Hae
Jennyfer

Sokerirasituskokeessa ja sen tulokset

Sokerirasituskokeeseen joutuvat kaikki yli 25-vuotiaat ensisynnyttäjät, niin siis 39-vuoden ensisynnyttäjäiässä minäkin. Koetta edelsi pitkä paasto ja minulla myös ylimääräinen virtsanäyte. Kuinka lähes 3h kestänyt aika kului Tullinpuomin laboratorion odotustiloissa tunnin välein verinäytettä antaen ja mikä, tai oikeastaan kuka, minua viihdytti siellä kaikista eniten? 

Niin se elämäni ensimmäinen sokerirasituskoe osui minunkin kohdalleni, sillä olenhan reippaasti yli 25-vuotias ensisynnyttäjä. Paasto tuntui jo ennakkoon hirveältä, koska tiedän todella sen huonon olon määrän ja laadun, mikä liian pitkistä ruokailuväleistä seuraa. Olin aamulla hereillä jo 4:30 virtsanäytteen kimpussa, joka ei liittynyt itse sokerirasitukseen mitenkään, vaan päätin palauttaa näytteen samalla, joka minulta määrättiin otettavaksi ylimääräisellä neuvolalääkärikäynnillä alavatsakipujen vuoksi oireettoman virtsatietulehduksen pois sulkemiseksi. Nälkä oli tuolloin aamuyöstä jo hirveä, sillä en ollut syönyt klo 20 jälkeen mitään ja iltapalani on normaalisti tätä myöhäisempi.

”Kuulokkeet, läppärit ja kännykät oli ahkerissa käytöissä.”


Olot ja ajankulun suunnitelmat

Aamutoimissa olo oli yllättävän hyvä, tai sitten en vain pienessä kiireessä ehtinyt kiinittämään siihen liikaa huomiota. Olo oli vielä suhteellisen hyvä siinäkin vaiheessa, kun ensimmäinen verinäyte otettiin ja kun sen jälkeen litku annettiin juotavakseni. Se oli onneksi kylmää ja ihan hyvän makuinen, hedelmäinen ja helposti juotava, mutta aivan liian ällöttävän makea muuten makuuni. Näin käynnistyi ensimmäinen tunti ja ohje oli, että tilasta ei saa poistua, ei saa oksentaa eikä nukahtaa. Muuten koe joudutaan keskeyttämään ja tekemään joku toinen päivä uudestaan. Tullinpuomin labra, jossa olen ravannut nyt raskausaikana enemmän kuin koko 39 vuoden ikäni aikana labroissa yhteensä ikinä, on sokerirasituskoenurkkauksen osalta viihtyisä paikka nojatuolineen, joilla meitä istui kaikkiaan viisi odottajaa. Kuulokkeet, läppärit ja kännykät oli ahkerissa käytöissä. Niin myös minulla, joka olin suunnitellut kirjoittavani keskeneräisiä blogitekstejäni ja ideoitani koko lähes kolmetuntisen labrassa olo ajan.

Tullinpuomin laboratorin aula
Tullinpuomin laboratorin aula

Minun henkilökohtainen viihdyttäjäni

No, ei se mennyt ihan niin. Ensimmäisen tunnin aikana minulle tuli niin huono olo, että olin ihan kahden vaiheilla, joudunko juosta vessaan, enkä edes tiennyt, mistä lähin löytyisi. Nälkä oli niin hirveä ettei mitään järkeä. Sinä aloit myös potkimaan vatsassani kovempaa kuin ikinä ja se tuntui myös pahentavan oloani entisestään. Olet todella herkkä ja nopea reagoimaan kaikkeen syömiseeni, joten ehkä tuo sokerijuoma oli liikaa myös sinulle. Kaikesta huolimatta parasta viihdettä oloistani huolimatta oli potkuistasi hyllyvä vatsani. Potkusi suuntautuvat usein nykyään myös ylöspäin ja ulospäin tärähtelevää vatsaa on todella huvittavaa ja koomista seurata. Oli hauskaa arvuutella, missä kohtaa vatsaa seuraavaksi tärähtää. Koska en huonosta olosta johtuen voinut kirjoittaa, seurasin ensimmäisen tunnin liikkeitäsi vatsassani ja kuuntelin äänikirjaa, kunnes oli toisen verikokeen vuoro.

”Niin syntyi tämä teksti, Tullinpuomin labran aulassa.”


Sain jotain aikaiseksikin

Olo onneksi hiemna koheni juomalla vettä ja istuessani ihan rauhassa. Heti kun kynnelle kykenin, aloin jälleen kirjoittamaan. Niin syntyi tämä teksti, Tullinpuomin labran aulassa nojatuolissa, raskausajan sokerirasituskokeen toisen tunnin kulkua odotellen. Seitsemän minuuttia aikaa kolmannen ja viimeisen verinäytteen ottoon, jonka jälkeen minä pääsen syömään lähes 15 tunnin paaston jälkeen. Aion nauttia ateriastani hitaasti ja hartaasti. Tuloksia odotan kovasti, sillä tiedän niissä olevan äärimmäisen pienenkin heiton johtavan toimenpiteisiin.

15h paaston jälkeinen ateria ensihätään
15h paaston jälkeinen ateria ensihätään

Sokerirasituskokeen tulokset

Tulokset tulivat minulle äitiysneuvolan kautta tekstiviestillä jo ennen kolmea iltapäivällä, josta sain ilokseni lukea, että kaikki kolme arvoa olivat normaalit. Jes!

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *