Hae
Jennyfer

Ekoteko: Yksi asioista, jota kaikkien ei tarvitse omistaa itse

Onko kaikkien pakko omistaa kaikki se, mitä nurkat ja kaapit ovat pullollaan? Kuinka usein ja paljon omistamiamme tavaroita käytetään? Voisiko harvoin käytettävien tavaroiden osalta tehdä ekotekoja, ja lainata niitä toinen toisiltamme? Entäpä jos taloyhtiöissä olisi kodinhoitopiste, josta voisi aina tarvittaessa käydä lainaamassa tarvittavia tavaroita? 

Olikohan elämä ennen vanhaa sellaista, että jokaisesta talosta ja torpasta löytyi kaikki mahdolliset sen ajan vempaimet ja vimpaimet? Epäilen vahvasti, että näin ei ollut. Ehkä yhdellä oli yhtä ja toisella toista. Sitten niitä lainattiin tarpeen mukaan. Kuinka kivalta tuntuukaan ajatus kipaista naapuriin lainaamaan jotakin, ja vaihtaa samalla kuulumiset teekupin äärellä. Ei sellaista harrasteta nykyään, ollaan visusti omissa oloissamme, mutta se olisi mielestäni mukavaa. Jos katselee omassa kodissa ympärille, kaappien sisällöstä puhumattakaan, kuinka usein käytössäsi on omistamasi tavarat? Ei todennäköisesti useinkaan. Elämme sellaisessa yltäkylläisyydessä, jossa ei ole mitään mieltä ja järkeä. Kaikkien on omistettava kaikenmaailman hirvelit ja härvelit, vaikka niitä tarvittaisiin todella harvoin, ehkä vain kerran, jos edes silloinkaan. Itselleni silitysrauta, -laudasta puhumattakaan, edustaa tämänkaltaista kategoriaa.

silitysrauta isoäidinnelöit
Silitysrauta ja höyrytystä odottavat isoäidinneliöt

Miksi en tarvitse silitysrautaa

En ole silittänyt vuosiin. Niinpä edellisessä muutossa, 1,5 vuotta sitten, hävitin silitysraudan ja -laudan kokonaan, koska ne olivat minulle aivan turhat ja tarpeettomat, enkä ole sittemmin niitä edes kaivannut. Tänä puolentoista vuoden aikana olen ostanut verhot ja kyllä, ne vaativat todellakin silitystä. En silti tässäkään kohdannut minkäänlaista ongelmaa, koska pesin ne, ja ripustin suoraan koneesta kosteahkona paikoilleen roikkumaan. Minulla on ikkunassa täysin sileät verhot. Koska pääosin omistan vain trikoovaatteita, joita ei lainkaan tarvitse silittää, en niinikään kaipaa rautaa tai lautaa niihinkään. Jos jokin vaate on joskus kaivannut hieman suoristusta, on se todennäköisesti ollut myös aikansa käyttämättä, joten olen laittanut sen pesukoneen lyhyeen huuhteluohjelmaan ja ripustanut henkariin kuivumaan ja suoristumaan. Lakanoiden silitystä minä en ole ymmärtänyt koskaan. Ymmärtämättömyyteni lisäksi en voisi kuvitellakaan, että heittäytyisin nukkumaan täysin siloteltuihin valkoisiin pellavalakanoihini. Niiden kuuluukin olla kotoisasti hieman ryppyiset. Sisustustyynyjen päälliset. Näyttävät aivan kelvollisilta, ei miltään ryppykasoilta. Kuivattu siististi narulla pesun jälkeen ja sujautettu tyynyjen päälle olemaan. Muuta mahdollista silitettävää en juuri ympäriltäni löydäkään.

silitysrauta isoäidinneliöt
Silitysraudalla höyrytetyt isoäidinneliöt odottavat kasaamista peitoksi

Kuinka usein se silitysraudan tarve sitten iskeekään

Nyt kuitenkin kohtasin tilanteen, jossa ensimmäisen kerran hieman reilu kolmeen vuoteen todella tarvitsin silitysrautaa. Muistan kuluneen ajanjakson siitä syystä, että edellisellä kerralla tarvitsin ja käytin sitä täsmälleen saman asian yhteydessä. Silloin virkkasin nyt jo hieman reilu kolmevuotiaalle kummitytölleni syntymälahjaksi peiton. Tällä kertaa sellainen on valmistumassa sinulle. Peitto koostuu 60:sta isoäidinneliöstä, jotka ensin virkkasin, seuraavaksi päättelin ja siistin langanpätkät, sitten palat pestiin ja ripustaessa kuivumaan siistin pesussa esiin tulleet langan pätkät kertaalleen uudestaan ja lopuksi kuivuttuaan ennen lopullista kasaamista peitoksi, neliöt piti höyryttää ja silittää muotoonsa. Tästä vaiheesta ei ole syytä luistaa kauniin ja oikean muotoisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kuinka moni olisi tässä kohtaa rynnännyt kauppaan ostamaan rautaa ja lautaa, koska sellaista ei ole ja sitä nyt tarvitaan? Niinpä, uskon että moni. Minä sen sijaan en viitsi säilöä nurkissani sellaisia asioita, joita tarvitsen erittäin harvoin, saati investoida niihin rahaa. Näin ollen, koska isäsikään ei tarvinnut rautaansa viikonloppuna, lainasin sen häneltä neliöiden höyrytyksen ajaksi, johon meni aikaa tunti. Silityslautaa en tarvinnut ollenkaan, sillä höyrytin palat pöydällä pyyhekerroksen päällä. Miksi minulla olisi oma silitysrauta, jota näin ollen tarvitsen tunnin reilussa kolmessa vuodessa? Ei miksikään. Jos en olisi lainannut rautaa isältäsi, olisin mennyt todennäköisesti tulevaan mummolaasi ja höyryttänyt ne siellä samalla, kun nähdään ja vaihdetaan muitakin kuulumisia.

”Kaikkien ei välttämättä tarvitse omistaa kaikkea, vaan lainataan tarvittaessa toisiltamme.”


Ekoteko

Tämän kaltaisilla teoilla, että kaikkien ei välttämättä tarvitse omistaa kaikkea, vaan lainataan tarvittaessa toisiltamme, voi säästää merkittävän määrän luonnonvaroja mm. tuotteiden valmistusmateriaalien ja -prosessien, kuljetusten, pakkausten sekä myöhemmin niiden hävittämisen osalta. Minusta ajatus esimerkiksi siitä on kiva, että taloyhtiöissä, vaikka jokaisessa rapussa, olisi oma kodinhoitopiste, josta voisi kukin vuorollaan käydä lainaamassa kulloinkin tarvitsemiaan tavaroita. Silitysrauta ja -lauta voisi hyvin olla tämänkaltaisia yhteiskäyttöisiä tarvikkeita, koska uskoisin, että vähemmistö meistä kuitenkaan tarvitsee niitä päivittäin. Tämänkaltainen malli toimii erityisen hyvin sellaisten tuotteiden osalta, joita tarvitaan vain muutaman kerran vuodessa. Minkälaisia tarvikkeita sinulle tuli mieleen tämänkaltaisen yhteiskäyttömallin osalta, jota sinun ei välttämättä tarvitsisi omistaa itse?

<3. Jennyfer

2 kommenttia

  1. Milla Sukhimatoilta kirjoitti:

    Olisi kerrassaan nerokasta (ja ekologista!) että taloyhtiöissä olisi tiettyjä harvoin tarvittuja kodin tarpeita tarjolla ja mahdollisuus lainata; esimerkiksi harva meistä tarvitsee työkalupakkia päivittäin.

  2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

    Työkalupakki… ihan loistava yhteiskäyttöinen asia. Miksi jokaisen kaapeissa tai kellareissa lojua ne kalut käyttämättömänä… ja hiljattain ärsytti sekin suuresti, kun tarvitsin yhden naulan. Siis vain yhden. Jouduin ostamaan 10 kpl pussin. Nyt mulla on 9 ylimääräistä naulaa, joilla pärjään todennäköisesti loppuelämäni 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *