Hae
Jennyferin kotona

Välitilinpäätös: toinen kolmannes takana

Toinen raskauskolmannes käynnistyi 26.2.2019 ja päättyi eilen, 20.5.2019. Ajanjakso tuntuu näin päivämääriä katsomalla todella pitkältä. Helmikuussahan oli vielä täys talvi ja nyt kuljetaan jo kesävaatteissa. Tuohon ajanjaksoon, raskauden toiseen kolmannekseen mahtuu paljon tapahtumia:

 • suolistosairauden hoitoa
 • vauvanvaatteita niin sukulaisilta, kirppareilta kuin ihan kaupoistakin
 • äitiysvaateostoksia ja pohdintoja
 • erilaisia uusia raskausoireita
 • matkustelua
 • pientä remonttia ja sisustamista
 • käsitöitä
 • neuvolakäyntejä
 • kropan kiukuttelua liikunnalle
 • tulevia isovanhempia
 • pitkästymistä odotukseen
 • suuria muutoksia omassa kehossa
 • messuja
 • ekotekoja
 • ensimmäiset tunteet liikkeistä
 • puolivälin ylitys
 • odottajien fysioterapiaa
 • rakenneultra
 • sukupuolen selviäminen
 • ruokavalion viilaamista
 • lantionpohjalihasten treenejä
 • ystävien ja tuttavien erilaisia suhtautumisia ja ärsyttäviä kommentteja
 • parisuhdeongelmia


”Välillä saatoin jopa unohtaa olevani raskaana.”


Vatsa kasvoi kovasti

Toisen kolmanneksen ensimmäisten viikkojen aikana, suolistosairauttani lukuun ottamatta, välillä saatoin jopa unohtaa olevani raskaana, koska ei oikein ollut minkäänlaisia normaalista olosta poikkeavia tuntemuksia. Raskaudesta muistutti kuitenkin kokoajan kasvava vatsa ja pieneksi käyvät vaatteet. Raskaus tuntui ajoittain tylsältä siksi, kun ei oikein tuntunut miltään. Liikkeesi eivät vielä tuntuneet ja seuraavia neuvola, lääkäri ja ultra-aikojakin joutu odottamaan vaikka kuinka pitkään. Oi niitä aikoja. Oi myös näitä. Päivittäiset liikkeesi ovat ehkä ihaninta ikinä, mutta muuten tunnen oloni paisuvan vatsan kanssa välillä jo ihan norsuksi.

vauvamaha rv 25 kolmas raskauskolmannes
Raskausviikko 25, kolmannen kolmanneksen ensimmäinen päivä

Raskausoireita

Karvankasvu koko kehossa otti tällä aikajaksolla todellisen spurtin ja paikkoja saikin olla sheivaamassa ihan yhtenään. Lisäksi keskivartaloni sai osakseen runsaasti uutta, untuvamaista karvoitusta, jonka uskomusten mukaan kerrotaan viittaavan poikalapseen. Minun ja sinun kohdalla se pitää kyllä paikkansa. Myös paikoittain todella kivuliaat liitoskivut alkoivat vaivaamaan tämän toisen kolmanneksen aikana. Hajuaisti ei ollut enää niin herkkä ajanjakson loppua kohti, tai sitten siihen alkoi vain tottumaan. Närästys tuli kuvioihin uutena ilmiönä, mutta rauhoittui ruokavalion viilaamisella, jossa uskon maitotuotteilla olevan suuri vaikutus asiaan. Erilaisista raskausajanoireistani kirjoitinkin täällä: Liitoskivut ja muita vaiettuja oireita

”Minusta on ihana tehdä kokoajan vähän, kuin että lopussa olisi kaikki edessä.”


Hankitoja

Vuoden 2019 äitiyspakkaus julkaistiin tänä aikana ja olin sisällöstä niin fiiliksissä. Miten kaltaiselleni luontoihmiselle voikin käydä sellainen tuuri, että juuri tänä vuonna teemana on luonto ja eläimet. Sain myös tällä aikajaksolla neuvolasta raskaustodistuksen, jolla pääsin hakemaan kyseistä pakkausta ja sitä odotan jo kovasti saapuvaksi. Vaatteita ja tarvikkeita tuli muutenkin shoppailtua ja saatua pitkin matkaa. Minusta on ihana tehdä kokoajan vähän, kuin että lopussa olisi kaikki edessä. Sitä kun ei edes tiedä, miten pystyn loppua kohti enää mitään puuhastelemaan ja mistä sitäkään tietää, koska saavut tähän maailmaan. On uskomatonta ajatella, että sinulla on jo nyt erinomaiset mahdollisuudet selvitä, vaikka olet vasta 650 g painoinen ja 29 cm pitkä.

vauvan vaatteet tarvikkeet
Vauvan vaatteita ja tarvikkeita

Ruokavalio ja liikunta

Hedelmät olivat edelleen suurta herkkuani, mutta siirryttyäni FitMama ruokavaliioon turvatakseni oikean määrän oikeita ruoka-aineita sekä sinulle että minulle, jäi hedelmien syöminen vähän vähemmälle. Sen sijaan marjoja ja muita kasviksia kuluu varmasti senkin edestä. Huomasin tällä toisella kolmanneksella, että alan väsymään fyysisesti paljon herkemmin, kuin aiemmin. Hengästyn tosi helposti ja jos vähänkään on kovempi vauhti liikkuessa, niin alavatsaa alkaa vihlomaan. Ylimääräisellä neuvolalääkärikäynnillä nämä diagnosoitiin supistuksiksi. Lisäksi hemoglobiini laski laskemistaan, vaikka söin kokoajan rautaa. Sekin vaikutti osaltaan huomattavasti jaksamiseen ja myös tuohon hengästymiseen.

hedelmäsalaatti raskaus
Hedelmät ovat olleet lempiruokaani raskausaikana

Sinä

Pitkänperjantain iltana tunsin ensimmäistä kerraa liikkeesi käydessäni nukkumaan. Siitä lähtien oletkin monottanut vatsassani ihan kunnolla ja lihaksesi vahvistuvat kokoajan huomattavasti. Lihaskuntotreenisi alkavat aina sillion, kun syön, sekä ajaessani autoa. Toki liikut ahkerasti muutenkin pitkin päivää, mutta mainitut tilanteet ovat sellaisia, että jumppaat niissä lähes poikkeuksetta. Usein myös iltaisin klo 20 aikaa on aktiivinen vaiheesi. Minä istuin yleensä silloin nojatuolissa kirjoittamassa. Toiseen kolmannekseen mahtuu myös jännittävä rakenneultra. Siellä tarkistettiin, että kaikki tärkeät elimet ja rakenteet ovat kunnossa ja lisäksi selvisi sukupuolesi.

rakenneultra
Rakenneultrassa

Kolmas kolmannes

Viimeinen kolmannes alkoi tänään raskausviikolla 25 ja sitä kestää syntymääsi asti. Laskettuaika on 10.9.2019. Jännittävintä ajanjaksolla on se, koska päätät syntyä ja minkälainen ihminen oletkaan. Miltä näytät, tunnut, tuoksut ja minkälainen on perusluonteesi. Viimeisen kolmanneksen aikana alkaa myös äitiyslomani 6.8.2019. Ajanjakso sisältää myös neuvolakäyntejä ja kaksi perhevalmennustapahtumaa. Muuten tässä sitten vain odotellaankin. 

Lue myös: 

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *