Hae
Jennyfer

Ekoteko: Pienen asunnon kierrätyspiste

31,5 neliön kodissa 7 eri jäteastian sijoittaminen vaati pienimuotoisia taikatemppuja, mutta lopputulos on osoittautunut erittäin tomivaksi ratkaisuksi. Taloyhtiö, jossa asun, on pieni, vain 12 asunnon yhteisö, joka tarjoaa esimerkilliset ja innostavat puitteet jätteiden lajitteluun. Näin ollen pystyn myös helposti seuraamaan, mistä minun jätteeni koostuvat ja miettimään entistä tarkemmin kulutustottumuksiani ympäristön kannalta. 

Olen asunut 31,5 neliön yksiössä reilut puolitoista vuotta ja koko sen ajan olen tuskaillut asuntoni olemattomien kierrätysmahdollisuuksien kanssa, vaikka tilanpuutteesta en muuten ole kärsinytkään, sillä vain 12 asunnon taloyhtiö tarjoaa mitä erinomaisimmat puitteet kierrättää:

 • metalli
 • lasi
 • sekajäte
 • biojäte
 • muovi
 • kartonki
 • paperi
Pienen taloyhtiön jätehuoneen suurenmoiset astiat vol 1
Pienen taloyhtiön jätehuoneen suurenmoiset astiat vol 1

Pienen taloyhtiön jätehuoneen suurenmoiset astiat vol 2
Pienen taloyhtiön jätehuoneen suurenmoiset astiat vol 2

Mistä minun jätteeni koostuvat

Nuo seitsemän astiaa kun mahdutat minimalistisiin neliöihin, vaatii se jo jonkin sortin taikatemppuja. Minulla syntyy jätettä kaikista ryhmistä suunnilleen suuruusmäärässään seuraavassa järjestyksessä:

 1. muovi
 2. kartonki
 3. biojäte
 4. sekajäte
 5. metalli
 6. lasi
 7. paperi
Muovijätteestä suurin osa koostuu maitorahkapurkeista sekä pakastesmoothiemarjojen pusseista. Kartonkia tulee mm. kaurahiutale- ja granolapaketeista. Biojäte koostuu suurimmaksi osaksi haudutetusta irtoteestä ja hedelmien sekä vihannesten kuorista. Ruokahukkaa minulla ei juurikaan synny. Sekajäteastiaan päätyvät pääsääntöisesti pikkuhousunsuojat ja vanupuikot. Pikkuhousunsuojien osalta kokeilin kestoversioita, mutta ne eivät lainkaan olleet minun juttuni. Tulen kertomaan tästä tarkemmin erikseen. Metalliastian sisältö koostuu pitkälti maitorahkapurkkien kansista. Lasia minulla ei tällä hetkellä juurikaan kerry, mutta tulevaisuudessa kyllä, pilttipurkkien myötä.

”Yksittäisten lippulappujen paperijätteeseen kiikuttamin on turhauttavaa.”


Paperista on vaikea luopua kokonaan

Paperille minulla ei ole erillistä astiaa, koska kotini kierrätystpisteitä rakentaessa päättelin, että sitä ei periaatteessa pitäisi edes tulla, sillä: 

 • kotiovessa on postiluukun yllä lappu, joka kieltää mainokset ja muun ilmaisjakelun
 • minulle ei tule minkäänlaisia lehtiä, enkä juuri niitä ostakaan
 • laskut menevät suoraan verkkopankkiin tai Netpostiin
 • reseptit ovat Kanta -palvelussa
 • julkishallinnon viestit ja paperit, kuten verokortti ja äänestyslomakkeet löytyvät suomi.fi:n ja Veron sähköisestä palvelusta
 • erilaiset muistiinpanoja vaativat asiat teen sähköisesti, kuten puhelimen muistiota hyödyntäen
 • olen määrittänyt kaikkiin mahdollisiin muihinkin paikkoihin sähköisen asioinnin ja kieltänyt paperipostin lähettämisen
Kaikesta tästä huolimatta, joka viikko postiluukusta kolahtaa jonkinsortin kirjekuori, paperi, kuvasto, lehtinen…, joten todennäköisesti tulen hommaamaan myös paperille oman astian, koska nyt yksittäisten lippulappujen paperijätteeseen kiikuttamin on turhauttavaa ja niiden säilöminen roskakaapin pohjalla on sekaista.

Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluja, kiitos.
Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluja, kiitos.

Jäteastioiden sijoittaminen

Asuntoni yhteydessä minulla on valtava lasitettu parveke. Osa parvekkeesta on tällä hetkellä käytännössä käyttämättä, joten alkuun ajattelin sijoittaa jäteastiani nätisti riviin sinne. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että yksittäisten roskien kiikuttaminen parvekkeelle on liian työlästä ja talvella kovilla pakkasilla ei edes miellyttävää, saati lämpöhukan kannalta siellä ramppaaminen järkevääkään. Keittiön roskakaappiin roska-astioita menisi maksimissaan kolme, joten osa jäisi kuitenkin vaille paikkaa. Koska ”Oskarin” ulkovaatteiden ja asusteiden myötä jouduin järjestämään eteisen kahden oven tankokaapin uudestaan, päätin hyödyntää osan kaapista kierrätyspisteelle. En ole ikinä lajitellut takkeja ja kenkiä vuodenaikojen mukaan kellariin ja sisätiloihin, vaan kaikki ovat aina mahtuneet sisälle, mutta nyt tein toisin. Siirsin näin kesäaikana kaikki talvitakit ja -kengät varastoon, jolloin sain tilaa ”Oskarin” syysvaatteille sekä molempien asusteille. Koska omistan niin vähän kesäkenkiä, sain kaapin kenkätasolle tilaa niin paljon, että sijoitin sinne myös neljä jäteastiaa: metalli, lasi, muovi ja pahvi. Sekajäteastia ja paperit ovat keittiön varsinaisessa roskakaapissa. Asunnossani käytännössä eteinen ja keittiö ovat samaa tilaa, joten tämä vaatekaappi jäteastioineen on erittäin helposti saavutettavissa heti selän takana keittiössä puuhatessa. Kun jäteastioissa on kannet, ei tarvitse miettiä mahdollisia vaatteisiin tarttuvia hajuhaittojakaan.

Jäteastiat eteisen tankokaapin kenkähyllyllä
Jäteastiat eteisen tankokaapin kenkähyllyllä

Jäteastiat, Oskarin puvut, minun kevyemmät takit, kengät ja asusteet sulassa sovussa kaapissa
Jäteastiat, Oskarin puvut, minun kevyemmät takit, kengät ja asusteet sulassa sovussa kaapissa

Sekajäteastia on varsinaisessa roskakaapissa, johon hommaan vielä seuraksi astian paperille
Sekajäteastia on varsinaisessa roskakaapissa, johon hommaan vielä seuraksi astian paperille

Biojätteen pakastaminen

Bioastia sen sijaan löysi Zero Waste -kirjan innoittamana paikan pakkasesta ja on osoittautunut ihan täydeliseksi ratkaisuksi. Astia täytyy käytössäni niin hitaasti, että ilman pakastusratkaisua haju- ja mahdolliset pikkukärpäshaitat olisivat ilmeiset.

Biojäteastia pakastimessa
Biojäteastia pakastimessa

Seuranta

Nyt kun kaikki mahdollinen jäte menee tarkasti omiin astioihin, pystyy helpommin seuraamaan, mitä jätettä syntyy minkäkin verran. Koska rakastan itseni haastamista erilaisissa asioissa ja tarkoitukseni on vähentää entisestään niin kulutuksen kuin jätteenkin määrää, antaa tämä järjestelmällinen kierrätys erinomaiset mahdollisuudet avata silmät myös sille, mistä voisi vielä tinkiä, vähentää ja mitä vaihtaa kestotuotteeksi. Havaintoja on jo ainakin pikkuhousunsuojien ja teen osalta.

Lue myös: 

<3. Jennyfer

2 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Olipa mielenkiintoinen postaus ja muutenkin ajankohtainen aihe. Erityisesti tuo pakastimeen sijoitettu bioastia on järkevä ratkaisu kun tuota biojätettä tulee suhteellisen vähän eikä sitä viitsi joka päivä viedä ulos yhtä banaaninkuorta. Blogiasi on muutenkin mukava seurata, täällä odotellaan myös tyttövauvaa LA 15.9 ja esikoinen kyseessä joten samaistun moneen asiaan. Mukavaa kesää ja odotusta sinne 🙂

 2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Kiitos kommmentistasi 🙂 Tuo bioasia pakkasessa ansaitsisi ihan jonkinlaisen palkinnon, kuka sen sitten keksinytkin 😀 Itse tosiaan varastin idea Zetro Waste kirjasta, joka oli muutenkin tosi inspiroiva. Meillä on la:t siis ihan lähekkäin 🙂 täällä 5 päivää aiemmin. Onnea sinulle odotukseen ja nautinnollista raskauskesää! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *