähäisimpänä lainkaan se, että meille ei tämän hetken tiedon mukaan luovutetakaan avaimia asuntoon sovitusti ensiviikon perjantaina, kuten pitäisi.

Uuden kodin pitäisi olla hallinnassamme sunnuntaista 1.12. lähtien, mutta avaimet olemme sopineet haettavaksi vuokravakuustilin alkuperäistä kuittaamattomuustodistusta vastaan kuun viimeisenä arkipäivänä, ensiviikon perjantaina 29.11., koska kuun vaihde osuu viikonlopulle. Olemme siis muuttamassa toistaiseksi vuokralle yksityisen omistamaan asuntoon, jonka olemme vuokranneet asunnonvälitysfirman kautta. Nyt näitä avaimia ei haluta meille luovuttaa, koska Postin lakko. Vuokravakuusrahat ovat pankissa vuokravakuustilillä, jonka alkuperäinen kuittaamattomuustodistus kuuluisi tulla meille postilla. Koska kusti ei polje, voimme poikkeuksellisesti saada ainoastaan kopion sähköisenä versiona tästä alkuperäisestä dokumentista. Sen lisäksi meillä on näyttää dokumentti tilin panttaamisesta, sekä kuittitapahtuma vuokravakuusrahojen siirosta tälle tilille pankin leimoja myöten.

Kadulle asumaan

Nämä kolme dokumenttia, jotka todistavat meidän maksaneen ja pantanneen vuokravakuuden tilille, eivät nyt kuitenkaan riitä asunnonvälitysfirmalle antamaan meille avaimia asuntoon tässä kansallisessa poikkeustilanteessa. He vaativat alkuperäisen version kuittamattomuustodituksesta, jota meillä ei tällä hetkellä ole mitään mahdollisuutta saada. Asiaa on selvitetty pankin pääkonttoria myöten ja minä olen lupautunut sen myös jostain hakemaan, sillä jos me emme saa avaimia uuteen kotiimme ensiviikon perjantaina, niin me olemme asunnottomia, kodittomia ja kadulla 2 kk ikäisen vauvan sekä kamojen kanssa, sillä minun nykyisen asunnon tulee olla tyhjä 30.11. ja uusi asukas astuu sisään heti seuraavana päivänä. Tätä kodittomuutta sitten jatkuu X aikaa, kunnes Postin lakko on ohi ja kusti taas suostuu polkemaan. Uusi osoitteemme on tällöin jo voimassa ja mitä ilmeisemmin sen kuittaamattomuustodistus luiskahtaa ajallaan uuden kotimme postiluukusta sisään, johon meillä ei kuitenkaan ole pääsyä, koska juuri sitä dokumenttia vastaan saisimme ne avaimet. Ja vuokrahan meidän tulee maksaa heti kuun alusta lähtien kuitenkin, olemme sitten päässeet asuntoon sisälle tai emme. Hotelli ja varasto tavaroille on käytännössä kadun lisäksi ainut vaihtoehto, mutta kenen ne kuuluu meille kustantaa? Postin? Vai asunnonvälitysfirman, jolla ei selkeestikään ole minkäänlaista poikkeusolojen toimintamallia. Eivät ainakaan sitä meille ehdottaneet, sillä tiedän, että heillä olisi kyllä mahdollisuus neuvotella asunnon omistajan kanssa toisenlaisesta vuokravakuuden maksuvaihtoehdosta. Tässä tämän hetken tyylissä he vaativat alkuperäisen paperin siksi, että eivät voi olla varmoja, että avainten luovutuksen jälkeen me koskaan toimittaisimme sitä alkuperäistä dokumenttia, jolloin me voisimme koska tahansa ottaakin rahat ulos omaan käyttöömme tältä vuokravakuustililtä. Me petolliset ja rikolliset!

Periferia

Vaikka olemme asioineet pankissa fyysisesti kahdesti ja virkailija hoitanut asiaa heidän pääkonttoria myöten, ei alkuperäisen kuittaamattomuustodistuksen saaminen ole sen vuoksi mahdollinen ilman postia, että asia ajautuu heidän järjestelmissä ties minne sivukonttorin sivuhaaran perimmäisen nurkkahuoneen henkilölle käsiteltäväksi, eikä mistään kukaan voi tietää, mihin ja kenelle se ajautuu käsiteltäväksi. Täältä jostain periferiasta sen meille sitten postittavat alkuperäisessä virallisessa asussaan. Tässä kaikessa digitalisaatiossa meillä on selkeesti vielä paljon kehitettävää ja opittavaa. Jäljitettävyys. Sähköinen toimitus, jne. Ihan kun tätä äitiä alkais pikkusen jännittämään, mistä me löydämme itsemme kymmenen yön päästä. Yhdestoista yö on uusi viidestoista yö.

<3. Jennyfer

10 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Itse ottaisin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen tai lakimieheen. Ei voi olla laillista vaatia todistusta, jota on mahdotonta saada. Oli lakkoa tai ei sähköisesti lähetetyn todistuksen pitäisi olla yhtä pätevä kuin postissa lähetetynkin. Sen sähköisen todistuksenhan voi tulostaa ja pankki voi laittaa siihen leimat ja allekirjoitukset todistamaan aitouden. Ei sen tuon vaikeampaa pitäisi olla. Ihme, jos pankissa ei ole tuollaista vaihtoehtoa ehdotettu. Vai eikö se todistus leimoista huolimatta kelpaa. Jos näin on, vuokrafirman toiminta on entistä kyseenalaisempaa ja sitä suuremmalla syyllä asiantuntija-apu olisi paikallaan. Toivottavasti saatte asiaan pian ratkaisun ja pääsette uuteen kotiin! Tsemppiä!

 2. Nimetön kirjoitti:

  Heräsi aika montakin kysymystä, kun tätä luin. Olet varmasti itsekin kysynyt nämä, mutta kirjoitan silti tähän kaksi päällimmäisenä mieleen noussutta:
  1. Miksi kuittaamattomuustodistusta ei voi suoraan tehdä siinä konttorissa jossa asioit? Kuulostaa perin oudolta, että varsinkin näin poikkeavassa tilanteessa se ei olisi vaihtoehto.
  2. Jos ei voi, miksi pankki ei käytä jotain toista kuljetusfirmaa asiakirjan perille toimittamiseen? Näin toimitaan meidän firmassamme nyt kun posti lakkoilee. Toki se muutaman euron maksaa, mutta asiakastyytyväisyys on sen arvoista. Pankille kustannustenkaan ei pitäisi olla ongelma. Heillä on taatusti suuremmat budjetit kuin meidän noin 10 hengen firmallamme.
  Esitin kysymykset lähinnä pohdintana ja auttamisenhalusta. Jos vaikka olisi niin, ettet ole niitä kysynyt pankilta. En siis odota sinulta vastausta niihin. En ymmärrä kyllä vuokrafirmankaan toimintaa tässä tapauksessa. Kaivavat itselleen kuoppaa, kun tekevät asiat liian vaikeiksi. Tuollaisen jälkeen moni jättää ko. firman välistä, kun etsii asuntoa ja se vaikeuttaa myös asiakkaana olevien vuokranantajien tilannetta, kun vuokralaisia ei löydy. Toivottavasti asia ratkeaa pian ja saatte muuton järjestymään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Hyvää jatkoa teille koko perheelle!

 3. Nimetön kirjoitti:

  Itse nostaisin esiin tuon vuokravälitysfirman, sillä heidän toiminta vaikuttaa aivan käsittämättömältä. Boikottiin tuollaunen firma, todella huonoa kuvaa antavat firmastaan.
  Toivon kuitenkin, että asiat järjestyy ja muuttonne onnistuu suunniteltuna ajankohtana. Tsemppiä!

 4. Nimetön kirjoitti:

  Minullekin heräsi tuo sama kysymys, että miksi sitä ei muka voi saada suoraan konttorissa, jossa asioit? Nordeassa ja osuuspankissa ainakin tämä käytäntö, itsellä kokemus. Mutta perin kummallista toimintaa välitysfirmalta, ottaisin kuluttaja-asiamiehen yhteyttä.

  Eikö se välitysfirman ihminen voi tulla sun kanssa sinne pankkiin, kuulemaan siltä virkailijalta, että vuokravakuustili on luotu ja sielä x määrä rahaa..

 5. Nimetön kirjoitti:

  Ota yhteys vuokravälitysfirman toimitusjohtajaan, tiedot löytyy netistä varmasti

 6. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Tässä kohtaa välitysfirma tulkitsi tuon säköisen version kopioksi, eikä ensimmäisessä pankkikonttorissamme ollut oikeuksia sitä alkuperäistä ja virallista paperia tulostaa, allekirjoittaa tai leimata.Vähiin käy konttorit ja niin myös henkilökunnan oikeudet niissä.

 7. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  1. Siinä konttorissa ei ollut oikeuksia tulostaa, allekirjoittaa ja leimata kuittaamattomuustodistusta, vaan heidän prosessissaan se paperi menee aina muualle tehtäväksi.
  2. En itse tajunnut tota kuriiria pankille edes ehdottaa, mutta toisaalta luulis, että jonkin kuriiripalvelun käyttö tällaisissa tilanteissa olisi heille itsestään selvää. Eipä vaan ollut.

  Kiitos tsemepeistäsi ja ajatuksistasi 🙂

 8. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Kiitos tsempistä! Tuo vuokravälitysfirma on juuri se, josta pankkia myöten odotettiin joustoa, mutta oli tässä se taho, joka ei reagoinut käytännössä tilanteeseen mitenkään muuten, kuin "alkuperäinen paperi tarvitaan".

 9. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Jostian syystä tolla pankilla oli prosessi, että siinä konttorissa ei ollut oikeutta sitä paperia tehdä ja se lähtee niiden taustakonttoreihin tehtäväksi. Toisaalta ymmärrän, sillä sitä mukaa kun konttoreita on lakkautettu, on siellä töissä olevien ihmisitenkin oikeuksia leikattu. Meillä oli kyllä välitysfirmalle kaikki mahdolliset todistukset siitä tilistä, rahasta siellä ja jopa se kopio siitä kuittaamattomuustodistuksesta, mutta ei auttanut.

 10. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Todennköisesti tule tästä jotenkin heille reklamoimaan, mutta nyt keskityn viimeisten kamojen pakkaamiseen ja muuttoon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *