Hae
Jennyfer

Colitis Ulcerosa, raskaus ja hylätyt lähetteet

Sairastuin krooniseen haavaiseen paksusuolentulehdukseen, Colitis Ulcerosaan vuonna 2009, jo kymmenen vuotta sitten. Nyt tätä aikaa kelatessani taaksepäin tajuan olleeni melko onnekas, sillä minulla on ollut useita todella pitkiä pätkiä, ettei tulehdus ole ollut aktiivisessa tilassa. Lisäksi olen vain kerran ollut niin huonossa kunnossa, ettei ruoka pysynyt sisällä yhtään. Silloin makasin lähes kuukauden sängyn pohjalla, mutta en joutunut sairaalaan. Sairaalassa en ole ollut sisällä kertaakaan. Tähystys on tehty kahdesti. Sen osalta minulla on sellainen ongelma, että tyhjennysjuoma ei toimi, kuten pitäisi. Minä oksennan sen pihalle, vaikka pitäisi tulla ihan toisesta päästä.

Nyt on menossa raskausviikko 13 ja aloin oireilemaan oikeastaan samantien, kun tiesin olevani raskaana. Suolessa on siitä asti ollut tulehdustila päällä, mutta ruoka on onneksi pysynyt sisällä ihan hyvin. Lääkäriltä sain luvan syödä lääkettäni, mutta se ei ole oikein tehonut, vaan oireilen runsaasti ihan päivittäin.

”Hän myös tiesi kertoa, ettei sairaus ja sen aktiivinen tila olisi vaarallinen sikiölle, ennen kuin kuntoni mahdollisesti romahtaisi olellisesti.”

Ensimmäisellä neuvolakäynnillä 7.2. terveydenhoitaja laittoi minulle lähetteen Naistenklinikalle äitipolille erityisseurantaa varten. Sieltä tuli pian hylkäys, ettei asia kuulu heille. Äitiysneuvolan terveydenhoitaja soitti minulle ja kertoi, että jatkaisimme helpoiten prosessia niin, että olisin yhteydessä työterveyslääkäriini ja pyytäisin häneltä lähetteen husin sairaalaan. Tein työtä käskettyä, vaikka hieman ärsytti pompottamiseni. Miksi lähetettä ei voinut kirjoittaa joku lääkäri terveyskeskuksessa, jossa äitiysneuvola sijaitsee? Työterveyslääkäri laittoi toisen lähetteen eteenpäin. Hän myös tiesi kertoa, ettei sairaus ja sen aktiivinen tila olisi vaarallinen sikiölle, ennen kuin kuntoni mahdollisesti romahtaisi olellisesti. Tiesin sen käyvän vasta sitten, kun ruoka ei pysyisi yhtään sisällä. Haittana voi olla myös hemoglobiinin laskeminen verenvuodon myötä, jonka kanssa saattaa muutenkin olla ongelmia raskausaikana. Tärkeintä olisi nyt saada hoitotasapainoni kuntoon, johon nykyiset lääkkeeni eivät oikein tunnu purevan.

”Lähetteeni oli jälleen kerran hylätty.”

Parin päivän päästä sain sähköistä postia HUSilta. Lähetteeni oli jälleen kerran hylätty. Tällä kertaa Meilahden sairaalan Vatsakeskuksessa. Asia ei kuulunut heillekään. He pyysivät laittamaan jälleen uuden lähetteen toisaalle. Tällä kertaa ei tarvittu uutta lääkärikäyntiä, vaan oma-aloitteinen työterveyslääkärini soitti minulle ja kertoi, että laittaa lähetteen uudestaan ja tällä kertaa Laakson sairaalaan. Jännityksellä odotin, hyväksytäänkö minut raskaana olevana suolisairaana sinne. Kun moneen päivään ei kuulunut mitään, olin toiveikas, että nyt taisi käydä flaksi. Sittemmin sainkin puhelun, jossa pyydettiin menemään labraan ja aikani gastroentrologille Laakson sairaalassa olisi 19.3. He myös pyytäisivät siihen mennessä edellisten tähystytysteni tuolkset käsiteltäväkseen. Aika olisi vasta lähes 3 viikon päästä, koska yhden näytteen analysointiin on varattava aikaa 2 viikkoa. Olenkin parhaillaan tämän näyttenvientireissulla ja samalla bloggaamassa ihanassa Töölöläisessä kahvilassa.

”Olisihan se ihan mahtavaa, jos tämän tulehdustilan saisi suolesta pois päältä, ettei elämä sen suhteen olisi niin vessariippuvaista.”

Aktiivisessa vaiheessa olevasta Colitis Ulcerostasta ei ole ollut raskaudelleni varsinaisesti mitään muuta haitaa kuin se, että muutenkin ajoittain turvottava oloni on ollut varmasti tämän takia moninkertainen. Aktiivinen tulehdustila suolessa yhdistetynä raskauteen ei ole ollut sen kummempi, kuin ilman raskauttakaan. Kohdallani raskaus ei ole varsinaisesti pahentanut asiaa. Vielä olisi reilu pari viikkoa odoteltavana, ennen kuin pääsen suolisairauksien erikoislääkärin puheille. Olisihan se ihan mahtavaa, jos tämän tulehdustilan saisi suolesta pois päältä, ettei elämä sen suhteen olisi niin vessariippuvaista. Vaikka kohdun ja vauvan painaessa virtsarakkoa, se tästä tuskin puoleen vuoteen kummemmaksi muuttuukaan. Pitkään jatkunut tulehdustila ei tietysti itsesään ole terveellistä, joten toimivaa lääkitystä kovasti odottelen.

<3. Jennyfer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *