Hae
Jennyfer

31,5 neliötä: Keittiö

31,5 neliötä on seitsemän postauksen sarja kodistani, jonka viides osa tämä Keittiö on. Sarjassa esittelen kotini sisustuksineen huone huoneelta. Asunto sijaitsee 12/2017 valmistuneessa 12 huoneiston kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa. Olen asunut asunnossa sen valmistumisesta lähtien. Syksyn 2019 tullen jaan nämä neliöt lapseni kanssa.

Tervetuloa kotiini! Tällä kertaa esittelen keittiön. Kuten eteisen esittelystä huomaa, keittiö on sen kanssa käytännössä samaa tilaa. Tämä ratkaisu hieman alkuun mietitytti asunnon kanssa, onko kokatessa tunne, että sitä tekee eteisessä. Nyt 1v 9kk kokemuksella voin sanoa, että ei ole. Käytännössä tilassa ei ole eteisen tuntua lainkaan, sillä kaikki takit ja kengät ovat poissa silmistä, kaappien takana.

Näkymä keittiöön eteisestä kotiin tultaessa
Näkymä keittiöön eteisestä kotiin tultaessa
Näkymä keittiöön parvekkeen suunnasta
Näkymä keittiöön parvekkeen suunnasta

Keittiön sijainti pohjapiirustuksessa
Keittiön sijainti pohjapiirustuksessa

Keittiön kalusteet

Keittiö alkaa vasemmalta heti siivouskaapin jälkeen työtasolla ylä- ja alakaappeineen. Oikealla puolella se käsittää jääkaappipakastimen, sen pienen yläkaapin ja vieressä olevan yhden oven pitkän hyllykaapin. Kaappitilaa ei äkkiä katsottuna ole mitenkään runsaasti, sillä alakaapeista yksi on integroitu tiskikone ja toinen roskakaappi. Sitten onkin uuni ja sen vieressä kolme laatikkoa. Yllä on integroitu mikro ja sen päällä pieni kaappi. Vieressä on tiskikaappi ja sitä seuraa maustekaappi, jonka vieressä yksi normaali kaappi. Tästä huolimatta osa näistä kaapeista on käytännössä lähes tyhjiä. Astiat ovat pääsääntöisesti jääkaappipakastimen vieressä olevassa pitkässä hyllykaapissa. Katsotaanpas kuvista tarkemmin.

Keittiön työtaso, ylä- ja alakaapit sekä integroidut koneet
Keittiön työtaso, ylä- ja alakaapit sekä integroidut kodinkoneet
Keittiön työtila jää eteisen ja olohuoneen väliin
Keittiön työtila jää eteisen ja olohuoneen väliin

Yläkaapit

Keittiön ensimmäinen yläkaappi on ollut kolmen hyllyn kaappi kalusteisiin integroidun mikron päällä, josta olen vienyt yhden hyllyn varastoon, koska sille ei ollut käyttöä eikä tarvetta. Tämä kaappi on teekaappi, eikä juuri sisällä muuta kuin irtoteepurkkien lisäksi mittalusikan.

Teekaappi
Teekaappi

Teekaapin irtoteepurkit ja mittalusikka
Teekaapin irtoteepurkit ja mittalusikka

Seuraava on ns. tiskikaappi, joka käytännössä on lähes tarpeeton ja tyhjillään. Olen kahdesti koittanut säilyttää täällä lautasia ja laseja, mutta tuo alin, lautasille tarkoitettu ritilä, on niin huonosti suunniteltu muotonsa puolesta, että lautaset ei pysy siinä pystyssä, vaan ne ovat jatkuvasti kumossa, ja sekös ärsyttää. Pääsääntöisesti ritilöillä kuivuu tällä hetkellä teen hauduttamiseen liittyviä sihtejä. Lisäksi siellä on pari puista mukin alusta, joita käytän lähinnä teen haudutussihtien laskualustana. Keskimmäisellä hyllyllä on ”Oskarin” tutteja odottamassa keittämistä ja käyttöönottoa, samoin yksi tuttipullo. Lisäksi musta, ajallaan ruokapöydälle tuleva ”Oskarin” ruokailualusta. Käytännössä pärjäisin itsekseni ilman tätä kaappia, mutta uskon sen käyttöasteen lisääntyvän ”Oskarin” myötä etenkin tuttipullojen säilytyksen ja kuivaamisten osalta.

Lähes tarpeeton ja tyhjillään oleva kuivauskaappi
Lähes tarpeeton ja tyhjillään oleva kuivauskaappi


Myös seuraava, maustekaappi huutaa tyhjyyttään. En ole mausteiden ystävä ja pääsääntöisesti käytän ruuassani vain suolaa. Sillon tällöin puristan joukkoon tuoretta valkosipulia ja/tai inkivääriä. Näin ollen tästä maustekaapistani on löytänyt paikkansa kuivahiiva, leivinjauhe, hunaja ja coctailtikut. ”Oskarin” myötä tämänkin kaapin käyttöaste saattaa lisääntyä mahdollisten korvikkeiden, pilttien yms. säilytyksen myötä.

Lähes tyhjillään oleva maustekaappi
Lähes tyhjillään oleva maustekaappiViimeisenä on kuiva-ainekaappi. Ylähyllyllä on satunnaisessa käytössä oleva digitaalinen vaaka. Muilla hyllyillä on makaroonit, vehnäjauhot, kaurahiutaleet, garnola ja suola. Aika näyttää, miten kuiva-ainekaapin sisältö muuttuu lapsen myötä. mutta minua tämä palvelee täydellisesti tällaisenaan. Myös tästä kaapista olen vienyt yhden tarpeettoman hyllyn varastoon.

Kuiva-ainekaappi
Kuiva-ainekaappi


Työtaso

Työtasoa keittiössä ei ole mitenkään valtavasti, mutta minulle se on riittänyt loistavasti, enkä ole juuri kokenut sen osalta tilanpuutetta. Vasemmalta katsottuna ensimmäisenä on vedenkeitin ja valurautainen teenhaudutuspannu. Sitten on hana ja lavuaari, integroitu liesi, lääkelaatikko, josta käytän lääkkeitä ja vitamiineja päivittäin, sekä tehosekoitin, jolla valmistan joka päivä vähintään yhden smoothien.

Keittiön työtaso välineineen
Keittiön työtaso välineineen


Alakaapit ja -laatikot

Työtason alla ensimmäisenä vasemmalta on kalusteisiin integroitu kapeampaa mallia oleva tiskikone, joka on riittävän kokoinen tämän kokoiselle taloudelle.

Kalusteisiin integroitu tiskikone
Kalusteisiin integroitu tiskikone


Seuraavana on ulospäin vedettävä roskakaappi. Siellä minulla on ainoastaan kaksi roska-astiaa: paperi ja sekajäte, sillä loput viisi astiaa sijaitsevat asunnossa toisaalla, koska eivät mitenkään kaikki mahtuneet tänne. Bioastia on pakkasessa, joka on ollut yksi parhaista ratkaisuista ikinä. Loput neljä: metalli-, lasi-, muovi- ja pahviastiat sijaitsevat eteisen tankokaapissa. Käytännössä selän takana. Ratkaisusta voit lukea lisää eteisen esittelystä sekä pienen asunnon kierrätyspisteestä. Lisäksi tässä roskakaapissa on käsi- ja konetiskiaineet, tiskirätit, astia-/käsipyyhkeet, tiskiharja, jäte- ja biokassit, sekä savea oleva jokapaikan yleispuhdistusaine ja sen takana hankaussieni.

Roskakaapin sisältö
Roskakaapin sisältö


Sitten onkin uuni, joka minulla on itseasiassa todella vähällä käytöllä. Uuniruokia olisi helppo ja kiva tehdä enemmänkin, mutta jostain kumman syystä ne jäävät minulla paitsioon. Uunin alla on pieni laatikko, jossa on uunipellit, patalaput, pannualunen, folio, leivinpaperi ja kelmu. Tuollainen folio- ja kelmurulla kestää minulla vuosia. Käytän niitä todella harvoin ja satunnaisesti. Mahdollisesti voisin luopua niistä kokonaan.

Uuni ja sen alalaatikko
Uuni ja sen alalaatikkoViimeisenä tällä seinustalla on keittiön laatikot, joita on kolme kappaletta. Ylin laatikko sisältää perus ruokailuvälineet kuudelle hengelle, ”Oskarille” jo saatuja ruokailuvälineitä, valkosipulipuristimen, pienen raastimen, jota käytän pääosin tuoreelle inkiväärille, purkin avaajan, sekä kaksi mittalusikkaa, sahalaitaveitsen, kaksi eri kokoista yleisveistä, kuorimaveitsen, viinipullon-/pullon avaajan, juustohöylän ja sakset. Kuvasta puuttuu parhaillaan tiskikoneessa oleva desin mitta.

Ylälaatikko
Ylälaatikko

Koska nykyään keittiöissä ei jostain syystä tuppaa olemaan leikkuulautoja, olen ratkonut asian löytämällä aivan täydellisen kokoisen puisen leikkuulaudan tämän ruokailuvälinelaatikon päälle. Se on kooltaan niin oikea, että sitä ei tarvitse siirtää pois paikaltaan edes pilkkomisen ajaksi. Sen alta saa myös välineitä helpolla käyttöön liikuttamalla lautaa reunasta toiseen.

Puinen leikkuulauta osana ruokailuvälinelaatikkoa
Puinen leikkuulauta osana ruokailuvälinelaatikkoa


Keskimmäisessä laatikossa on salaattiottimet, sekoituskauha, kauha keitolle, yleiskauha, vispilä, nuolija, paistinlasta sekä lävikkö, keittokirja ja ruokaohjevihko, ”Oskarin” pari saatua ruokalappua, sekä astia pillimehulle, kaulin, veitsen teroitin, sekä isäni tekemä joulutorttujen tekoon tarkoitettu väline, kahdet erilaiset serviettirenkaat (yht. 8 kpl) sekä kahdet erilaiset kangas servietit (yht. 8 kpl) ja muutama pieni minigrip pussi. Nämä minigripit olisi tarkoitus korvata jollain kestävimmillä ratkaisuilla. Toisaalta käytän niitä äärimmäisen vähän ja harvoin, joten saattaisin pärjätä ilman mitään korvikkeitakaan.

Keskimäinen laatikko
Keskimäinen laatikkoAlimmassa laatikossa on litran mitta, paistinpannu ja kaksi erikokoista kattilaa.

Alalaatikko
Alalaatikko
Keittiön toinen seinusta

Toisella seinustalla, selän takana, on jääkaappipakastin, sen yllä pieni yläkaappi ja vieressä yksi pitkä hyllykaappi. Pieni yläkaappi sisältää erilaisia retkeilytarvikkeita, kuten termoksia, astioita, keittimiä jne. Makuupussi, teltta, makuualusta ja sen sellaiset ovat varastossa. Olen intohimoinen retkeilijä ja raskauden ulkopuolella käytän näitä välineitä ja tarvikkeita paljon. Erilaisia termoksia tulee käytettyä myös retkeilyn ulkopuolella, jos ottaa kylmää tai kuumaa evästä mukaan johonkin. Uskoisin, että ”Oskarin” myötä tämän kaltaisten välineiden käyttöaste lisääntyy liikkuessa missä vaan. Koska en yletä kaapin sisältöön ilman jakkaralle kiipeämistä, en näillä raskausviikoilla (36) alkanut sen kanssa kekkuloimaan ja kaappia tätä postausta varten tyhjentämään ja tarkemmin esittelemään, ihan vaan turvallisuus syistä, joten voin myöhemmin jossain sopivassa ja ajankohtaisessa vaiheessa tehdä ihan erillisen jutun kaikkiin retkeilyvälineisiini liittyen.

Yläkaappi sisältää retkeilytarvikkeita, kuten erilaisia keittimiä, termoksia ja astoita
Yläkaappi sisältää retkeilytarvikkeita, kuten erilaisia keittimiä, termoksia ja astoitaViimeinen osa keittiötä on hyllykaappi, jossa säilytän ruuanlaitto-, tarjoilu- ja säilytysastioita. Ylimmällä hyllyllä on tarjotin, joka itseasiassa on todella vähällä käytöllä ja pärjäisin varmasti ilmankin. Sen kanssa on kuitenkin välillä mukava kantaa kunnon setti parvekkeelle syötävää ja juotavaa, joka vähentää huomattavasti edes-takas ramppaamista. Toisaalta, jos sen käyttöasete on kerran-pari vuodessa, niin pärjäisin loistavasti ilmankin. Niinikään samalla ylähyllyllä on kolme maljakkoa/karahvia. Yksi niistä on varsinainen kukkamaljakko, mutta kahta voi käyttää sekä karahvina että kukkamaljakkona.

Ylhäältä katsottuna toisella hyllyllä on todella vähällä käytöllä olevia laseja. Viinilaseja on kaksi, joita en ole käyttänyt kertaakaan. Niitä oli aikoinaan kuusi, mutta edellisen muuton yhteydessä ne saivat ilmeisesti jonkinlaisia iskuja osakseen, sillä hajosivat yksi toisensa jälkeen palasiksi tiskikoneessa. Sittemmin sain kaksi uutta viime jouluna lahjaksi, mutta en ole sittemmin viiniä juonut lainkaan. Se taas johtuu pitkälti raskaudesta, mutta olin viimevuonna todella pitkiä aikoja muutenkin täysin ilman alkoholia. Nyt raskaana sen tuoksukin on etonut niin paljon, että saapa nähdä, liekö otan enää koskaan. Lisäksi asiaa miettiessäni, en ole keksinyt, mihin alkoholia tarvitsisin. Samassa rivissä on kuusi kuohuviinilasia, jotka selvisivät muutosta viinilaseja paremmin. Niistä tuskin luovun, sillä olen nyt raskausaikana törmännyt useampaan alkoholittomaan kuohuviiniin, jotka ovat olleet taivaallisen hyviä. Niitä voisin kuvitella harrastavani myös jatkossa, raskauden jälkeenkin.

Astiakaapin kaksi ylintä hyllyä
Astiakaapin kaksi ylintä hyllyä


Samalta hyllyltä löytyy musta metallikori, joka sisältää kuusi lasipulloa kannella ja kestopilleillä. Nämäkin ovat todella vähällä käytöllä, mutta erittäin kivat tarjota vaikka smoothieta tai moktaileja. Miksi ei sitä alkoholitonta kuohuvaakin. Etummaisena hyllyllä on kaksi todella isoa tuoppia. Ne ovat käytössä päivittäin, sillä ne ovat smoothieitani varten. Jo pelkästään aamusmoothieni on niin iso, että en ole löytänyt muuta astiaa, eikä ole enää tarvetta etsiäkään, mihin se mahtuisi.

Astiakaapin keskimmäiset hyllyt
Astiakaapin keskimmäiset hyllyt


Kaapin kaksi seuraavaa, keskimmäistä hyllyä sisältää eniten käytössä olevat perusastiat, joista kuvasta puuttuu osa, sillä ovat tiskikoneessa. Astiasto löytyy kuitenkin neljälle, joka sisältää kulhot, syvät lautaset, matalat lautaset, ja kahdet eri kokoiset tarjoilulautaset, joita käytän mm. leipälautasina ja tarjoiluille teen kanssa. Tämän 31,5 neliötä postaussarjani parhaita puolia itselleni on ollut se, että esitellessäni kaappini näin yksityiskohtaisesti, olen tullut samalla miettineeksi joka ikisen tavaran käyttöasteen ja -tarkoituksen. Niin kävi nytkin näistä tarjoilulautasista pienempien, pinon päälimäisenä olevien kanssa. Onko ne oikeesti tarpeelliset, vai riittäisikö pelkkä sen alla oleva, seuraava koko, jotka ovat näitä pienimpiä useammin käytössä?

Toisella hyllyistä on juomalasit ja kupit. Itse tykkään juoda teeni ainoastaan mustavalkoisista taikamukeista, joita tällä hetkellä on itseasiassa vain kolme, koska yhteen tuli halkeama, joten sellainen uusi on ostoslistallani. Valkoiset teemamukit, joita tiskissä olosta johtuen on hyllyllä kuvassa vain yksi, ovat käytännössä tarpeettomat. Olen viimeaikoina miettinytkin niistä luopumista. Juomalaseina on kahvalliset ”kolpakot”, niin ikään neljä kappaletta, joihin kuuluu myös kannet pillireiällä. Vaikka minulla on ollut neljä ihan tavallista juomalasia, jäi ne useimmiten näiden rinnalla käyttämättä ja sittemmin olen niistä luopunut.

Astiakaapin alimmat hyllyt
Astiakaapin alimmat hyllyt

Kahdella alimmalla hyllyllä on ruuan säilytykseen, -tarjoiluun ja valmistamiseen liittyviä astioita. Toiseksi alimmalla hyllyllä perimmäisenä on kolme eri kokoista metallista kulhoa, joita käytän tarjoiluun ja myös taikinoiden tekemiseen. Nipussa on myös yksi isompi lasikulho, johon teen mm. isompia salaattimääriä. Edessä on neljä lasista, kahta eri kokoa olevaa säilytys-/tarjoiluastiaa puukansilla. Myös näitä puukansia voi käyttää tarjoilussa alustana. Alimmalla hyllyllä on kaksi erikokoista uunivuokaa, pienempi metallia, isompi lasia. Takana on pyöreä lasinen piirakkavuoka, irtopohjavuoka sekä kannellinen pata uuniruokia varten.

Kiva kun kävit keittiössäni. Minä jään pohtimaan kyseenalaistamieni astioiden tarpeellisuutta. Sarjan seuraava postaus ilmestyy 19.8.2019 ja silloin on esittelyssä yksiön huone, se päätila, joka minulla käsittää ruokailutilan, makuu- ja olohuoneen. Nähdään taas!

Lue myös: 

<3. Jennyfer

2 kommenttia

  1. Henni kirjoitti:

    Kiva postaussarja! Kaunis koti ja ihanaa kun kaikilla tavaroilla on paikkansa.

  2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

    Kiitos 🙂 Järjestys helpottaa ja selkeyttää elämää kummasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *