Hae
Jennyfer

Ekoteko: Ekologinen ja rahaa säästävä kaupassakäynti

Miten olen minimoinut ruokakaupassa käynnin osalta kustannukset, hävikin, turhat ostokset, jätteen määrän ja ajankäytön? Miten helposti vuodessa voi säästää kahdella todella pienellä teolla vähintään 150 e vaikka matkakassaan? Miten koostan ja minkälainen on ostoslistani? Millä menetelmällä kauppaan ei käytännössä koskaan unohdu mitään. 

Ruokakaupassa käynti on varmasti yksi suurimpia kulutukseen liittyviä asioita elämässämme niin rahan kuin erilaisten materiaalienkin osalta. Ilman ruokaa emme voi elää. Sitä on oltava kaapissa joka päivä. Mutta kaupassa sen sijaan ei tarvitse, eikä ole suotavaakaan käydä joka päivä. Minä käy kerran viikossa, aina torstaisin. Inhoan ruokakaupassa käyntiä tosi paljon, enkä halua tehdä sitä yhtään useammin, vaikka ruokavalioni onkin sellainen, että minun harvoin, jos koskaan, pitää miettiä, mitä milloinkin ostaisin tai söisin, jonka vuoksi kauppareissut kyllä sujuvat varsin kivuttomasti. En vain jostain syystä tykkää siitä kärryjen kanssa hyllyväleissä kulkemiseeta ja:

 • tavaroiden noukkimisesta kärryyn
 • niiden nostamisesta kärryistä kassahihnalle
 • kassahihnalta pakkaamisesta kasseihin
 • kasseista purkamisesta kotona kaappeihin

Hirveän työlästä ja monta eri vaihetta samojen tavaroiden veivaamisesta eestaas. En tosiaan halua tätä rumbaa yhtään enempää, kuin kerran viikossa. Sen lisäksi, että se säästää aikaa ja vaivaa, on tässä tavassa myös monia rahallisia ja ekologisiakin säästönäkökulmia.

.Hypridi auto säästää bensaa, kukkaroa ja luontoa jo itsessään
Hypridi auto säästää bensaa, kukkaroa ja luontoa jo itsessään

Säästöt

Kerran viikossa kaupassa käynnissä on monia säästeliäitä puolia. Itse ajan aina 5 km päähän suureen 24/7 auki olevaan hypermarkettiin, josta saan lähes kaiken tarvitsemani aina kerralla. Erikoistarpeet erikoisliikkeistä on sitten erikseen ja niissä asioin huomattavasti harvemmin. Tällä metodillani säästän:

 • bensaa: ruokakauppa-ajoa hypridillä 10 km/vko, joka puolestaan säästää luontoa, rahaa ja auton kilometrejä
 • aikaa: ma, ti, ke, pe, la ja su ovat todellista kauppavapaata vapaa-aikaa muuhun elämään ja harrastuksille
 • rahaa: 1 x vko rytmi vaatii suunnitelmallisuutta ja heräteostokset sekä ruokahävikki jää pois
 • heräteostokset: kun heräteostokset jäävät pois, säästät niiden verran myös jätettä, uonnonvaroja ja heräteostoksista riippuen ehkä jopa myös omia kiloja
 • ruokahävikin: luonto ja rahapussi kiittää, sillä yli tarpeiden ostaminen on älytöntä, ruokahävikki on kuin heittäisi rahaa bioastiaan ja kyllä se aina vähän kirpasee kun ajattelee, että jossain päin maailmaa nähdään jatkuvasti nälkää ja meillä tarjontaa on poisheitettäväksi asti
Heräteostosten osalta, joka ehkä monelle saattaa olla vähintään jokin pieni kassalla myytävä suklaapatukka, voidaan säästää ihan selvää rahaa (ja niitä ylimääräisiä poltettavia kaloreita vatsanympärillä) vuodessa. Kerralla n. 0,60 e maksava patukka ei ole paljon, mutta tarvitsetko sitä oikeasti? Jos käyt joka toinen päivä kaupassa ja ostat aina pienen patukan, tekee se vuodessa n. 110 e rahaa. Isommista herätteistä puhumattakaan. Voisiko sen rahan sjoittaa jotenkin paremmin? Mitä harvemmin käyt kaupassa, sitä vähemmän sortuu näihin turhuuksiin. 

Ekologisuus

Kaupassa käynnistä saa helposti pienillä eleillä ekologista. Jätteen määrä, jota kaupasta kotiin kannamme, on ihan järjetöntä. Jätteellä tarkoitan kaikkea sitä, mikä ei ole syömäkelpoista, kuten pakkausmateriaaleja, vaikka ne kuinka olisi tahoillaan kierrätettäviä. Kierrätyksestäkin syntyy aina kustannuksia ja materiaalin valmistaminen on mitä todennäköisemmin tuhonnut myös luonnonvaroja. Minä lähden kauppaan aina ”kauppapussukan” kanssa, joka sisältää seuraavat asiat:

 • 2 kpl hyvin pieneen tilaan meneviä kestokauppakasseja
 • 4 kpl verkkomaisia kesto hedelmä- sekä vihannespusseja
 • Rahapussin
 • Puhelimen (sähköinen kauppalappu puhelimen muistiossa)
Rahapussin kantamisesta voisin itseasiassa luopua, sillä kaupassa jossa asioin, maksan pääsääntöisesti ostokseni puhelimen kautta Mobile Payllä, johon olen tallentanut myös etukorttini tiedot, jolloin voin mennä suoraan kassan päähän pakkaamaan isot ostokseni ja maksaa ”pyyhkäisemällä” sieltä käsin, eikä minun tarvitse keskeyttää pakkaamista ja palata maksupäätteen luokse.
Pussukassa kantamani kestotuotteet mahdollistavat sen, että voin minimoida kotiin kannettavaa jätteen määrää ja miten älytöntä on maksaa jostain muovi- tai paperipusseista. Jos käyt useasti kaupassa ja joka kerta ostat ostoksille kassin, se tuskin kertaostoksena kaataa kenenkään taloutta, mutta tekee vuodessa aika paljon rahaa ja hirveän määrän ylimääräistä ja tarpeetonta jätettä kierrätettäväksi. Jos käyt kaupassa esim. joka toinen päivä ja ostat joka kerta kassin, tekee se vuodessa n. 40 e rahaa. Mistä? Jätteestä! Jos sinun pitäisi kerralla ostaa 180 muovi-tai paperipussia 40 e:lla, niin tekisitkö sen? 

Kauppapussukkani kulkee kätevästi kärryissä mukana
Kauppapussukkani kulkee kätevästi kärryissä mukana

Kauppapussukkani on mukava ja siro, helppo ja kevyt kuljettaa mukana
Kauppapussukkani on mukava ja siro, helppo ja kevyt kuljettaa mukana

Hedelmien ja vihannesten kestopussit

Olen käyttänyt jo ainakin reilu pari vuotta hedelmille ja vihanneksille pääosin kestopusseja. Ne ovat pestäviä ja hengittävää verkkomaista materiaalia, joissa hedelmät ja vihannekset viihtyvät tuhannesti paremmin kuin minkäänlaisissa muoveissa. Näitä myydään erittäin edullisesti kauppojen vihannesosastoilla ja tarvitsee ostaa vain kerran. Nämä kestopussit säästävät todella paljon muovipussijätettä ja luonnonvaroja siinä samalla. Olin erityisen iloinen huomatessani edellisellä kauppareissulla, että hypermarketistani voi nykyään ostaa myös kirsikkatomaatit ilman pakkausta omaan kestopussiin.

Hedelmät ja vihannekset pääosin ostettuna ilman pakkauksia irtomyynistä ja ekologisesti hengittävissä kestopusseissa
Hedelmät ja vihannekset pääosin ostettuna ilman pakkauksia irtomyynistä ja ekologisesti hengittävissä kestopusseissa

Kirsikkatomaatit irtomyynnissä valmiina kerättäväksi omaan kestopussiin
Kirsikkatomaatit irtomyynnissä valmiina kerättäväksi omaan kestopussiin

Kauppalappu

Vakiolistan lisäksi laitan puhelimen muistioon aina viikon varrella heti ne tuotteet, jotka ovat lopussa, loppuvat tai muista syistä johtuen ostettavissa. Näin joutuu harvoin tilanteeseen, että ”kauppaan unohtuisi aina jotakin”. Vakiokauppalappuni sisältää aina seuraavat tuotteet:

 • 21 purkkia maitorahkaa
 • 6 pussia smoothiemarjoja pakasteesta
 • 1 paketti granolaa
 • 1 paketti kaurahiutaleita
 • 1 pullo rypsiöljyä
 • 1 pussi täysjyvämakaronia
 • 2-4 pakettia broilerin jauhelihaa
 • 1 pussi Real leipää
 • 3 pakettia kalkkunaleikettä
Joka viiko en osta ihan kaikkea, sillä kaikki eivät ehdi kulua täysin loppuun yhden viikon aikana. Sen lisäksi täydennän listaa erilaisten kasvisten osalta sen mukaan, mitä haluan tulevan viikon aikana syödä. Näitä kasviksia ostan tuoreena ja pakasteena yhteensä n. 3,5 kg:n verran. Se, miksi kauppalappuni voi ruokaostosten osalta olla näin tarkka ja vakio, johtuu noudattamastani terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, josta voit lukea blogin postauksista enemmän esimerkiksi tunnisteen FitMama kautta. 

Kuitti ostoksista

Yksi kaupassa käynnin ekoteoistani on myös se, että ostoksistani ei tulostu erillistä kuittia. Olen voinut määrittää asiakkuuteni omissa tiedoissa, että ostoksistani ei tulostu kuittia kassalla, vaan se on luettavissa tarvittaessa sähköisesti mm. puhelimesta kauppaketjun applikaation kautta. Sähköiset kuitit säästävät aivan järkyttävän määrän jätettä. Ne kun ei ole edes paperia, vaan omaavat usein jonkin sortin muovimaisen pinnoitteen. 

Tällä kaupassakäynnin metodillani ole minimoinut: 

 • kustannukset
 • hävikin
 • turhat ostokset
 • jätteen määrän
 • ajankäytön

Uskoisin tämän metodini kantavan hedelmää myös ”Oskarin” synnyttyä, jolloin ostokset tulevat vain lisääntymään, sillä haluan viettää lapsen kanssa vapaa-aikaa todellakin muuten, kuin kaupassa. Lisäksi nämä asiat tuovat arkeen hallintaa ja säästää myös selvää rahaa, jolla voimme tehdä yhdessä jotain kivaa.

Ostokset kestokauppakassissa valmiina kotiin kuljetettavaksi
Ostokset kestokauppakassissa valmiina kotiin kuljetettavaksi
Kuulisin mielelläni, minkälaisia rahaa ja luontoa säästäviä tekoja sinulla on kauppareissujen osalta. Voit kommentoida alle tai Instagramissa jennyfer_1980.

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *