Hae
Jennyfer

Tee se itse: Pyykkietikka

Hurahdin noin puolivuotta sitten pyykkietikkaan ja nyt tein sitä ensimmäistä kertaa itse. Säästö on huima verrattuna valmiina ostettuihin ja kaikenlisäksi siitä saa itse tehtynä juuri sen tuoksuista, kuin haluaa. Pyykkietikka on tullut talouteeni jäädäkseen, mutta miksi? 

Pyykkietikka. En tiedä, onko se jonkinlainen trendi tällä hetkellä, sillä olen törmännyt siihen aika monessa eri yhteydessä, mutta itse hurahdin siihen keväällä ja se kyllä tuli talouteeni ja pyykinpesuuni jäädäkseen. En ole koskaan käyttänyt huuhteluainetta, sillä jostain syystä inhoan sitä. Se hajottaa kaikki stretch vaatteet, jättää niihin jotenkin limasen tunnun, ihan kun se ei huuhtoutuisi kunnolla pois, ja kaiken lisäksi hajusteelliset haisee pahalle. Ehkä jopa kuluttaa värejä. Ja on tietysti huono luonnollekin. Pisteenä iin päälle se, että äitini käyttää sitä aivan järkyttävästi. Ehkä siis lapsuuden kodissani sain siitä joskus jotenkin tarpeekseni, eikä se seurannut sitten mukana omaan elämääni lainkaan.

Itse tehty pyykkietikka ja tuunattu pullo
Itse tehty pyykkietikka ja tuunattu pullo

Sähköisyys riesana

Pärjäsin näinkin vanhaksi, 39-vuotiaaksi ilman mitään huuhteluaineen korvikkeita, mutta kyllä minua on matkan varrella monia kertoja ärsyttänyt se, kun jotkut yksittäiset vaatteet tai kodintekstiilit, kuten neuleet ja torkkupeitot jää sähköisiksi. Joskus ostin sellaista sähköisyyden poistavaa suihketta, mutta ai kauheaa, se haisi ihan asetonille, siis kynsilakanpoistoaineelle. Miten sellaista voi mihinkään tekstiileihin suihkuttaa. Ei mitenkään.

Itse tehty ja tuunattu etiketti
Itse tehty ja tuunattu etiketti

Mitä kaikkea pyykkietikka tekee

Ensin ajattelin, että pyykkietikka on pyykin pesuaine, mutta pian minulle selvisi, että se on käytännössä ”huuhteluaine” joka:

 • poistaa sähköisyyden
 • poistaa tekstiileistä pesuainejäämät
 • jättää pyykin raikkaaksi
 • säilyttää värit kirkkaana
 • jättää pyykin pehmeäksi
 • pitää pyykkikoneen täydellisen kirkkaana ja puhtaana
 • ei ole millään tavalla haitaksi luonnolle

Patenttikorkki on toimiva pyykkietikkapullossa ja sen asuuaukosta on helppo annostella
Patenttikorkki on toimiva pyykkietikkapullossa ja sen asuuaukosta on helppo annostella

Itse tehdyn säästö

Voiko täydellisempää olla olemassakaan? Ei voi. Tähän asti olen ostanut pyykkietikkani valmiina, mutta jokin aika sitten törmäsin sen ”reseptiin” jossain internetin ihmeellisessä maailmassa ja päätin tehdä seuraavan satsin itse. Valmiina ostamani pyykkietikka on maksanut: 
 • n. 8 e / 600 ml
mutta itsetehtynä:
 • n. 1 e / 1000 ml
Säästö on huima! 

Itse tehdyn pyykkietikan resepti:

 • 8 dl väkiviinaetikkaa
 • 2 dl vettä
 • 20-30 tippaa eteeristä öljyä

Väkiviinaetikka kaadetaan pulloon ja perään laitetaan vesi
Väkiviinaetikka kaadetaan pulloon ja perään laitetaan vesi

Viimeistellään omaa nenää miellyttävillä eteerisen ölyn tipoilla
Viimeistellään omaa nenää miellyttävillä eteerisen ölyn tipoilla

Sekoitellaan kääntelemällä pulloa ylösalas
Sekoitellaan kääntelemällä pulloa ylösalas

Annostelu

Koska löysin kaupasta valmiina 0,75 dl kokoisen väkiviinaetikkapullon, tein seoksen siitä. Eli vettä lisäsin 2,5 dl. Lisäksi, kun pyykkietikan tekee itse, saa siitä juuri sen tuoksuista, kun haluaa, sillä eteeristen öljyjen tuoksuvalikoima on valtava. Itse laitoin n. 30 tippaa eukalyptuksen tuoksua. En ole niin tarkka sen suhteen, minkä määrän pyykkietikkaa koneelliseen lorautan. Riippuu vähän pyykistä ja sen määrästä. Pyyheliinoille saatan lorauttaa enemmän, kuin joillekin perusvaatteille. Karkeasti voisin sanoa laittavani sitä 3 rkl – 0,5 dl. 
Pyykkietikka on pyykinpesun kruunu
Pyykkietikka on pyykinpesun kruunu
Kaikki kuvissa esiintyvät tuotteet on ostettu itse. 
<3. Jennyfer

3 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Itse en halua pyykkeihini mitään tuoksua, joten käytän etikkaa ihan sellaisenaan ilman mitään sekoituksia. Hurahdin siihen kyllä täysin, sillä itsekään en ole huuhteluainetta koskaan käyttänyt, vaikka sen hyötyjä olenkin kaivannut. Mutta haitat on kuitenkin olleet mun mielestä suurempia kuin hyödyt. 🙂

 2. Nimetön kirjoitti:

  Itse myös käytän etikkaa ihan sellaisenaan. Hyvin toimii ja on edullista.

 3. Nuunikki kirjoitti:

  Mie en ole ikina pyykkietikasta kuullutkaan! o.O Ei vissiin ole täällä Englannissa mitenkään isompi trendi, ainakaan vielä?

  Koska pesen pyykkini käsin, tää menee ehdottomasti kokeiluun. Tykkään ite tuoksuista mutta keinotekoset hajusteet on aina käyny nenään ja ne on jotenkin etovia.

  Vois käväistä ensi viikolla tutkailemassa paikallisten eteeristen öljyjen valikoimaa ja katella josko tää ratkasis siivouskaapin täyttelyn budjettiongelmat ja käsinpesusta kärsivän ihon kuivumiset sun muut! <3 Etikka lienee terveellisempi vaihtoehto myös lemmikkejä ajatellen vs. kemikaaliviidakko siivoushullun taloudessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *