Hae
Jennyferin kotona

Neljä viikkoa FitMamana

(Kaupallinen yhteistyö FitFarm kanssa)

Viikon teemana on ollut veden riittävä juominen. Sen lisäksi pohdin, ketä voimme syyttää ylipainostamme ja huonoista ruokailutottumuksista. Mikä on kauppiaiden vastuu vai onko sitä? Paljastan myös, minkälainen kauppalappuni ja ostoskorini on lähes poikkeuksetta, vaikka ruokavaliollani en edes kauppalappua kaikessa ruuan yksinkertaisuudessa, vaikkakin monipuolisuudessa, tarvitsekaan. Koostan joka päivä ruokani samalla tavalla perustuen tiettyihin perusraaka-aineisiin ja tiedän aina mitä ja kuinka paljon syön. Entäpä mitä hyötyä on raskauden tuomista kiloista? 


”Minulla ei ole koskaan mitä tänään syötäisiin -päivää.”


Viikko on jälleen mennyt mukavasti edellisiä mukaillen. Edellisen viikon aikana olen kiinnittänyt erityisesti huomiota veden juontiin. Se on kyllä minun kompastuskiveni. Minä sentään kuitenkin tykkään vedestä, mutta siitä huolimatta en meinaa muistaa juoda sitä tarpeeksi. Limut ja mehut eivät ole olleet koko aikuisiällä juttuni, en tykkää niistä lainkaan, joten sen suhteen kehoni terveellinen nesteyttäminen on helppoa, koska jäljelle jää käytännössä vain se vesi. Tosin minun kohdallani myös tee, josta olen jollain tasolla myös riippuvainen. Herkemmin keitän ison kupin teetä kun juon lasin vettä. Nyt kun raskausaikana olen joutunut vähentämään teen juontia runsaasti, on veden juominen meinannut sitten paikoittain unohtua kokonaan. Minulla on ja kulkee vesipullo kokoajan vierelläni ja mukanani, joten sen huonosta saatavuudestakaan ei ole kyse. Miten siitä on vaan ajoittain niin vaikea hörpätä? Veden upeat vaikutuksetkin kun huomaa kehossa nopeasti. Iho pysyy kosteampana, pehmeämpänä ja mieli paljon pirteämpänä.

kestopilli vesilasi
Kestopilli apuna vedenjuonnissa

Minun ostoslistani

Emme tietysti voi syyttää ylipainosta tai huonoista ruokailutottumuksista kuin itseämme, koska sieltä kaupastahan tulee kotiin sitä mitä sieltä kannamme. Jos niitä huonoja valintoja kaappeihin kantaa joku muu samassa osoitteessa asuva, ei sekään ole syy niitä syödä, vaan sitten on löydettävä se tahdonvoima ja itsekuri olla koskematta niihin. Mietin myös sitä, että kuinka paljon kauppiaat päättävät siitä, mitä kotiin kannamme? En tarkoita, että voisimme tietenkään syyttää mistään heitäkään, mutta olen oikeastaan aika järkyttynyt siitä, mitä kaikkea meidän eteemme tarjolle kaupassa laitetaan. Ja tuotteet eivät varmasti ole kaupoissa sattumanvaraisessa järjestyksessä. Minun, vielä toistaiseksi yhden hengen talouden ostoskoriin päätyy keskikokoisen kaupan tuotevalikoimasta ehkä muutama prosentti, jos sitäkään. Kaupassakäynti ei tuota FitFarmin kautta oppimani ruokavalion osalta minkäänlaista tuskaa, minun ei oikeastaan koskaan tarvitse tehdä kauppalappua, sillä tiedän aina, mitä sieltä ostaa. Ostan aina samat tuotteet, mutta en tietenkään kaikkea joka kerta. Minulle monipuolisuus ei ole sitä, että keksii ja tekee erilaisia ruokia, vaan sitä, että se ruoka, missä muodossa ja minkä näköisenä sen ikinä sitten syökin, koostuu monipuolisista ruoka-aineista: proteiinista, hiilihydraateista, kasviksista, hedelmistä ja rasvoista. Minun monipuolinen ruokavalio ei myöskään koostu siitä, että ostan kaupasta mahdollisimman paljon erilaisia artikkeleita. Minun ”kauppalappuni” on aina seuraava ja ostoskori sen mukainen, mikä kaapista on loppu:

 • Kasviksia (tuoreita ja pakaste) mielen mukaan
 • Kalkkunaleikettä
 • Kasvirasvapohjainen levite leivälle
 • Täysjyväruisleipä
 • Broilerin jauheliha
 • Teetä
 • Täysjyväpastaa
 • Kaurahiutaleita
 • Granolaa
 • Maitorahkaa
 • Smoothiemarjoja ja muita marjoja (pakaste)
 • Rypsiöljy
  hedelmäsalaatti
  Salaatti hedelmistä ja broilerin jauhelihasta


  ”Minä tiedän joka päivä mitä syön ja kuinka paljon.”


  Miten ruokani koostan

  Minun päivän toinen pääaterioista perustuu aina tiettyyn määrään keitettyä pastaa ja paistettua kananjauhelihaa. Kasvikset sen ympärille valitsen sen hetkisen mieliteon mukaan. Sitten vaan kaikki sekaisin ja ei muuta kun syömään. En kaipaa lainkaan sitä, että ruuasta pitäisi valmistaa jotain erilaista. Minulle ne ruoka-aineet mitä syön, on ruuan eri olomuotoja tärkeämpää. Toinen pääaterioista, jos en syö sitä kodin ulkopuolella, koostuu joko samalla tavalla, tai sitten rakennan sen täysjyväruisleivän varaan. Ja tiedättekö, minulla ei ole koskaan mitä tänään syötäisiin -päivää. Ei koskaan. Minä tiedän joka päivä mitä syön ja kuinka paljon. Aamu-, väli- ja iltapalat ovat aina samanlaisia. Minulla on harvoin mitään ruokavalioni ulkopuolisia mielitekoja. Jos niitä jostain syystä on, syön niitä suurella nautinnolla ja hyvällä omallatunnolla. Sillä ei ole terveyden ja hyvinvoinnin kannalta mitään merkitystä, vaikka söisimme joka päivä samaa ruokaa. Merkityksellistä on vain ja ainoastaan se, mistä aineista ja määristä se syömämme ruoka koostuu. Myöskään sillä ei ole merkitystä, onko syömämme ruoka kylmää vai kuumaa, vaikkakin esim. kasvisten osalta tärkeät ravintoaineet, kuten vitamiinit säilyvät niissä kypsentämättöminä paremmin.

  Pastasalaatti
  Pastasalaatti

  ” Tiedän todella, miltä tuntui elää 15 kg kevyemmässä kropassa.”

  Raskauden tuomien kilojen hyötyjä

  Raskaudesta on se hyöty kehon painoasioita ajatellen, että ne kilot tulevat tosi nopeasti ja samaan nousuun samassa ajassa pelkästään syömällä ilman raskautta, saisi todella nähdä vaivaa. Koska raskaana ollessa kilot eivät tule pitkän ajan kuluessa salaa hiippaillen, huomaa sen ylimääräisen painon tuoman tuskan ja tukalan olon herkemmin. Kun niitä kiloja rytisee kroppaan kovalla vauhdilla, huomaa sen, miten vaikea ja kömpelö olotila voi ollakaan. En usko, että tämä norsumainen olotila paljonkaan eroaa siitä, että olenko raskaan vai muuten vain ylipainoinen. Raskauden aikana ei vain ehdi pikkuhiljaa sopeutumaan ja tottumaan siihen nopeasti kasvavaan painomäärään. Koska tätä kirjoittaessa olen reilu 15 kg painavampi kuin n. 8 kk aiemmin, voin sanoa, että tiedän mistä puhun. Tiedän todella, miltä tuntui elää 15 kg kevyemmässä kropassa. Aivan hemmetin hyvältä! Raskaus saa ja pitääkin näkyä kehossa. Olen todella ylpeä siitä, että saan naisena käyttää vartaloani juuri siihen, mihin se on luotu: odotukseen, synnytykseen ja imetykseen. Saa tulla arpia eikä haittaa, jos ne tissitkään ei ole enää terhakkaimmillaan ja entisellään, mutta miksi ihmeessä haluaisin raskauden jälkeen kantaa tämänkaltaista norsumaista tukalaa ylipainoa ja olotilaa mukanani? Siitä ei ole mitään muuta kuin haittaa, ihan terveydellisestikin. Terveellisen, monipuolisen ja painon kurissapitävän ruokavalion osalta minä luotan FitFarmiin, enkä mihinkään ihme temppuihin ja kuureihin,

  Lue myös: 

  <3. Jennyfer

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *