Hae
Jennyferin kotona

Terveisiä Naistenklinikan päivystyksestä – Lapsiveden tihkumisepäily

Kun alakerrassa on märkiä tuntemuksia, ja kun kotitestikin kallistuu veden puoleen, sitä lähdetään sitten Naistenklinikan päivystykseen tutkituttamaan, että mikä vuotaa ja falskaa. Jos kyseessä on kalvojen rikkoutuminen ja lapsivesi, on senkin osalta vuodon määrissä eroja, onko kalvo rikki ylhäältä vai alhaalta. Kyytiä odotellessa ehti päässäni käydä melkoinen ajatusten mylläkkä ja myllerrys, sillä varmaa ei ollut, että pääsisin enää takaisin kotiin, vaan palaisin sinne seuraavan kerran ”Oskari” kainalossa. Minkälaisia tutkimuksia minulle tehtiin ja minkälaiseen minulle uuteen, kaikille synnyttäville naisille tehtävään tutkimukseen törmäsinkään? 

Kirjoitin eilisessä neuvolapostauksessa, että kehottivat minua soittamaan Naistenklinikalle, koska mainitsin, että olin parina kolmena päivänä tuntenut alakerrassani ”jotain märkää”. Normaalia raskausajan valkovuotoa kyllä, mutta ei se ollut minulle tähänkään asti aiheuttanut mitään märkiä tuntemuksia, joten kyseessä oli jonkinlainen uusi asia. Koska pikkuhousunsuojat ovat hyviä, ehkä tämän kaltaisissa tilanteissa jopa liiankin hyviä, ei mikään näyttäytynyt mihinkään suuntaan kuitenkaan mitenkään epänormaalilta, siinä pikkuhousunsuojassakaan. Ainoat oireet olivat minun märät tuntemukseni. Päätin sitten soitella päivystykseen ja sieltä neuvottiin tekemään kotitesti, jossa pikkareihin piti vaihtaa pikkuhousunsuojan tilalle pala vessapaperia ja sitten seurata, jääkö sen paperin pinnalle jotakin (=valkovuotoa) vai meneekö siitä läpi (=saattaa olla lapsivettä). Jos jälkimmäinen, neuvottiin soittelemaan uudestaan.

Vatsa reisillä. Raskausviikko 40 ensimmäinen päivä
Vatsa reisillä. Raskausviikko 40 ensimmäinen päivä

Mitä kaikkea pyörähti päässä

Tovin istuskelin paperi housuissani ja kun tuli muutenkin aika mennä vessaa, huomasin, että selvä homma, märkää on, mitään ei jää pinnalle, vaan läpi menee. Märät tuntemukseni olivat siis totista totta. Siispä uusi soitto Naistenklinikan päivystykseen, että mitäs nyt sitten. Minusta valuu jotain märkää, kirkasta ja hajutonta, niin kuin vettä. Minut pyydettiin sinne ja kerrottiin, että tehtäisi lapsivesitesti. Jos se ei ole lapsivettä, pääsen kotiin. Jos se on, toimitaan tilanteen vaatimalla tavalla. Mitäköhän sekin sitten tarkoittaisi. Kun hyvän tovin odottelin pihalla kyytiäni saapuvaksi, alkoi hieman, ehkä paikoittain jopa paljonkin jännittämään. Palaanko enää kotiin yksin, vai seuraavan kerran ”Oskari” kainalossa. Jos joudun jäämään, mitä seuraavaksi tehdään ja tapahtuu. Näinkö se synnytys sitten kohdallani alkaakin. En ollut osannut huomioida tällaista vaihtoehtoa. Tänäänkö nyt sitten on se päivä. Ei huomenna. Ei ensi viikolla. Siis nyt. Tänään. Näin iltapäivällä. Entä jos oikeesti joudun jäämään. Olenko nyt sitten varmasti valmis äidiksi. Kaikkiko muuttuu nyt, eikä mikään ole enää koskaan ennallaan. Synnytystoiveeni. Voiko mikään mennä sinne päinkään, vai lähtikö ne heti käsistä. Tulis jo se kyyti!

Lempi asuni ja asentoni: urheilutoppi, colleget ja sängyllä kyljellään
Lempi asuni ja asentoni: urheilutoppi, colleget ja sängyllä kyljellään

Tutkimuksia

Naistenklinikan ovella ja aulassa hämmästelin sitä, kuinka paljon vastaan käveli kaltaisiani, vatsa pystyssä olevia naisia, ulospäin. Ehkä heidät laitettiin vielä kotiin avautumaan. Ehkä osa oli kohdannut vastaavan lapsivesitutkimuksen, johon nyt itsekin olin menossa. Ehkä jollain jotain muuta. Sen sijaan yhtään sisäänpäin tulevaa synnyttäjää en nähnyt. Kiinnitin ehkä normaalia enemmän ympäristööni huomioita, sillä olinhan itse aika jännän paikan edessä ja ensimmäistä kertaa potilaana kyseisessä laitoksessa. Ilmoittautuminen, jonkin sortin potilaslomakkeen täyttämistä, ja sitten aivan ihana, nuori ja herttainen kätilö hakikin minut tutkimushuoneeseen. Hän kertoi juurta jaksain, mitä ja miksi minulle seuraavaksi tehdään. Alakerrassa pyöritellään pumpulipuikkoa, jonka aikana vatsaa hölskytellään ja pitää myös ponnistaa. Jos kalvo on rikki ylhäältä, voi kyseessä olla juurikin lapsiveden tihkuminen, ja ponnistamisella vettä saadaan ulospäin. Tämän jälkeen puikko kastetaan johonkin nesteeseen ja odotellaan 5 min ja katsotan, tuleeko yksi vai kaksi viivaa. Aivan, kuten raskaustestissä. Jos viivoja on kaksi, kyseessä on lapsivesi. Jos yksi, todennäköisesti vetistynyt valkovuoto, joka on täysin normaalia raskauden loppuvaiheessa.

Tulosta odotellessa tehtäisiin myös streptokokkitesti pyörittelemällä toista tikkua samoissa paikoissa. Tämä olikin minulle täysin uutta. Ei kukaan ole koskaan kertonut tai maininnut tästäkään. On aivan uskomaton määrä raskauteen ja synnytykseen liittyviä asioita, joista naiset ei kerro eikä puhu. Testi tehdään kaikille synnyttäville naisille, eikä siitä kerrottu edes neuvolan perhevalmennuksen synnytysosiossa, johon se olisi mielestäni ehdottomasti kuulunut. Jos näissä tutkimuksissa tulos olisi lapsivesi ja minulla synnytyskanavan streptokokki, jota kantaa jopa 40% naisista ja on useimmiten täysin normaaliflooraa (lähde), jäisin sairaalaan sisälle ja minut laitettaisi antibioottitippaan, sillä tämä alakerran streptokokki on yksi merkittävimmistä vastasyntyneen infektiosairauksien aiheuttajista. Antibioottitipalla suojeltaisi nimenomaan syntyvää lasta.

Vatsa täynnä vauvaa. RV 40 ensimmäinen päivä.
Vatsa täynnä vauvaa. RV 40 ensimmäinen päivä.

Tulokset

Olin ehtinyt hieman ihmetellä sitä, miksi pienistä lapsiveden tihkumisista ollaan niin ”huolissaan”, sillä lapsivedenmenostakin yleensä kutsutaan sairaalaan vasta 12 tunnin jälkeen, mutta tuo streptokokkiasia / infektioriski selittänee kaiken. Minun kohdallani kävi niin, kuten tiedän monelle muullekin naiselle käyneen, että kyseessä ei ollut lapsivesi, vaan vetistynyt valkovuoto. Kuinkakohan monta turhaa lapsivesitutkimuskäyntiä synnytyssairaaloihin tämän osalta oikein tehdäänkään. Meissä naisissa on selkeesti pieni ohjelmointivirhe, kun näissä hetkissä ja tilanteissa näitä nesteitä ei erota ilman sairaalatestejä toisistaan.

Streptokokkinäytteen tulosta en jäänyt odottelemaan, koska sillä ei ollut tässä kohtaa nyt merkitystä. Näytteen tulos on voimassa kaksi viikkoa. Mikäli ”Oskari” päättää syntyä sen sisällä, ei näytettä oteta minusta sinä aikana uudestaan, vaan sairaalaan mentäessä toimitaan jo otetun testituloksen mukaan mahdollisen synnytyksen aikaisen antibioottihoidon osalta, mikäli alakerran streptokokki tulos oli positiivinen.

Terveiset lopulta siis kotoa, täällä ollaan, ja odotellaan.

<3. Jennyfer

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Voi minä jo ajattelin että olet tositoimissa😊 niin ihanan jännittävää ja ainutlaatuista aikaa❤️❤️
  Tsemppiä kun aika on 😊👍

  T sanniska/äiti kolmelle

 2. Anna Ferrante kirjoitti:

  Sulla olikin jännittävä hetki siellä odotella lapsivesitestin tuloksia! Tuli ihan mieleen oma kuopuksen raskauteni ja keskimmäisenkin kohdalla samantyyppinen tilanne oli, että kiireellä menin päivystykseen kun olin ihan varma, että on lapsivettä…ei ollut. Vaikka kuopuksen kanssa tuli ihan lorisemalla pönttöön ja päivä oli laskettuun aikaan! Keskimmäisen kanssa tapahtui loppuraskaudesta myös.

  Sanoivat vain molemmilla kerroilla, että loppuraskaudessa valkovuoto voi olla TOSI vetistä. Tätä mielestäni voisi neuvolassa tuoda enemmän esille, koska varmaankaan me ei olla, kuten sanoit, ainoita jotka tän asian takia on päivystyksessä rampannut!

  Bloggaajakollegasi Anna / Mustikkapasta =)

 3. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  En ole, vieläkään 😀

 4. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Ihan on tosiaan vett. Väritön, hajuton, kirkas… vettä 😀 Mutta ei sitten kuitenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *