Hae
Jennyferin kotona

Kaikki vauvan ensimmäisistä vaatteista

Vauvan vaatteet tuottivat minulle päänvaivaa ennen ”Oskarin” syntymää niiden koon ja määrän osalta. En tiennyt, kuinka paljon niitä tarvitaan. En tiennyt, tarvitseeko 50 senttisiä vai onko 56 senttiset heti alkuun parempi vaihtoehto. Meillä oli jonkun verran molempia kokoja ja käytimmekin niitä heti ristiin. Käytännössä vaatteiden ongelmat ilmenivät ihan eri asioissa, kun koossa tai määrässä. Lue kaikki mitä tiedän kokemukseni pohjalta vauvan ensimmäisistä vaatteista. 

Vauvan vaatteet. Niissä on jotain maagista. Niitä tekee mieli ostaa jo heti raskauden alkumetreistä lähtien ja niitä saadaan myös usein vauvan synnyttyä lahjaksi. Onhan ne pienuudessaan ja hellyttävissä väreissään suloisia ja vastustamattomia. Niitä on ihana hypistellä ja on ihana suunnitella, miten ja minkälaisiin vaatteisiin oman VeeraOskarin haluaa sitten pukeakaan. Kaikille näillä asioilla ei ole merkitystä, mutta minulle on. ”Oskari” on minun ensimmäinen ja viimeinen vauva, joten minulla on ainutkertainen tilaisuus pukea oma vauva ja miksipä en tekisi sitä niin kuin haluan. Ja koska kyseessä on se ensimmäinen vauva, menin monen vaatteen kohdalla todella metsään ja ne eivät toimineet sitten niin alkuunkaan. Näin kävi myös muutamien lahjaksi saatujen vaatteiden osalta. Lisäksi poikalapsen vaatehankintoja hankaloittaa se, että lastenvaatevalikoimaa katsottaessa, lähes kaupassa kuin kaupassa, on pojille huomattavasti vähemmän oikeesti kivoja vaihtoehtoja, kuin tytöille. Käydäänpä läpi näitä vaatekappaleita ja sitä, mikä toimii ja mikä ei.

Lempivaatteita niin väriltä, mallilta kuin merkiltäkin
Lempivaatteita niin väriltä, mallilta kuin merkiltäkin

Kolme kriteeriäni

Meillä ei ole kalliita merkkivaatteita, mutta ei myöskään niitä halvimpia mahdollisia, sillä rakastan kuitenkin sen verran sitä laadun tuntua, että esim. puuvillabodyt ovat mieluummin jämäkkää, kuin aivan lörppöä kangasta. Vauvan päällä olevia vaatteita tulee vaipanvaihdon yhteydessä veivattua ees taas monta kertaa päivässä, jolloin jo alkujaan lörpöt vaatteet lörpistyvät entisestään eikä pysy päivääkään päällä ryhdissään, ja loppupäivästä kaula-aukotkin roikkuu ties missä. Vaatteiden malli on yksi tärkeistä kriteereistäni hankinnoissa, sillä toiset vaatteet ovat vaan huomattavasti toisia helpompia pukea, kun vauva ei vielä kannattele päätä tai ole muutenkaan kovin jämäkkä. Värit ovat tärkeät, sillä lapsen ihon sävy merkitsee paljon siinä, minkä väriset vaatteet vauvalle sopivat. Meillä kaikki kirkkaat värit ovat out of the box ja virheistä viisastuneinta kelpuutan käytännössä vain lämpimiä ja neutraaleja sävyjä.

Hyvälaatuisia lempivaatteita. Erityisesti nämä housut olivat mieleen, kunnes jäivät pieneksi
Hyvälaatuisia lempivaatteita. Erityisesti nämä housut olivat mieleen, kunnes jäivät pieneksi

Ensimmäinen garderobi

Olen itse pukeutumisessa todella mukavuuden haluinen, enkä oikeastaan tykkää farkuista ja sen kaltaisista tiukoista ja kiristävistä vaatteista lainkaan. Trikoovaatteet, kuten leggarit, tunikat ja neuletakit ovat minun peruspukeutumisen juttuni. Oli itsestään selvää, että tulen pukemaan myös vauvani mukavasti. En tullut hommanneeksi hänelle mitään hienouksia, vaan ihan trikoisia perus vaatteita, kuten bodyja, jumpsuiteja ja collegehousuja. ”Oskarin” ensimmäinen vaatekerta sisälsi 50 ja 56 senttisiä vaatteita, joita olin osatanut uutena kaupasta, kirpputoreilta, saanut äitiyspakkauksessa sekä ystäviltä, tuttavilta, sukulaisilta ja isovanhemmilta lahjaksi. Kuulostaa aikamoiselta sekamelskalta, ja sitä se olikin. ”Oskari” syntyi 52 cm ja 3580 g mitoissa suoraan sopivaksi 50 cm vaatteisiin, mutta rinnalla oli jo heti alusta lähtien käytössä myös 56 senttiset vaatteet. Pian hänen synnyttyään huomasin, että harva ylä- ja alaosa mätsäsi kunnolla keskenään. Eritavalla kirjavaa yläosaa ei voinut laittaa eritavalla kirjavan alaosan kanssa ja aina joku neutraalin värinen tiettyyn vaatteeseen sopiva ylä- tai alaosa oli pyykissä tai puuttui kokonaan, vaikka vastaavia vaatekappaleita oli muuten rekki pullollaan. Pian opinkin sen, että myös vauvan vaatteissa pitää miettiä kokonaisuuksina. Jos ostat yläosan, mieti, onko siihen sopiva alaosa, ja päinvastoin. ”Oskarin” ensimmäinen garderobi olikin aika sekava, sillä kokemuksen puutteesta en tiennyt, mikä toimisi ja mistä pitäisin.

Joitain ensimmäisiä vaatteita käytetiin vain kerran
Joitain ensimmäisiä vaatteita käytetiin vain kerran

Värit

Pian huomasin pukevani ”Oskarin” aina samoihin vaatteisiin ja monen ihanan sekä suloisen yksilön jäävän täysin käyttämättä. Mitä yksinkertaisemmat värit vaatteissa olivat, sitä paremmin ja helpommin niitä tuli yhdisteltyä. Kun body sotkeutui päivän mittaan ja piti vaihtaa, alaosa sai pysyä paikallaan, eikä kaapista joutunut etsimään kokonaan uutta vaatekertaa. Pyöritin ensimmäiset 7 viikkoa, jolloin käytössä olivat 50 ja 56 senttiset vaatteet, melko pienellä vaatemäärällä, sillä huomasin valitsevani aina ne tietyt värit ja sävyt. Sen lisäksi, että ne miellyttivät omaa silmääni, ne sopivat täydellisesti erittäin vaalealle lapselle. Vaikka raskausaikana olin ihaillut myös värikkäimpiä vaatteita, ne jäivät käytännössä kokonaan käyttämättä, sillä ne eivät sopineet erittäin vaaleaihoiselle pojallemme lainakaan. Kirkkaat ja voimakkaat värit kadottavat hänen kasvonsa kokonaan. Niinpä ”Oskarin” vaatekaapin värit alkoivat muodostua 62 senttisiin vaatteisiin siirtyessä valkoisesta, harmaasta, beigestä, mustasta ja tumman- sekä vaalean sinisestä. Nämä värit mätsäävät kaikki kivasti keskenään ja mitä vähemmän vaatteissa on kuvioita, sen parempi yhdisteltävyys. Mitä useamapi vaate sopii keskenään yhteen, sen vähemmän vaatteita myös tarvitsee.

Vaaleat ja luonnonläheiset sävyt sopivat "Oskarille"
Vaaleat ja luonnonläheiset sävyt sopivat ”Oskarille”

Bodyt

Meillä 50 ja 56 senttisissä bodyissä toimivat parhaiten kietaisumallit eikä ne, jotka pitää pujottaa pään yli, koska vauvan niska ja kaula on kuin keitettyä spagettia, eikä siinä ole mitään tolkkua. Kietaisumallisten bodyjen pukeminen on siitä syystä helppoa, että pään kanssa ei tarvitse kikkailla lainkaan. Vaikka 7 viikon iässä 62 senttisiin vaatteisiin siirryttäessä ”Oskari” ei vielä päätä kunnolla kannattelekaan, on se sen verran jämäköitynyt koko ukko, että osa bodyistä on jo pään yli pujotettavaa mallia. Lisäksi en suosittele mitään nauhallisia tai napillisia malleja. Nepparit toimivat helpoiten ja parhaiten.

Kietaisumalliset bodyt ovat parhaita sillon, kun vauva ei vielä kannattele päätään
Kietaisumalliset bodyt ovat parhaita sillon, kun vauva ei vielä kannattele päätään

Housut

Erilaiset collegehousut ovat ihan parhaita ja niitä on myynnissä myös todella siisteinä vaihtoehtoina. On nappeja, takataskuja ja kaikkea. Ehkä tärkein asia housuissa on punttien riittävä pituus. Kun vauva on sylissä, puntit nousevat aina väkisinkin ylöspäin. Housut ovat liian pienet tai puntit liian lyhyet silloin, kun ne eivät riitä nilkkoihin asti vauvan ollessa sylissä, vaan vilkkua pilkottavat kokoajan paljaana. Toinen seikka riittävä pitkissä punteissa on sukat, jotka pysyvät punttien päälle puettuna paremmin jalassa ja paikoillaan, kun punteissa on tarpeeksi mittaa. Niin ikään punttien resorin tiukkuuden olen havainnut merkittäväksi tekijöiksi sukkien jalassa pysymisen osalta. Mitä tiukempi resori on, sen paremmin sukat pysyvät jalassa. Meidän kohdalle on osunut vain yhdet tällaiset punttiresorilta tarpeeksi tiukat housut ja nekin ovat ystävän lapsen vanhat, eikä juuri hankintapaikasta tietoa. 

Collegehousut voiolla myös tyylikkäät
Collegehousut voi olla myös tyylikkäät

Sukat

Jos housun punttien resorit eivät ole tarpeeksi tiukat pitämään sukkia jalassa niin eipä ole villasukkia voittaneita sukkia pysymään jalassa. Ei ole päivääkään, ettenkö metsästäisi vähintään vauvan toista sukkaa jostakin, ja monta kertaa. Tämä on oikeesti ärsyttävää ja rasittavaa. Meillä onneksi ”Oskari” syntyi syyskuussa vasten viileää syksyä ja kylmää talvea, joten parhaiksi mahdollisiksi ja jalassa pysyviksi sukiksi on osoittautunut ”junasukat”, eli villasukat, joita meillä on onneksemme kahdet, niin ”Oskarin” tulevan kummitädin kuin minunkin tädin kutomina. Nämä villasukat pysyvät jalassa niin housunpunttien päällä kuin allakin.

Kummitädin tekemät junasukat ulottuivat aluksi reisiin asti
Kummitädin tekemät junasukat ulottuivat aluksi reisiin asti

Jumpsuitit

Aivan ihania vaatteita, joista tykkään todella kovasti. Olinkin haalinut niitä useita kappaleita 50 ja 56 sentin koossa, pari myös 62 senttisenä ja nyt huomaan niissä kaikissa yhden oleellisen vian, jotka vähensi, jos nyt ei kokonaan lakkauttanut niiden käyttämistä. Huppu. Mikä älynväläys laittaa pienen vauvan vaatteeseen huppu. En tiedä, kumpi ärsyttää enemmän, ne jalassa pysymättömät sukat, vai huput. Vauva on tavalla tai toisella lähes kokoajan makuuasennossa, joten vaihtoehdot on pitää huppu päässä tai pahassa mytyssä vauvan alla. Kun vauva on sylissä, huppu on kokoajan tiellä ja johonkin suuntaan pahasti. Ei huppuja mihinkään vauvojen vaatteisiin, kiitos! Jumpsuitit ovat varmasti pitkään meidän lempivaatteitamme, mutta vain, jos löydämme huputtomia versioita.

Jumpsuitit ovat ihania ja huput niissä suloisia, mutta todella hankalia vauvaikäisillä, jotka makaavat lähes kaiken ajataan
Jumpsuitit ovat ihania ja huput niissä suloisia, mutta todella hankalia vauvaikäisillä, jotka makaavat lähes kaiken ajataan

Yöpuvut

Ehdottomasti sellaiset, jotka ovat umpinaiset jalkaterästä, koska ne jaloissa pysymättömät sukat eivät pysy yöllä sitäkään vähää. Yöpuvun tulee olla sellainen, jossa on joko kaksisuuntainen, ylhäältä ja alhaalta avattava vetoketju tai sitten ylhäältä alas asti ulottuvat nepparit. Ja ylhäältä alas asti tarkoittaa kauluksesta nilkkoihin asti. Vaipan vaihtoa helpottaa huomattavasti se, kun yöpukua ei tarvitse riisua kokonaan, vaan voit operoida avaamalla pukua riittävän määrän alhaalta ylöspäin.

Ihana yöpuku niin malliltaan kuin väriltäänkin ja suojaa kivasti pieniä varpaita
Ihana yöpuku niin malliltaan kuin väriltäänkin ja suojaa kivasti pieniä varpaita

Ulkoilupuvut

Näistä ei ole vielä paljonkaan kokemusta, mutta sen sanon, että kaulukset. Miksi ihmeessä laittaa vauvojen ulkopukuun kaulus? Vauvan pää on suoraan hartioiden jatkeena ilman kaulaa, joten jo pienikin kaulus on vain haitaksi ja tiellä. Meillä on yksi ihan tunnetun lastenvaatevalmistajan puku, jossa on melko korkea kaulus, ja se on liikaa. En voi koskaan vetää vetoketjua ylös asti, koska vauvan suu ja nenä sujahtaa aina jossain kohtaa kaula-aukosta tämän kauluksen johdosta sisään. Jätän aina vetoketjun vajaaksi ja käännän kauluksen usein puvun sisään. 

Kaulukset ovat huppujen ohella vihoviimeisiä vauvojen vaatteissa
Kaulukset ovat huppujen ohella vihoviimeisiä vauvojen vaatteissa

Pipot

Näitä ei kannata ostaa etukäteen ennen vauvan syntymää, sillä itselleni tuli ainakin yllätyksenä se, miten paljon vauvan pää lyhyessä ajassa kasvaakaan ja miten iso se lopulta jo muutaman viikon iässä onkaan. Lisäksi minkäänlainen nauhaton versio ei pysy päässä, tai on vähintäänkin jatkuvasti silmillä. 

Vain sellaiset pipot pysyvät päässä, jotka tulee leuan alta narulla kiinni
Vain sellaiset pipot pysyvät päässä, jotka tulee leuan alta narulla kiinni

Hanskat

Suosittelen mahdollisimman väljiä versioita, sillä nämä ovat yllättävän vaikeat pukea, koska vauva ei tietenkään osaa työntää yhtään kädellä vastaan. Mitä löysemmät tumput ovat, sen paremmin saat ujutettua ne pieniin käsiin. 

Hanskat on yllättävän vaikeat pukea ihan pienelle
Hanskat on yllättävän vaikeat pukea ihan pienelle

Peseminen

Vauvan vaatteet suositellaan pestäväksi hajusteettomilla pesuaineilla. Niin teen minkäkin. Lisäksi pesuaine on ympäristöystävällinen ja luonnonmukainen vaihtoehto. Olen monesti ihmetellyt, jo ennen omaa lasta, kun vauvan vaatteiden värit ovat jotenkin kulahtaneita, vaikka eihän niitä oikeesti edes pestä tai käytetä mitään tolkuttomia määriä, koska vauvat kasvavat niistä ulos niin nopeasti. Syy kulahtaneisiin väreihin täytyy olla näissä pesuaineissa tai sitten huonolaatuisissa väreissä. Tummat vaatteet eivät pysy tummana, eikä kirkkaat värit kirkkaana. Vertaan tätä omiin vaatteisiini, joihin käytän pesuaineena sellaisia valintoja, jotka pitävät mustan mustana, valkoisen valkoisena ja värit kirkkaana. Vauvan vaatteiden osalta tuo värien haalistuminen jo ensimmäisessä pesussa on huomattavaa ja mielestäni harmillistakin, että vaate näyttää heti erittäin käytetyltä, vaikka se olisi ollut päällä ehkä kerran. Näen tällä suoran vaikutuksen vaatteiden jälleenmyyntiarvoon ja siihen, minkä vaikutuksen se antaa päällä. 

Tämän ihanan, vaikkakin hupullisen jumpsuitin värit haalistuivat ikävästi jo heti ekassa pesussa
Tämän ihanan, vaikkakin hupullisen jumpsuitin värit haalistuivat ikävästi jo heti ekassa pesussa

Vauvanvaatteet inspiraationa aikuisellekin

Koska ainakin monet naiset kärisivät siitä syndroomasta, että koskaan ei ole mitään päälle pantavaa, vaikka vaatekaappi on tupaten täynnä turvoksissa, niin itse olen ainakin saanut inspiraatiota omaan vaatekaappiini näiden ”Oskarin” vaateasioiden myötä. Moni vaate jää käyttämättä sen takia varmasti aikuisillakin, että siinä vaan yksinkertaisesti on joku vika. Lyhyet puntit tai hihat, liian pieni tai iso, vääränlainen kaulus, huono väri, vaikea huoltaa tai pukea, ei istu kunnolla…. Melkeen voisin luvata,  vauvan ja oman vaatekaapin kokemuksella, että pois vaan kaikki sellainen, niin pukeutuminen helpottuu huomattavasti, kun kaappi on täynnä vaan niitä (toisiinsa mätsääviä) lempivaatteita. 
<3. Jennyfer

7 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Tuohon sukkien etsimiseen ja jatkuvaan takasin laittoon on aivan mahtava keksintö: sukattimet (sock ons). Kertaakaan ei ole tarvinnut sukkia etsiä kun olen ne laittanut vauvalle 🙂

  -2 kk vauvan äiti

 2. Nimetön kirjoitti:

  Kietaisubodyt on parhaita, mutta tykkään myös venepääntie-mallisista kappaleista, ne saa vedettyä alakautta jos sattuu tulemaan niskakakat. Tyttövauvan äitinä avautuu eri värimaailma mutta puen tyttöä myös "poikien" vaatteisiin. Tässä vaiheessa kun saa vielä itse päättää vauvan vaatteista, isompana tyttö saa tietenkin valita itse mistä pitää 🙂

 3. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Sama täällä 🙂 "Oskari" saa itse päättää minkälaisiin vaatteisiin haluaa pukeutua, kun kiinnostuu ja ymmärtää asian päälle 🙂

 4. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Näistä en tiennytkään. Kiitos vinkistä, testiin menee 🙂

 5. Nimetön kirjoitti:

  Meillä poitsulla vaihtui juuri koko 68cm 5kk iässä, ja totesin selviäväni hieman vähemmillä ostoksilla kun ostin housut jo koossa 74cm. Täällä käytössä vain collegehousuja pitkillä lahjeresoreilla, ovat osoittautuneet hyväksi eikä lahkeet valu kun resorit napakat. Suosittelen testaamaan mikäli haluat kotiuttaa hieman pidempi-ikäisiä vaatteita ja rajoittaa kotiin tulevan tavaran määrää 🙂

 6. Nimetön kirjoitti:

  Ekan kanssa tuli jonkun verran ns hutivaatteita, mutta nyt toisen kanssa on kyllä ollut helppoa kun tietää mistä tykkää. Ja alussa on puolipotkatit olleet parhaat housut, ei ole tarvinnut sukkia ollenkaan. =D ja sittenhän ne mieltymykset vaihtuu sitä mukaan kun lapsi kasvaa ja oppii. Esim yökkäreistä jalkaterät auki kun alkaa nousta pystyyn (ehtii muuten liukastumaan nenälleen illalla ennen nukkumaanmenoa tai viimeistään aamulla), samoin jarrusukat jatkuvaan käyttöön kun alkaa ryömiä, bodyt normipaitoihin kun alkaa enemmälti pottailut jne. Tällä hetkellä meillä 2v10kk perusvaatteet on ohut pitkähihainen trikoopaita ja collegehousut. 2kk pikkuneiti pukeutuu joko kietaisu- tai venepääntiebodeihin ja puolipotkareihin/sukkiksiin (tai colleget ja sukat).. Ulos mennessä pikkuselle pipo päähän ja toppapussiin (meillä on hihallinen (umpinaiset) eli ei saa käsiä ulos ja tulee kaulalle tiiviisti, tuon saa kaukaloon ja nostettua pakettina vaunuihin, sitten kylmällä tarvittaessa vaunuun toinen pussi. Lisäksi tuon saa kokonaan edestä auki eli esim pidemmillä aitomatkoilla on kätevä aukaista. Isompi sitten haalarissa ja normi tykötarpeissa, pipo, kauluri, hanskat, kengät ym sään mukaan.

 7. Nimetön kirjoitti:

  Ja se mikä toimii yhdellä vauvalla, ei ehkä toimikaan toisella. Ennen lapsen syntymää ajattelin juurikin että ehdottomasti terälliset yöpuvut, no olishan ne kätevät jos mahtuis päälle. Jo syntyessä niin pitkä jalka, että yökkärit oli jalkaterästä lyhyitä vetäen varpaat kippuraan vaikka yökkäri olis muuten ollut ihan väljä, tai jopa iso. Sama ongelma monilla merkeillä eli ei ollut vain yhden merkin ongelma. Samasta syystä jäi myös potkuhousut&puolipotkuhousut käyttämättä, ei niitä monia ollutkaan mutta niistäkin vähistä osa jäi kokonaan käyttämättä, osaa testattiin kerran-kaksi kunnes hylättiin. Mun mielestä hupulliset haalarit on toimivia, tosin käytetään lähinnä ulos poistuessa, joten viileämpänä kesäpäivänä ulkona, keväällä/syksyllä autoon mennessä huppu riittää päähineeksi eikä erillistä pipoa tarvitse. Sisävaatteena ei toki toimisi, mutta meillä tarkenee bodylla&housuilla eikä ole tarvetta lisäkerroksille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *