Hae
Jennyfer

Puutunut ja tunnoton vatsa, osa 2

Kohtasin pari viikkoa sitten kummallisen raskausajan oireen, jossa vatsani alkoi puutumaan tunnottomaksi. Kolmas lääkärikäynti viikon sairasloman jälkeen antoi täysin loogisen selityksen, mikä vatsaani oikein vaivaa. Lääkäri herätti minussa ensin aikamoiset ennakkoluulot, mutta mursi ne yhtä nopeasti, kun oli luonutkin. Sairasloma puutuneella vatsalla jatkuu nyt äitiysloman alkuun asti. Onko tähän vaivaan lääkettä ja mitä hyötyä tästä epämiellyttävästä vaivasta minulle voi olla?

Olen ollut nyt toista viikkoa putkeen sairaslomalla pari viikkoa sitten alkaneen hieman erikoisen raskausajan oireen kanssa, jossa erityisesti ylävatsani on täysin tunnoton ja istuessa tunne leviää vatsaa pitkin alaspäin. Soittelin silloin Naistenklinikan päivystykseen ja seuraavana päivänä kävin myös neuvolassa lääkärillä. Molemmat tahot diagnosoivat oireeni hermopinteeksi, joka lääkärin mukaan voisi mahdollisesti olla selässä tai rintarangassa ahtaaksi käyvän tilan vuoksi johtuen kohdun kasvusta. 
Raskausviikko 34
Raskausviikko 34

Lisää sairaslomaa

Oireet jatkuvat edelleen ja tarvitsin lisää sairaslomaa, koska toimistossa istuminen ei tällaisen tunnottoman ja puutuvan vatsan kanssa tullut enää kuuloonkaan. Viikon sairasloma, jolloin istuin mahdollisimman vähän, ei auttanut asiaan yhtään. Tämän massan ja liitoskipujen kanssa en jaksa pitkiä aikoja enää seistäkään, joten kylkiasennosta vartalotyynyn kanssa on tullut suosikkini, mutta sillä setillä en voi tehdä töitä. Niinpä työterveyslääkäri määräsi minulle nämä loputkin kaksiviikkoa sairaslomaa ennen varsinaisen äitiysloman alkua. 
Puuhhh! Helle, osittain tunnoton vatsa, liitoskivut ja turvotus ei tee oloa järin nautinnolliseksi
Puuhhh! Helle, osittain tunnoton vatsa, liitoskivut ja turvotus ei tee oloa järin nautinnolliseksi

Ennakkoluulot lääkäristä murtui yhtä nopeasti, kun tulikin

Mutta kohdalleni vasta lääkäri sattuikin. Olin käytännössä menossa hakemaan vain jatkoa jo saadulle sairaslomalle ja diagnoosille. Varasin ajan summamutikassa ”vain jollekin”, koska loma-ajasta johtuen en saanut aikaa omalle työterveyslääkärillemme. Sinänsä ihan sama, koska se mitä tarvitsin, oli vain sairasloman jatko. Diagnoosi minulla ja 33 raskausviikkoisella tunnottomalla vatsalla jo olikin. Kun lääkäri kutsui minut nurkan takaa nimellä sisälle, kävelin reippaasti huonetta kohti, mutta kun kulman takaa näin hänet, olin ihan että hetkinen… eeeen mä ollutkaan sen niminen, mihin mä pakenen, hänellekö minun pitää alkaa selittämään jotain raskauteen ja puutuneeseen / tunnottomaan vatsaani liittyvää… Lääkäri oli ehkä ikäiseni mies, ohut pitkä tukka osittain ponnarilla, joka oli värjätty shokkivärillä violetiksi. 
No, enhän minä siitä mihinkään voinut kääntyä ja paeta, vaan reippaasti jatkoin matkaa huoneeseen ja aloin kertomaan taustoja asialleni Naistenklinikan päivystykseen soitosta neuvolan lääkärikäyntiin, heidän diagnooseista viikon sairaslomaan ja nyt sen jatkon tarpeeseen. Lääkäri mursi ennakkoluuloni häntä kohtaan kerta heitolla, kun hän alkoi erittäin asiantuntevasti selittämään, mikä vatsaani oikeesti vaivaa. Siihen astiset diagnoosit toisaalta olivat olleet vain arvailuja. Lisäksi olin erittäin hämmentynyt hänen asiantuntijuudestaan ylipäätään raskautta kohtaan. Kyseessä oli kuitenkin työterveyden yleislääkäri. 

7 viikkoa laskettuun aikaan
7 viikkoa laskettuun aikaan

Diagnoosi 

Minun vatsanahkani on paikoittain erittäin kireä ihan luonnostaan. Kun tämä erittäin kireä vatsanahkani tässä nyt kuitenkin reippaasti yrittää venyä ”Oskarin” viimeisellä massakaudella, ihon alla olevat hermot eivät ehdi siihen venymiseen mukaan, vaan jäävät kiristyksiin / pinteeseen, joka aiheuttaa vatsani iholle puutumisen sekä tunnottomuuden tunteen. Tiedätte varmaan tunteen, kun käsi tai jalka puutuu tunnottomaksi. Sellainen on minun vatsani. Puutunutta kättä tai jalkaa tekee mieli liikutella, mutta se ei onnistu vatsalle ja näin ollen tunne on äärimmäisen ilkeä ja epämiellyttävä. Puutuneisuutta saa helpotettua niin, kun vatsaan ei kohdistu kovinkaan paljon painetta, jota mm. istuminen aiheuttaa, mutta sen yläosa on ollut nyt kaksiviikkoa yhtenään tunnoton ja puutunut. 
Ihan parasta on "Oskarin" möyrimiset vatsassa
Ihan parasta on ”Oskarin” möyrimiset vatsassa

Mitä lääkkeeksi

Ainoa lääke vatsan hermopinteisiin on synnytys. Mikäli ”Oskari” syntyy lähimainkaan laskettuna aikana, olisin siihen mennessä kärsinyt tästä vaivasta 8 viikkoa. Tunto palautuu synnytyksen jälkeen, mutta hitaasti. Yksi mahdollisuus helpottaa olotilaani voisi olla lapsiveden vähennys, jolloin vatsa ei olisi niin kireällä, mutta se vaarantaisi koko muun raskauden, enkä todellakaan näillä viikoilla enää edes harkitse sellaiseen lähtemistä, sillä onhan minulla kylkiasentoni. Lapsivettä tuskin edes on mitenkään liikaa, sillä kohdunpohjan mitta kulkee aivan normaalissa, aavistuksen keskikäyrän yllä. Lääkärini tiesi kertoa, että kyseessä ei ole edes mikään poikkeuksellinen vaiva, mutta itse en ole koskaan kuullut kenenkään kärsivän vastaavasta. Hän myös kertoi, että ainut positiivinen asia joka tästä saattaa seurata on se, että tämmöinen kireä vatsanahka palautuu kiinteäksi nopeammin, kuin löysempi. Lääkäri venytti kahdella sormella kämmenselän ihoaan kireälle ja sanoi, että jos päivän pidät tätä näin kireellä, niin meneehän se tunnottomaksi. Juuri niin. Sellainen on minun vatsani, ollut nyt kaksi viikkoa. Mitäpä äiti ei poikansa eteen kärsisi. Ensin hän tyhjentää rautavarastoni ja sitten vetää vielä hermotkin kireälle. 
Pojastaan niin onnellinen odottaja
Pojastaan niin onnellinen odottaja
Lue myös: 
<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *