Hae
Jennyfer

Äitini äitiyskortti odotuksestani vuosilta 1979-1980

Nostalgiasarja neuvola- ja äitiyskorttien osalta saa jatkoa, kun äitini löysi minun neuvolakorttini lisäksi oman äitiyskorttinsa odotuksestani vuosilta 1979-1980. Miten kortti eroaa tämän päivän äitiyskortista ja onko siitä ollut iloa minulle näin oman odotukseni aikana 40 vuotta myöhemmin?

Kaikki lähti liikkeelle minun rokotustietojen metsästämisestä, jonka seurauksena äitini löysi 1980-luvulta peräisin olevan neuvolakorttini. Samalla löytyi läjä muita kortteja, jotka ovat olleet nyt 40 vuotta myöhemmin mielenkiintoista seurattavaa oman esikoisen odotuksen aikana. Yksi niistä on äitini äitiyskortti minun odotuksesta vuosilta 1979-1980.

äitiyskortti 1979-1980
Äitini äitiyskortti 1979-1980

Seuranta äitiysneuvolassa 1979-1980

Vuosina 1979-1980 äitiysneuvolassa on käyty ahkerasti. Käynneillä on seurattu pitkälti samoja asioita, kuin nytkin:

 • paino
 • hemoglobiini
 • virtsan proteiinit, glukoosi ja bakteerit
 • verenpaine
 • kohdunpohjan mitta
 • sikiön sydänäänet

äitiyskortti 1979-1980
1979-1980 äitiyskortissa seurattuja asioita

äitiyskortti 1979-1980
1979-1980 äitiyskortissa seurattuja asioita jatkosivulla

Erot vuoden 2019 äitiyskorttiin

Verrattuna tämän päivän omaan äitiyskortiini, 40-vuotta sitten kortti oli sisällöltä hyvin paljon suppeampi ja värittömämpi. Heti etukannen osalta on merkittäviä eroja. Sen lisäksi äitiyskortista puuttuivat, tai tiedot olivat erittäin vähäiset tulevan äidin sekä raskauden tietojen osalta seuraavilta osoin:

 • Raskauden kannalta merkittävät sairaudet ja leikkaukset
 • Lääkkeet ja vastaavat valmisteet
 • Listaus aiemmista raskauksista ja synnytyksistä
 • Nykyraskaus, kuten glukoosirasitus ja synnytyspelko
 • Äidin terveystottumukset, kuten ruokavalio, päihteet ja liikunta
 • Sukupuolitautiseulonnat
 • Sikiöseulonnat
 • Lapsiveden määrä
 • Tietoja sikiöstä, kuten painoarvio, tarjonta ja liikkeet
äitiyskortti 1979 ja 2019
Äitiyskortit vuosilta 1979 ja 2019

Synnytystiedot

Äitini äitiyskortin takasivulta löytyy tiedot synnytyksestä. Olen ollut 50 cm pitkä ja painanut 3150 g. Vastaavia synnytystietoja, mutta laajemmin, löytyy myös tämän päivän äitiyskortista. Sen lisäksi vuonna 2019 äitiyskortissa on laajemmat tiedot syntyneestä lapsesta sekä synnytyksen jälkeisestä jälkitarkastuksesta.

äitiyskortti 1980 synnytystiedot
1980-luvun äitiyskortin synnytystiedot

Korttien vertailukelpoisuus

Äitiyskortti ja raskauden aikana tehtävät tutkimukset sekä seurannat ovat kehittyneet valtavasti viimeisen 40 vuoden aikana. Pidän tätä kehitystä erittäin positiivisena asiana. Ainoat asiat, joita äitini ja minun äitiyskorttiemme tietojen osalta voisin keskenään vertailla on paino, hemoglobiini, virtsasta tehdyt tutkimukset, verenpaine ja kohdunpohjan mitta, koska sikiön sydänäänistäkin on aikoinaan kirjattu niiden kuuluessa vain + -merkillä. Näistä vertailukelpoisista tiedoista minua kiinnostaisi oikeastaan vain painon kehittyminen, mutta lähtöpainomme ovat niin eri luokkaa, että vertailu ei senkään osalta ole mielekästä.

Lue myös:

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *