Hae
Jennyferin kotona

FitMaman viikon fiilikset ja pohdinnat

(Kaupallinen yhteistyö FitFarm kanssa)

Mitkä ovat fiilikset kolmannen viikon jälkeen ja mitä monipuolinen ruokavalio tarkoittaa minulle? Mikä on useimmiten kuulemani syy ylipainoon ja kuinka merkityksellinen se syy painonpudotuksessa onkaan? Kuinka paljon ruokavalio merkitsee painonpudotuksessa? Heitänpä lopuksi vielä tiskiin tulokset, jotka sain aikaan käytännössä istumalla. 


”Yksi merkittävä kolmen viikon aikana tapahtunut muutos on se, että iltaisin vaivannut närästys on poissa.”

Viikot vierivät hurjaa vauhtia ja FitMama ruokavaliota ja lantionpohjalihastreenejä on jo kolme viikkoa takana. Olo tuntuu hyvältä ja hieman aiempia viikkoja pirteämmältä sekä energisemmältä. Harmi vaan, kun en pääse sitä energiaa purkamaan fyysisesti kunnon hikiliikuntaan. Haaveilen siitä, sillä tiedän sen tekevän niin hyvää. Haaveilen myös pyöräilystä ihan tosi paljon, mutta en uskalla hypätä vatsani kanssa fillarin selkään. Mutta näillä mennään, mitä tähän hetkeen on annettu. Yksi merkittävä kolmen viikon aikana tapahtunut muutos on se, että iltaisin vaivannut närästys on poissa. Syön nyt FitMama ruokavalion myötä maitotuotteita hieman enemmän, joten uskon sen tuoneen helpotusta asiaan. Lisäksi olen menneen viikon aikana tuonut helpotusta arkeeni pakastamalla päivän toisen pääaterian proteiinit yhden annoksen koossa, jolloin ne sulavat nopeasti ja ruokahukkaa ei pääse syntymään, kun viimeiset käyttöpäivät eivät tule silmille. Helpomman ruoka-arjen pieniä ja yksinkertaisia tekijöitä.

iltapala rahka marjat granola
Iltapala: rahkaa, marjoja ja granolaa

Mitä minulle tarkoittaa monipuolinen ruokavalio? 

Monipuolinen ruokavalio ei ole minulle sitä, että joka päivä pitää olla jotain erilaista ruokaa: tänään lasagnea, huomenna hernekeittoa, ylihuomenna nakkikastiketta, torstaina makaronilaatikkoa jne. Minulle monipuolinen ruokavalio tarkoittaa sitä, mistä ruoka-aineista se ruoka oikein koostuu, ei siis sitä, missä muodossa se milloinkin on. Monipuolinen ruoka koostuu hyvistä hiilihydraateista, vähärasvaisesta proteiinista, kasviksista, hedelmistä ja hyvistä rasvoista riippumatta siitä, vaikka ne olisivat joka päivä samassa ateriamuodossa. Terveellisessä ruokavaliossa ainesten suhde tulee olla tasapainossa ja niitä pitää syödä säännöllisesti pitkin päivää. Minä teen lähes joka päivä kotona samaa monipuolista ruokaa: täysjyväpastaa, broilerin jauhelihaa ja erilaisia kasviksia. Aamupalat, välipalat ja iltapalat siihen päälle, jotka niin ikään koostuvat aina samoista aineksista. Lounas vaihtelee päivittäin, sillä syön sen tällä hetkellä vielä työpaikan ruokalassa. Minulla ei koskaan ole ongelmaa, mitä laittaisin ruuaksi ja kaupassa käyminen on äärimmäisen nopeaa ja helppoa.

”Merkittävässä painonpudotuksessa 70–80% tuloksista tulee pelkällä ruokavaliolla.”


Mistä niistä ylimääräisiä kiloja yleensä syytetäänkään?

Olen kuullut useita kertoja ja kymmenien ihmisten syyttävän ajan puutetta liikuntaan omaan ylipainoonsa. En ole ikinä, en ikinä kuullut kenenkään syyttävän kiloistaan ruokaa, siis sitä mitä syö. Että kukaan koskaan rehellisesti olisi sanonut, että on toi ruokavalio vähän persiillään. Syy on aina liikunnassa, ajan puutteessa sen harrastamiseen. Eikä se oikeasti edes mene niinkään. Kysehän on priorisoinnista. Sille, mitä todella haluaa ja himoitsee, järjestää ja löytyy kyllä aikaa. Siitä huolimatta liikunta yksittäisenä laihdutuskeinona on tosi surkea. Jos liikut hullun lailla ja ruokavalio ei ole kunnossa, voit mennä jopa ojasta allikkoon. Laihdutuksen kaava on kuitenkin äärimmäisen yksinkertainen: jos kuluttaa enemmän kuin syö, laihtuu. Eikö silloin ole aivan sama, lisääkö kulutusta liikunnalla vai vähentääkö syömästään ruuasta saatua energiamäärää? Merkittävässä painonpudotuksessa 70–80% tuloksista tulee kuitenkin pelkällä ruokavaliolla. Liikunnalla toki voi ja kannattaakin tehostaa kulutuksen määrää sen muista terveellisistä vaikutuksista kehoon ja mieleen puhumattakaan. Tästä syystä minä en ole kovinkaan huolissani siitä, että esim. raskauskiloni, ne kaikki muut kuin itse vauva, istukka, lapsivesi jne. kertyisivät liikunnan puutteesta. Peräänkuulutan oman raskausajan liikkumattomuuteni perään siksi, että kaipaan sen tuomaa hyvää oloa ihan älyttömästi.

hiilihydraatit iltapala vaaka granola
Iltapalan hiilihydraatit vaa’alla

Elävä esimerkki siitä, kuinka paljon se ruoka oikeasti vaikuttaa

Se, miksi uskallan paasata siitä, että eipä syytetä ylipainostamme sitä liikunnan puutetta vaan ruokavaliota, on lukemani teorian lisäksi se, että olen itse elävä esimerkki siitä, minkälaisia tuloksia voi saada kolmessa kuukaudessa aikaan istumalla päivät töissä toimistotuolissa ja illat kotona sohvalla kirjoittaen lopputyötä. Toki kävelin silloin koiran kanssa päivittäin keskimäärin n. 3 km, mutta sillä kävelyvauhdilla ja kilometrimäärällä ei ole laihduttamisen kanssa mitään tekemistä. Korkeintaan sain nollattua päästäni työn ja opinnäytetyön välisen aivomyrskyn. Jaan nyt vielä uudestaan ne tulokset, jotka ilman liikuntaa istumalla sain aikaan 12 viikon Superdietti valmennuksella ihan pelkällä ruokavaliolla, vaikka missään nimessä en suosittele ketään elämään ilman liikuntaa, sillä se vaan on niin ihanaa ja terveellistä, kun löytää sen oman lajinsa, oli se sitten mikä tahansa. Joskus vaan elämässä on ajanjaksoa, että aika ei riitä kaikkeen. Joka päivä on kuitenkin syötävä, joten on tärkeää osata koostaa se syötävä ruoka oikein.

Tulokset:

 • Vaatekoko muutti M/L -> S/XS
 • Senttejä karisi kaikkiaan 40,5 cm
  • Vyötärö: 11,5 cm
  • Alavatsa: 12 cm
  • Pakarat: 8 cm
  • Vasen reisi: 5 cm
  • Oikea reisi: 4 cm
Ja näillä ne lähti: 
 • 63 kg (252 prk) maitorahkaa
 • 42 kg kasviksia
 • 16,8 kg kanaa
 • 3,2 kg kaurahiutaleita
 • 3,2 kg pastaa
 • 25 kg marjoja
Yhteensä: 153,2 kg ruokaa

Tästä syystä haluan nyt raskausaikana kiinnittää erityistä huomiota ruokavaliooni, koska kivuista johtuen liikuntani on lähes nollissa. Hiippailen nurkissa toki edelleen päivittäin koiran kanssa, mutta se on niin pientä se. Jos elämässäsi on ajanjakso, että liikunta syystä tai toisesta jää vähemmälle, panosta silti ruokaan. FitFarmin valmennuksilla saat siihen erittäin hyvät eväät koko loppuelämäksesi eikä ne ohjeet ole edes mitään rakettitiedettä, vaan helposti ja yksinkertaisesti omaksuttavissa jokapäiväiseen elämään. 

Lue myös: 

Lähteet: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/13/aiotko-laihduttaa-pelkalla-liikunnalla-lue-ensin-tama)

(FitMama valmennus saatu blogiyhteistyön kautta).

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *