Hae
Jennyfer

Ekoteko: Kangaspyyhkeet, -rätit ja -servietit keittiössä

Kaikenlainen pehmeä paperi, kuten talouspaperi, servietit ja nenäliinat ovat sellaisia, jotka voidaan helposti korvata kangasta olevilla, vuosia kestävillä ja pestävillä vaihtoehdoilla. Minulle vessapaperia lukuun ottamtta pehmytpapereiden käyttö on verrattavissa siihen, kun heittäisi rahaa roskiin. Niistä luopumalla säästää niin luonnonvaroja kuin tilillä olevia rahavarojakin. 

Olen muuttanut pois vanhempieni luota 22 vuotta sitten, enkä muista, että olisi ikinä ostanut omaan kotiini talouspaperia. Talouspaperi on mielestäni yksi maailman turhakkeista, ja vaikka se ei liene hirveästi maksakaan ja sopinee kierrätettäväksi biojätteen mukana, se on silti aivan turha kulutuksen ja kotiin kannettavan jätteen kohde. Samaa kategoriaa edustavat paperiset servietit ja tiskirätit, jotka olen vuosia sitten vaihtanut kankaisiin.

Pellavaiset servietit ovat erittäin kauniit ja kestävät
Pellavaiset servietit ovat erittäin kauniit ja kestävät

Vähennä kotiin kannettava jätteen määrää

Olen aina tykännyt käyttää keittiössä talouspaperin sijasta kangaspyyhkeitä ja -tiskirättejä. Niitä ei tarvitse kantaa kotiin kuin kerran ja sen jälkeen käyttää useita vuosia, eikä niistä synny minkäänlaista jätettä, ennen kuin ovat niin loppuun käytetyt ja reikiintyneet, että on heitettävä pois. Tähän kuluu kuitenkin useita vuosia aikaa, jolloin ne säästävät satoja, ellei jopa tuhansia rullia talouspaperijätettä, valmistuksen osalta myös luonnonvaroja ja tilillä olevia rahavaroja. Parhaimmillaan, jos panostaa laatuun, voi nämä rätit säilyä jopa sukupolvelta toiselle. Rahallisesta näkökulmasta talouspaperin käyttö onkin mielestäni verrattavissa siihen, kun pyyhkisi tarvittavat asiat seteliin ja heittäisi sen roskikseen.

Valkoiset pellava servietit ovat kauniit, juhlavat ja tyylikkät. Niihin saa myös erilaista tunnelmaa erilaisin serviettisomistein.
Valkoiset pellava servietit ovat kauniit, juhlavat ja tyylikkät. Niihin saa myös erilaista tunnelmaa erilaisin serviettisomistein. 

Pehmeän paperin käyttö on perusteltua vain yhdessä asiassa

Kangaspyyhkeiden, -serviettien ja -tiskirättien pesukin tapahtuu helposti esim. muun pyyhepyykin seassa, jolloin ne eivät edes pesutarpeillaan kuormita energian, veden tai jätevesien osalta luontoa, saati lompakkoa. Vaikka eräs ihminen sanoikin minulle, että tulevan lapsen myötä en enää voi välttyä ostamasta talouspaperia, en ymmärrä, miten niin. Lapsen suun, kädet ja muut sotkut voi ihan yhtälailla pyyhkiä näillä kangasta olevilla pyyhkeillä, räteillä ja servieteillä sekä harsoilla, kuin aikuisenkin, ja laittaa sitten pesuun muun pyykin sekaan. Minä en tiedosta yhtäkään järjellistä syytä laittaa rahaa ja tuhlata luonnonvaroja muun pehmeän-, kun vessapaperin käyttöön. Moni intohimoinen eko- ja säästöihminen on tosin luopunut siitäkin ja siirtynyt vesipesuun ja pyyhkeeseen. Itse harkitsen kangasnenäliinoja, jollaisia muistan mummoni käyttäneen pienenä nenäni niistämiseen, mutta olen niin harvoin nuhassa, en edes vuosittain, joten nenäliinojakaan ostan tuskin koskaan ja kestoversioiden hankinta on sen myötä unohtunut. Tämä saattaa muuttua lapsen myötä. Tosin Googlen kuvahaulla löytyy mitä ihanimmilla kuoseilla olevia kangasnenäliinoja, jotka sopivat lapsille. Juuri sellaisia, joita muistan omassakin lapsuudessani olleen.

Nämä mikrokuitutiskirätit ovat palvelleet minua jo muutaman vuoden
Nämä mikrokuitutiskirätit ovat palvelleet minua jo muutaman vuoden

Keittiöpyyhkeitä on markkinoilla monenmoisia. Muumit on yksi suosikeistani.
Keittiöpyyhkeitä on markkinoilla monenmoisia. Muumit on yksi suosikeistani. 

Kuvissa esiintyvät tuotteet on ostettu itse.

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *