Hae
Jennyfer

Kirjajumala: Zero Waste – Jäähyväiset jätteille

Kirja, jossa yhdistyy ekologisuus ja minimalismi todella koukuttavalla tavalla. Kirja sai minut todella miettimään omia kulutus- ja jätetottumuksiani, vaikka koin olevani ajatusteni kanssa jo melko pitkällä. Opin uusia asioita ja ratkoin käytännön ongelmia. Sen lisäksi olin vuosia elänyt hyvinkin ekologista elämää ihan muista lähtökohdista lähtien edes tajuamatta sitä. Suosittelen tätä lukukokemusta kaikille, joille luonto, ekologisuus, minimalismi ja säästäminen ovat sydämen asioita tai kiinnostuksen kohteena. 

Ekologiset arvot ovat olleet jo vuosia osana elämäntapaani, mutta niihin vuosiin mahtuu myös hyvin paljon parannettavaa. Niin ikään niihin vuosiin mahtuu paljon sellaisia valintoja ja elämäntyyliä, jota en ole edes tajunnut katsoa ekologisesta näkökulmasta, vaan ne ovat lähteneet minusta itsestäni. Kun kuuntelin äänikirjana Otso Sillanaukeen Zero Waste – Jäähyväiset jätteille -kirjan, jonka nimesin aihepiirin kirjajumalaksi, huomasin eläväni monen asian kohdalla ekologisemmin kuin olin tajunnutkaan. Esimerkkinä mainittakoon:

  • 6 mm siilitukka = en käytä enkä tarvitse lainkaan minkäänlaisia hiustenhoito tai -laitto tuotteita, saati -laitteita. Hiukset pesen muun vartalon pesun yhteydessä palasaippualla. En ole päätynyt tähän hiusmalliin ekologisuuden vuoksi, vaan persoonani. 
  • Dödö = luovuin sen käytöstä n. 20 vuotta sitten, koska kainaloni olivat niistä jatkuvasti rikki ja hirveän kivuliaan ihottuman vallassa. Sen koommin hikeni ei ole myöskään haissut. En myöskään käytä mitään dödön korvikkeita, vaan sen suhteen elän täysin naturel. 
  • Tiskirätit, käsipyyhkeet, servietit = En ole juuri ikinä käyttänyt kotonani talouspaperia ja kaikki rätit ja pyyhkeet serviettejä myöten on jo vuosia ollut kankaisia eli pestävää mallia. Alun alkaen ihan vaan siksi, että tykkään niistä kertakäyttöisiä enemmän.


Zero Waste – Jäähyväiset jätteille

Otso Sillanaukee, 2018

Vapauta itsesi turhasta jätteestä
Tiesitkö, että keskivertosuomalainen tuottaa lähes 500 kg kaatopaikkajätettä vuodessa? Vain muutaman vuosikymmenen takainen niukkuus on vaihtunut tilanteeseen, jossa päivittäiset valintamme kuormittavat niin maapalloa kuin ihmisten kukkaroa ja terveyttä kestämättömällä tavalla. Suunta voidaan kuitenkin kääntää jälleen!

Zero Waste jäähyväiset jätteille johdattelee lukijan kohti kestävämpää kuluttamista elämänlaadusta tinkimättä. Se tarjoaa katsauksen jätteettömään elämäntyyliin käytännönläheisten vinkkien ja omakohtaisten kokemusten avulla. Oman jätemäärän pienentäminen kotona, keittiössä ja kaupassa voi olla helppoa ja innostavaa.

Kuulostaako utopistiselta, paljon vaaditulta? Kaikkea ei tietenkään tarvitse muuttaa kerralla, eikä täysi roskattomuus edes ole mahdollista kaikille. Tärkeintä on muistaa, että pienilläkin muutoksilla kulutustottumuksissa on iso vaikutus siihen, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.”

Mitä ideoita sain kirjasta

Kirja on todella innostava ja maanläheinen. Se haastoi minut ajattelemaan omia kulutustottumuksiani sekä kierrätystä entistä tehokkaammalla tavalla. Kun kuuntelin kirjaa, ymmärsin olevani jo aika pitkällä ajatukseni kanssa, mutta oli myös asioita, jotka käytännössä ontuivat. Yksi niistä oli 31,5 neliön asunto, johon toimivan ”kierrätyskeskuksen” rakentaminen oli haaste. Ratkoin tämän ongelman  kuitenkin kuunneltuani kirjan ja kerronkin tästä teille tarkemmin myöhemmin erikseen. Yksi parhaita kirjasta saatuja ideoita oli kuitenkin sijoittaa biojäteastia pakastimeen. Minulla syntyy biojätettä todella vähän ja on aivan älytöntä kiikutella yksittäisiä porkkanan tai banaaninkuoria kerrostalon biojäteastiaan. Niitä kun ei voi jättää pitkäksi aikaa sisälle astiaankaan hajuhaittojen vuoksi. Biojäteastia pakastimessa on osoittautunut aivan täydelliseksi ratkaisuksi ja se voi ”muhia” siellä vaikka kuinka pitkään ilman minkäänlaisia haju-, tai muitakaan haittoja. 
Biojäteastia pakastimessa - ei hajuhaittoja
Biojäteastia pakastimessa – ei hajuhaittoja

Voisinko tehdä vielä jotain enemmän

Kirja herätti minut todella miettimään, onko jotain, mistä voisin vielä luopua? Miten voisin vähentää jätteen määrää? Jätteellä tarkoitan kaikkea sellaista, joka ei ole käyttökelpoista, vaan heitetään pois, vaikka se olisikin kierrätettävää, kuten muoviset ja pahviset pakkausmateriaalit. Mietin, mistä kaikesta minulla syntyy jätettä? Onko jotain sellaista, jota voisin korvata kestotuotteilla? Rakentamani ”kierrätyskeskus” on auttanut minua huomaamaan helpommin sellaisen jätteen, joka ei ole millään tavalla kierrätettävää, joka päätyy sekajäteastiaan ja on minusta se kaikista pahin. Onneksi tämä määrä on minulla hyvinkin pieni, mutta tästä astiasta olisi tarkoitus päästä ajan mittaan täysin eroon. Sinne päätyy tällä hetkellä vanupuikot, pikkuhousunsuojat ja tulevaisuudessa myös vaipat. Tulen kirjoittamaan teille erikseen kokeilustani kestopikkuhousunsuojien kanssa ja miksi ekologisista arvoistani johtuen tulen valitsemaan kuitenkin kertakäyttövaipat.

Kirjasta on myös muuksi, kuin jätteeksi

Kirjassa edetään loogisesti huone huoneelta, joten sen avulla on helppoa ja todella mielenkiintoista seurata omia tapojaan ja tarvikkeitaan niihin jätteisiin asti. Kirja herättää miettimään myös taloudellisia asioita ihan puhtaasti rahan säästämisen näkökulmasta. Tämä kirja oli yksi monista sysäyksistä minulle ostolakkoon ryhtymiselle ja sen sarjan aloittamiselle myös blogissa. Rakastan itseni haastamista ja näiden asioiden parissa saan ja pääsen tekemään sitä todella. 

Lue myös:

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *