Hae
Jennyfer

Kummallisia raskausoireita: Puutunut ja tunnoton ylävatsa

Minua kohtasi kummallinen ja erikoinen raskausajan oire, jossa erityisesti ylävatsani on täysin puutunut ja tunnoton. Istuessa oireet laajenevat myös muualle vatsaan, eikä neljä terveysalan ihmistä, joiden kanssa kaikkiaan asioin, ollut kukaan törmännyt vastaavaan aiemmin. Soitto Naistenklinikan päivystykseen, lääkärin vastaanotto ja Google haut kertovat tälle erittäin koomisen ja ilkeän tuntuiselle vaivalle diagnoosin, josta todennäköisesti kärsin synnytykseen saakka. 

Kohtasin toissa iltana hieman erikoisen raskausoireen, jossa ylävatsani alkoi puutumaan täysin tunnottomaksi. Ensin luulin, että leggareiden vyötärö painoi vatsaa niin, (vaikka ei se oikeesti edes painanut), että veri ei kiertänyt kunnolla ja laskin sen vyötärön vatsani alle, mutta ei siitä ollut mitään apua. Sohvalla kyljelläni miehen kainalossa pötkötellessä ja Juice leffaa katellessa kummastelin tätä puuduttavaa tuntemusta. Pian kuitenkin menimme nukkumaan, enkä reagoinut vatsan puutumistunteeseen yön aikana mitenkään, enkä muista kiinnittäneeni siihen eilen heti aamustakaan mitään huomiota.

Mietteliäs vaivastaan
Mietteliäs vaivastaan

Oireet laajenee

Töihin ja toimistotuoliin päästyäni alkoi ylävatsa taas puutumaan nopeasti heti aamupäivän aikana. Mitä enemmän istuin, sitä alemmaksi vatsaa puutuminen ja tunnottomuus tuntui valuvan. Kun käänsin tuolin selkänojan takaviistoon niin, että vatsaan ei kohdistunut minkäänlaista painetta, puutuminen hieman helpotti, mutta ei kadonnut kokonaan. Se jäi vellomaan erityisesti ylävatsaan.

Soitto Naistenklinikan päivystykseen

Iltapäivällä kotiin päästyäni vatsani oli niin ilkeän tuntuinen tunnottomuuttaan ja puutuneisuuttaan, että en voinut istua enää ollenkaan. Näin ollen vietinkin eilisen illan lähes kokonaan kyljelläni sängyssä lukien kirjaa. Kun sekään ei vienyt ylävatsan puutuneisuutta ja tunnottomuutta täysin pois, soitin miehelleni ja tulimme siihen tulokseen, että olisi hyvä soittaa Naistenklinikan päivystykseen ja kysyä, onkohan mahdollisesti jostain vakavammastakin oireesta kyse. ”Oskari” kuitenkin liikkui normaalisti, ja se oli minulle siinä hetkessä pääasia.

Lääkärin vastaanotolla
Lääkärin vastaanotolla

Oireiden kartoitusta

Naistenklinikalta kyselivät vointiani ja oireita muuten, joissa ei ollut mitään huomautettavaa, jos nyt mukaan ei lasketa koko raskauden kestänyttä väsymystä alhaisesta hemoglobiinista ja sittemmin lähes tyhjentyneistä rautavarastoista johtuen. Ainut vaiva oli puutuneen oloinen ja täysin tunnoton ylävatsa, jonka oireet laajeni vatsaa alaspäin, kun istuin. Kätilö piti oirettani erikoisena, mutta ei vakavana, eikä ollut aiemmin törmännyt vastaavaan. Hän suositteli hakeutumaan heti tänään kuitenkin omalle terveysasemalle äitiysneuvolaan/lääkäriin.

Lääkärin vastaanotolle

Ajan saaminen ei ollut mitenkään yksiselitteinen prosessi terveyspalveluiden takaisinsoittopalveluineen kaikkineen, ja olinkin asennoitunut menemään vaivan kanssa viikonlopun yli ja pääseväni lääkäriin ensiviikon aikana. Tiesin, että jos oloni muuttuisi, oireet pahenisi tai Oskarin liikkeet lakkaisi, pääsisin aina akuutissa tilanteessa Naistenklinikalle. Yllätyksekseni sain kuin sainkin ajan vielä tälle päivälle ja siinä sitten kaikkiaan neljännen kerran selitän lääkärin tuolilla, että ylävatsani on puutunut, eikä siinä ole enää tuntoa, että tätä nyt pidetään vähän outona ja erikoisena, mutta olisi kyllä jo kaikkien asioimieni alan ihmisten mielestä hyvä selvittää, mistä moinen voi johtua. Ei siinä lääkärikään osannut siltä istumalta mitään sanoa, mutta alkoi tutkia vatsaani. Hän mm. nipisteli vatsan yläosaa, enkä tuntenut mitään, ennen kuin oikeesti näin hänen nipistävän sitä todella kovaa, jolloin tunsin vain pientä kipua. Puutunut mikä puutunut ja tunnoton mikä tunnoton.

Makuuasennossa on melko hyvä
Makuuasennossa on melko hyvä

Diagnoosi

Tiedätte varmaan tuntee, kun käsi tai jalka puutuu niin, että sitä ei tunne lainkaan. Sellainen on minun ylävatsani. Heti rintojen alapuolelta noin 10 cm matka alaspäin. Ja kun istun, puutuminen laajenee lähes napaan asti. Maatessa ja seistessä puutuneisuus on ja pysyy vain ylempänä. Sain diagnoosin, että joku hermo on jäänyt pinteeseen, joka tämän hullunkurisen vaivan aiheuttaa. Sitä epäilivät eilen myös Naistenklinikalta. Samaa kertoo Google, kun löydän hakusanoillani keskustelupalstoille ja yhteen bloggaukseen.

Saikulle

Minulla olisi vielä 3 viikkoa töitä ennen äitiysloman alkua. Nyt siitä menee ainakin yksi viikko saikulla, sillä en kykene istumaan tämän puutuneen ja tunnottoman vatsan kanssa, seisomisesta liitoskipuineen raskausviikosta 32 eteenpäin puhumattakaan. Pitkälle pääsin ennen töistä pois joutumista, enkä kuuna päivänä olisi voinut kuvitellakaan, että vaiva, joka siihen ajaa, on tällainen.

Seisten on paras, nutta tätä ei oikein muuten rv 32 kroppa enää pitkiä aikoja kestä
Seisten on paras, nutta tätä ei oikein muuten rv 32 kroppa enää pitkiä aikoja kestä

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *