Hae
Jennyfer

31,5 neliötä: Parveke

31,5 neliötä on seitsemän postauksen sarja kodistani, jonka neljäs osa tämä Parveke on. Sarjassa esittelen kotini sisustuksineen huone huoneelta. Asunto sijaitsee 12/2017 valmistuneessa 12 huoneiston kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa. Olen asunut asunnossa sen valmistumisesta lähtien. Syksyn 2019 tullen jaan nämä neliöt lapseni kanssa.

Tervetuloa kotiini! Tänään menemme parvekkeelle, joka suhteessa asunnon muihin neliöihin on aivan hillittömän kokoinen. Se on kooltaan 2×6 metriä, eli 12 neliötä, jonka etuosa on täysin lasitettu katosta lattiaan saakka. Lasituksen alaosassa on avonainen metallikaide. Tämä ratkaisu tekee itse parvekkeesta, mutta myös koko asunnosta erittäin valoisan. Vaikka asun ylimmässä kerroksessa ja vastapäinen talo on hieman alempana, ei tästä etuseinämän täyslasituksesta johtuen parvekkeella ole mitenkään muiden katseilta suojassa, mutta sieltä on upeat ja avoimet näkymät taivaalle, johon on ihana tuijotella teekupin äärellä iltojen pimetessä tähtiä. Lisäksi pimeän tullen ihanaa tunnelmaa luo kaksi lyhtyä, joiden sisustan olen täyttänyt ulkovalosaroilla.

Käynti asunnosta parvekkeelle
Käynti asunnosta parvekkeelle
Parveke on koko asunnon levyinen, käytännöss jopa aavistuksen leveämpi
Parveke on koko asunnon levyinen, käytännössä jopa aavistuksen leveämpi

Parvekkeen hyödyt ja haitat lisäneliömielessä

Moni sanoo, että tuollainen parveke tuo kivasti lisäneliöitä muuten pieneen asuntoon. Itse en koe asuntoa miltään osin pieneksi, vaan juuri sopivan kokoiseksi. Siellä on kaikki mitä tarvitsen. Ehkä jotain vielä liikaakin. Tärkein on kuitenkin vielä matkalla, ”Oskari”. Kun tavaraa on vähän ja neliöt pienemmät, voi keskittyä tavaroiden, järjestelemisen ja siivoamisen sijaan tärkeimpiin, ihmisiin, ja pienemmässä tilassa olla aidosti enemmän lähellä ja läsnä. En silti pistä pahakseni parveketta, mutta on siinä oikeesti myös miinuksensa. Sen suunta on suoraan etelään. Tämä tarkoittaa sitä, kun aurinko nousee idästä ja laskee länteen, se kuumuus kohdistuu koko tämän nousun ja laskun välisen ajan kohti parvekettani. Edessä ei ole minkäänlaisia varjostavia tekijöitä. Ja voin kertoa, että se on kesäisin kuuma! Niin kuuma, että siellä ei voi käytännössä päivisin olla ollenkaan. Jos asunnon haluaa pitää suhteellisen viileänä, ei parvekkeen ovea ole mitään asiaa avata ennen yötä. Suurin ilo ja riemu parvekkeella on istuskella aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Kovimmat talvipakkaset ja kuumimman kesän se on käytännössä käyttökelvoton. Näin ollen hyöty sen tuomista lisäneliöistä on käytännössä täysin olematon. Se on yksi oleskelutila lisää siinä, missä sitä oleskelutilaa on sisälläkin. Itse en juurikaan kaipaa sen oleskelutilan osalta vaihtelua. Minulla on kaksi nojatuoliani, joissa viihdyn äärimmäisen hyvin.

Näkymä parvekkeen toisesta päästä toiseen päähän
Näkymä parvekkeen toisesta päästä toiseen päähän

Kesällä liian kuuma, mutta syksyn tullen on kiva kietoutua viltteihin ja juoda kuppi kuumaa teetä tähtitaivasta katsellen
Kesällä liian kuuma, mutta syksyn tullen on kiva kietoutua viltteihin ja juoda kuppi kuumaa teetä tähtitaivasta katsellen

Mihin käytän parveketta

Tuossapa varsin hyvä kysymys. Tätä kirjoittaessa mietinkin, onko parveke minulle mitenkään edes välttämätön. Ei ole. Vietän siellä aikaa todella vähän. Kesäaamuisin, kun siellä ei ole vielä kuuma, saatan nauttia siellä aamiaisen ja vastaavasti illalla, kun viilenee, saatan juoda kupin teetä, istua ja ihmetellä. Noin puolet 6 metriä pitkästä parvekkeestani on käyttämättä, tyhjillään, sillä en ole keksinyt, miten tilan hyödyntäisin, koska en kaipaa sinne oikeastaan mitään enempää. Joskus viileämpinä ja varjoisempina päivinä saatan istua siellä hetken lukemassa tai kirjoittamassa. Joskus harvoin saatan viedä sinne jokusen pyykin kuivumaan tai tuulettumaa. Jos tuo parveke otettaisi minulta pois, tuskin kokisin menettäväni mitään. Jännä nähdä, muuttuuko sen käyttömäärä ja tarve ”Oskarin” myötä mitenkään. Sinne mahtuu vaunut erittäin hyvin esimerkiksi viileämpien ilmojen tullen päiväunien nukkumista varten, ja ensi kesänä se mahdollistaa hänelle lisäleikkitilan vaikka uima-allas leikkeineen. Vaikka pidänkin parvekettani upeana ja kivana, on sen käyttöaste minulla joistain syystä todella vähäinen.

Polyrottinkikalusteet ovat lasitetulla parvekkeella varsin huoltovapaat kalusteet
Polyrottinkikalusteet ovat lasitetulla parvekkeella varsin huoltovapaat kalusteet

Näkymä parvekkeen toisesta päästä toiseen päähän
Näkymä parvekkeen toisesta päästä toiseen päähän


Lue myös:

<3. Jennyfer

2 kommenttia

  1. Nimetön kirjoitti:

    Itse en ollut oikein ymmärtänyt parvekkeen merkitystä ennen lasta. Nykyään kuivaan siellä pyykkiä, pidämme siellä pieniä retkiä, pidämme kahluuallasta helteellä, joskus majaleikkiä, kasvatamme yhdessä tomaatteja, mansikoita ym. Lisäksi se on minulle iltaolohuone kesäisin. Katson siellä leffoja ja syö iltapalaa, kun lapsi nukkuu sisällä.

  2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

    Juuri noita retkiä, allasjuttuja ja majoja olen minäkin ajatellut 🙂 Syksyn tullen tykkään myös itse juoda siellä myöhään kupin teetä ja katsella tähtiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *