Hae
Jennyferin kotona

Ensimmäinen äitiysneuvolan lääkärikäynti

Odotus sai tänään osakseen yhden virstanpylvään, kun edessä oli ensimmäinen äitiysneuvolan lääkärikäynti, joka sisälsi perusseurannan lisäksi gynekologisen tutkimuksen ja mikä ihaninta, sinun sydänäänien kuuntelun. Kun kaikki on hyvin ja raskaus etenee ongelmitta ja oireitta, on nämä äitiysneuvolakäynnit aika läpihuutojuttuja. 

Taas on vierähtänyt kuukausi odotellen. Tänään olin ensimmäistä kertaa äitiysneuvolassa lääkärin vastaanotolla, joka kuuluu ”ohjelmaan”. Muistan, kun ensimmäisellä neuvolakäynnillä helmikuussa sain ”ohjelmalapun” käsiini, ajattelin, että voi kauheaa mikä määrä käyntejä, siellähän saa ravata ihan yhtenään. No, ei se nyt ihan niin olekaan. Käynnit ajoittuvat kuitenkin hyvin pitkälle aikavälille ja lähinnä tässä on tunne, että mitään ei tapahdu, tässä vaan odotellaan.

äitiysneuvola, odotus ohjelma
Äitiysneuvolan ohjelma odotuksen aikana


”Lopuksi kuunneltiin sinun sydänääniäsi, ja se 150 lyöntiä minuutissa oli jälleen kerran ihanaa kuunneltavaa.”

Tutkimusket ja kasvava vatsa

Minulla ei ollut mitään ennakkokäsitystä siitä, mitä tämä äitiysneuvolan lääkärikäynti pitää sisällään. Veikkauksissa oli perinteisten virtsan glukoosi ja proteiiniarvojen, painon ja verenpaineen lisäksi gynekologinen tarkastus, ja niin se meni. Kaikki oli juuri niin kuin pitääkin. Sen lisäksi juteltiin voinnistani lähinnä suolistosairauteni osalta. Lopuksi kuunneltiin sinun sydänääniäsi, ja se 150 lyöntiä minuutissa oli jälleen kerran ihanaa kuunneltavaa, koska en vielä tunne sinun olemassa oloasi vatsassani mitenkään. Ainoat merkit siitä, että olen ylipäätään raskaana, on kasvava vatsani, koska olen käytännössä muuten täysin oireeton. Vauhdilla kasvavan vatsani puolesta puhuu eilen päälle ratkennut toppaliivi, jonka vetoketju antoi periksi väärästä päästä kumartuessani laittamaan kenkiä jalkaan. Enkä ihmettele tätä yhtään. Kehoni on kerännyt kuluneen neljän viikon aikana massaa ihan kiitettävästi.

ratekennut toppaliivi vauvamaha rv18+1
Päälle ratkennut toppaliivi rv 18+1

”En ole juurikaan saanut niistä mitään lisäarvoa, muuta kuin sinun sydänääniesi kuuntelu, joka on maailman kauneinta kuunneltavaa.”

Äitiysneuvolakäynnit läpihuutojuttu

Olen osaltani kokenut nämä äitiysneuvola ja -lääkäri käynnit tähän mennessä oikeastaan tosi tylsiksi ja mitäänsanomattomiksi. En missään nimessä väheksy niiden olemassa oloa tai arvoa, mutta tämän kaltaisessa raskaudessa, jossa kaikki etenee hyvin, oireitta ja ongelmitta, on käynnit vähän semmosia läpihuutojuttuja. En ole juurikaan saanut niistä mitään lisäarvoa, muuta kuin sinun sydänääniesi kuuntelu, joka on maailman kauneinta kuunneltavaa. Uskoisin myös, että henkisellä puolella 39-vuoden ikä tuo varmuuden äitiyteen, vaikka ensikertalainen olenkin, eikä oikein ole mitään kysyttävääkään. Tottakai ajoittain jännitän työelämästä pois jäämistä ihan vain taloudellisesta näkökulmasta, mutta eiköhän meidän järjestelmät täällä Suomessa ole rakennettu niin, että tästäkin sitä vain selviää.

neuvola äitiysneuvola helsinki
Neuvolan odotusaula


Lue myös: 

<3. Jennyfer

2 kommenttia

  1. Laura/ iloa, eloa! kirjoitti:

    Voi toppaliivi! 😀 Mä alan kans virittäytymään odotustunnelmaan, niin kiva lukea fiiliksiä! Mulla ihan alkuraskaus vasta menossa 🙂

  2. Jennyfer kirjoitti:

    Mä koitan pärjätä niin paljon ja niin pitkälle kuin mahdollista ihan normivaatteilla, mutta tuon toppaliivin kanssa taisi mennä vähän överiksi 😀 Onnea odotukseen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *