Hae
Jennyfer

Mikä on ärsyttävintä raskaana ollessa

Ärsytyskynnykseni on ylittänyt joidenkin ihmisten tapa toimia erityisasiantuntijoina liittyen vanhemmuuteen, lapsiin, heidän kasvatukseen ja tarvikkeisiin, sekä suoltaa näitä neuvoja raskaana olevalle kysymättä ja pyytämättä. Yleistäminen, erityisesti, kun kyseessä on ihminen, saa karvani nousemaan pystyyn, sillä jokainen meistä on yksilö ja persoona niin äitinä, isänä kuin lapsenakin.  Se mikä toimii teillä, ei välttämättä meillä. Edes minä itse tulevan poikani äitinä en vielä voi tietää ja päättää, mitkä tulee olemaan meidän parhaat käytäntömme. Mutta onneksi muut sen tietävät. 

”Pahoin kuitenkin pelkään, että tilanne tulee vain pahenemaan lapsen syntymän jälkeen.”

En ehkä vielä ole kokenut kaikkea mahdollista, mikä raskausaikana voikaan ärsyttää, koska matkaa on takana vasta hieman reilu puolet, mutta voin kyllä sanoa kohdanneeni jo osuuteni. Toki hormonit tekevät osansa ja sitä saattaa ärsyttää milloin mikäkin aivan yhtäkkiä, mutta nyt en puhu siitä. Vaikka välillä on vaikea erottaa sitä, mikä omassa mielentilassa on hormoneista johtuvaa ja mihin reagoisi samalla tavalla ilman myllääviä raskaushormonejakin, olen varma, että tämä kyseinen asia ärsyttäisi minua suunnattomasti ihan samalla tavalla tilanteessa kuin tilanteessa. Lupaan kuitenkin lukea tämän postaukseni uudestaan raskauden jälkeen ja korjata, jos olen hormonien tasaantuessa asiasta eri mieltä. Pahoin kuitenkin pelkään, että tilanne tulee vain pahenemaan lapsen syntymän jälkeen.

valkovuokko sateessa
Valkovuokko allapäin sateessa

Ohjeet ja neuvot

Ärsytyskynnykseni on ylittänyt sellaiset ihmiset, joilla on entuudestaan lapsia, ja jotka tulevat suoltamaan pyytämättä ja kysymättä kaiken maailman ohjeita ja neuvoja. Tähän sortuvat erityisesti naiset, mutta myös jotkut miehet, ja niitä on erittäin ärsyttävää kuunnella.

”Sitä kun kerran ollaan tähän maailmaan saatettu lapsi tai pari, ollaan sitten asiantuntijoita kaikkien muidenkin lasten ja vanhemmuuksien puolesta, niinkö?”

 • mitä kannattaa / ei kannata tehdä
 • minkä aikaa lapsen kannattaa / ei kannata antaa itkeä, ennen kuin antaa hänelle huomionsa
 • kannattaako lapselle opettaa tutinsyöntiä vai eikö kannata
 • minkälaisiin vaatteisiin lapsi kannattaa / ei kannata pukea
 • mitkä tarvikkeet ovat tärkemäpiä tai vähpätöisempiä kuin toiset
 • mihin tarvikkeisiin kannattaa / ei kannata panostaa
 • mitä lapsi tulee sairastamaan ja kuinka paljon
 • kuinka paljon lapsi tulee valvottamaan
 • kuinka kovaa väsymystä tulen potemaan
 • mitä kannattaa / ei kannata alkaa harrastamaan
 • kuinka paljon lapsen kanssa on sopivaa leikkiä vai kannattaako leikkiä ollenkaan
 • jne. jne. jne. jne. jne. 

”Siksi minäkin luen montaa aiheeseen liittyvää erittäin hyvää blogia.”

Ja tuo loputon lista perustuu vain siihen, koska heidänkin lapsella/lapsilla on asia ollut niin. Sitä kun kerran ollaan tähän maailmaan saatettu lapsi tai pari, ollaan sitten asiantuntijoita kaikkien muidenkin lasten ja vanhemmuuksien puolesta, niinkö? On aivan eri asia ja suorastaan mielenkiintoista kuulla ja lukea toisten ihmisten kokemuksia, mielipiteitä ja ajatuksia, siksi minäkin luen montaa aiheeseen liittyvää erittäin hyvää blogia, mutta se, että sinua tullaan pyytämättä ja kysymättä neuvomaan vanhemmuudessa, aarrgghh ja uugghh!

kevät kukkaset
Aurinko paistaa aina lopulta risukasaankin

Olemme yksilöitä ja persoonia

Jokainen raskaus, synnytys, äiti, isä ja lapsi on yksilö omalla tavallaan. Se mikä sopii ja toimii yhdelle, ei toiselle. Mitään ei voi yleistää ja mielipiteitä näistä asioista on niin monia, kuin meitä ihmisiäkin juuri siksi, että olemme yksilöitä ja persoonia. Edes saman perheen sisällä asiat eivät välttämättä mene samalla tavalla sisarusten kesken, koska hekin ovat jokainen tahollaan yksilö ja oma persoona.

”Edes minä, tulevana poikani äitinä, en vielä voi sanoa, mitkä ovat meidän parhaat valintamme.”

Minä äitinä

Minun tapani tulevana äitinä toimia lapseni kanssa joissain asioissa on aivan varmasti päin vastoin, mitä minua on nyt ystävien ja tuttavien puolesta neuvottu tai opetettu. En tee tätä kapinoidakseni, vaan siksi, että se mikä toimi heillä, ei välttämättä toimi meillä. Sen lisäksi en ole asettanut itselleni äitinä minkäänlaisia tavoitteita tai vaatimuksia, vaan otan tämän lapsen vastaan tähän maailmaan uteliain mielin sellaisena kun hän tulee. Me yhdessä löydämme varmasti meidän tarpeisiimme parhaat mahdolliset toimintamallit ja tarvikkeet ja jos emme, niin kysymme ja etsimme siinä kohtaa vinkkejä, apua ja neuvoja. Edes minä, tulevana poikani äitinä, en vielä voi sanoa, mitkä ovat meidän parhaat valintamme toimintamalleissa, harrastuksissa ja tarvikkeissa, koska tämä rakas yksilö ja persoona ei ole vielä edes saapunut tähän maailmaan. Onneksi ystävät ja tuttavat sen kuitenkin tietävät.

<3. Jennyfer

2 kommenttia

 1. Tinna kirjoitti:

  Aaargh mä muistan et tää oli ihan SUPER ärsyttävää jo raskausaikana! Ei siinä mitään jos kyselee neuvoa, mut se kun kaikilla on joku "tää on varmasti toimiva keino"-neuvo, vaikka ei olis mitään kysytty! Ja kyllä, se vaan pahenee kun vauva syntyy. Mun lapsi ei nukkunu ekaan neljään vuoteen, ja voi elämä niitä neuvoja. Ihan kun en olis kokeillu jo aivan kaikkea, ni sit tulee näitä "onko sulla rutiinit?" "laita huone pimeäksi" "opetat vaan ni kyl se nukkuu"

  Sittemmin on selvinny että lapsella oli liian isot nielu- ja kitarisat joita leikattiin kahteen otteeseen, ja aistiyliherkkyys, mikä hyvin luultavasti pisti vauvan huutamaan iltaisin ja öisin. HUOH. Tsemppiä sulle kaiken tän myllerryksen kanssa 😀

 2. Jennyfer 1980 kirjoitti:

  Kiitos kommentistasi 🙂 Hienoa kuulla, että teillä on sittemmin selvinnyt syyt nukkumisongelmiin. Ja jotenkin myös lohdullista, että on siltä osin kohtalotovereita, joita ärsyttää tämä sama asia 😀 Tässä on nyt vielä hetki aikaa itsellä kasvattaa paksu nahka noita neuvoja ja ohjeita vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *