Hae
Jennyfer

Ensimmäinen äitiyslomapäivä, neuvolalääkäri ja 5 viikkoa laskettuun aikaan

Siinäpä yhdelle päivälle virstanpylväitä kerrakseen. Äitiysloman ensimmäinen päivä alkoi äitiysneuvolan ohjelmaan kuuluvalla lääkärikäynnillä, jossa pääosassa oli ”Oskarin” asennon ultraäänitutkimus synnytystapaa ajatellen, jonka lisäksi juttelimme voinnistani ja oireistani. Neuvolan jälkeen oli vuorossa jo perinteeksi muodostunut tee ja korvapuusti yhdessä suosikkikahvilastani. Laskettuun aikaan olisi enää viisi viikkoa aikaa, joka tuntuu todella vähältä. Minkälaisin ajatuksin ja suunnitelmin aion  viettää äitiysloman muut päivät, se selviää alta. 

Äitiyslomalle neuvolalääkärin kautta

Tänään on ensimmäinen äitiyslomani päivä ja se alkoi aamulla äitiysneuvolan ohjelmaan kuuluvalla toisella ja viimeisellä lääkärikäynnillä. Edellisellä neuvolakäynnillä n. kuukausi sitten kerrottiin, että tämä lääkärikäynti sisältää ultraäänitutkimuksen, jossa tarkastetaan vauvan asento synnytystä varten. Olen tiennyt ”Oskarin” olevan pää alaspäin jo reilun kuukauden, mutta olihan se hyvä, että asia sai ultralla virallisen vahvistuksen ja leiman myös neuvolakorttiin. Peppu ja jalat seilaavat ahkerasti keskivartaloni molemmin puolin, mutta enimmäkseen hän viihtyy oikealla puolella, jolloin myös minun olotilani on helpompi. Liekö johtuu siitä, että itse taas makaan luontevammin ja enemmän vasemmalla kyljellä. Odotin, että lääkäri olisi antanut myös jonkinlaisen kokoarvion, mutta hän sanoi, etteivät sitä tee, ellei ole syytä epäillä, että vauva on poikkeuksellisen pieni tai suuri, eikä heillä ole aiheeseen liittyvää koulutustakaan. Epäilyttävissä tapauksissa he ohjaisivat käynnin äitiyspolille. Koska kohdunpohjani mitta on täysin normaali ja kulkee edelleen keskikäyrällä, eikä ole mitään muutakaan epäilystä siitä, etteikö ”Oskari” olisi täysin normaalikokoinen vauva, joten osaltamme matka jatkuu niin, että tässä vain kirjaimellisesti odotellaan synnytyksen käynnistymistä. Pari seuraavaa neuvola-aikaa minulla on jo annettuna. Ensimmäinen niistä on parin viikon päästä, toinen viikko ennen laskettua aikaa. Lisäksi lääkäri kyseli vointiani, johon vastauksena luettelin läjän tämän hetkisiä oireitani, joihin vastaus oli tyypillinen: ei ole mitään tehtävissä, synnytyksen jälkeen sitten helpottaa. Näin ollen tästä lääkärikäynnistä ei jäänyt käteen mitään uutta tai sellaista, mitä en jo olisi tiennyt. Kaikki arvot kulkevat edelleen täysin normaaleissa.

Neuvolan jälkeinen perinteeksi muodostunut korvapuusi ja tee yhdessä lempikahviloistani
Neuvolan jälkeinen perinteeksi muodostunut korvapuusi ja tee yhdessä lempikahviloistani

5 viikkoa laskettuun aikaan

Viimeiset viikot ovat kuluneet ihan siivillä, nopeammin, kuin aika koko raskausaikana muuten. En oikein edes tiedä, mihin aika on mennyt, sillä olen ollut viimeiset kolme viikkoa sairaslomalla puutuneesta ja tunnottomasta vatsasta johtuen, jota istuminen pahentaa. Olen toki viimeistellyt kodin sisustusta, mutta pääosin nukkunut päikkäreitä ja huonoja yöunia, katsonut sarjoja ja lukenut, sillä väsymyksestä johtuen jopa kaikista rakkain harrastukseni, kirjoittaminen, on tuntunut paikoittain ihan ylivoimaiselta. Väsymystä aiheuttaa ainakin ihan levällään oleva unirytmi. Tottakai itse raskaus väsyttää myös ja lisäksi ei niin kehuttavat hemoglobiinit ja rautavarastot. Sängynpohjalle vetää myös puutuva ja tunnoton vatsa, joka ei poista erittäin veemäisiä oireita, mutta on kuitenkin se kaikista helpoin asennoltaan ja olotilaltaan. Lääkäri tiesi tänään kertoa, että nämä puutumisen ja tunnottomuuden aiheuttavat ihon alaiset hermopinteet katoavat muutama kuukausi synnytyksen jälkeen, joten olen varautunut, että oireiden kanssa menee helposti koko loppuvuosi. Sen lisäksi närästys on päivittäistä, turvotus toi tullessaan nivelkivut erityisesti käsiin ja sitten on vielä ihan jäätävät häpyluualueen liitoskivut, jotka vaikeuttavat ihan kaikenlaista liikkumista ja liikkuvuutta. Laskettuun aikaan jäljellä olevat viisi viikkoa tuntuu todella lyhyeltä ajalta. Sitä ennen on työnalla vielä synnytystoiveiden kirjaaminen ja synnytyskassin pakkaaminen. Nämä jäänevät ensiviikkoon, sillä tälle äitiysloma ensimmäiselle viikolle olen sopinut tapaamisia ystävien kanssa, vielä kun jaksan edes vähän olla sosiaalinen ja kykenen jonkun verran kivuitta liikkumaan.

Äippälomatekemistä: laatikollinen lukemattomia kirjoja
Äippälomatekemistä: laatikollinen lukemattomia kirjoja

Äitiyslomalla

Minulta kysyttiin jo hyvä tovi sitten, että miten aioin saada aikani äitiyslomalla kulumaan. En ollut sitä silloin ajatellut oikeastaan ollenkaan, enkä ole oikeastaan ajatellut sitä vieläkään. Nämä olot ja tilat on jo sen kaltaisia, että parempi kun ei suunnittele yhtään mitään, elää päivän kerrallaan, katsoo mitä eteen tulee ja mikä milloinkin kiinnostaa ja mitä jaksaa. Ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni elän todella hetkessä ja se tuntuu äärimmäisen hienolta. Minulla on tämä blogi, johon toivon jaksavani kirjoittaa ajatuksia ja tunnelmia enemmänkin. Lisäksi minulla on kirjastosta iso kasa kirjoja lainassa, sekä muutamia sarjoja niin Areenan, Katsomon kuin Ruudunkin suosikeissa odottamassa katsojaa. Voinnin mukaan käyn kävelemässä ja näen ystäviä. Lepään, syön ja nukun. Mitä sitä muuta tarvitsee. Tämänkaltainen downshiftaaminen ennen synnytystä ja vauvavuoden alkamista tuntuu ihan luxukselta.

Lue myös: 

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *